Originally Posted by
deniz43
Böyle bir öneriyi uygulayabilmek için döviz rezervlerinin çok yüksek olmasý ve/veya kayda deðer bir cari fazla vermek gerekir,bu ise bizde yok,ancak sermaye kontrolu getirilirse teorik olarak uygulanabilir ama onun da getirisinden çok götürüsü olur düþüncesindeyim.Sonuç olarak Türkiye için uygulanabilir görmüyorum.Türkiye'nin ne yapmasý gerektiði gayet net:
1)Hukukun üstünlüðünü,baðýmsýz ve tarafsýz bir yargýyý,bireysel temel hak ve özgürlükleri,basýn özgürlüðünü anayasal çerçevede güvence altýna alarak hayata geçirmek 2)Ýþ dünyasýnýn ihtiyacýný karþýlayacak ,eðitim görenlerin dünyada akranlarýyla rekabet edecek donanýma sahip olacak þekilde, bilimsel ve çaðdaþ bir eðitim sistemini hayata geçirmek,gýda güvenliðini saðlayacak þekilde tarýmsal ve hayvancýlýk sektöründe köklü bir reform,ülke ekonomisini ,yüksek katma deðere,innovasayona dayanacak þekilde üretim ekonomisine geçirecek yapýsal reformlar 3)Yönetimde ve istihdamda liyakatý , ehliyeti,uzmanlýðý esas almak 4)Serbest piyasa ekonomisine müdahale edilmemesi, baðýmsýz düzenleyici kurullarýn sadece denetim görevi yapmasý,rekabet hukukunun ve piyasa rahatça girilip çýkýlabilmesinin iþlerliðini gözetlemek ve saðlamak,tekelci daðýtým yapýlarýna müsade etmemekle sýnýrlý kalmalý 5)Kapsamlý bir programý hayata geçirirken ayný zamanda kurlarýn ve faizlerin de hiç bir müdahale olmadan kendi doðal dengesini buluncaya kadar serbestçe salýnmasýna izin verilmeli.
Bu 5 ayaklý program hayata geçirilirse,yatýrýmcýlarýn ve iþ dünyasýnýn güveni saðlanmýþ olur,kurlarýn ve faizlerin denge oluþturduðu seviyeden ise hem yurt dýþýndan yoðun doðrudan ve portföy yatýrýmý gelir hem de bizim iþ dünyasý da yeniden yatýrým yapmaya baþlar.Yapýlan yatýrýmlarla ekonomi iyileþtikçe de kurlar ve faizler de gerilemeye baþlar.
Yer Ýmleri