Belki 5 yldr dzenli takip ettiim tek piyasa uzman...ekonomistlerden ok var da, piyasa uzman kategorisinde belki tek ant vardr. Zaten bence takip ettiin kiinin modunu zmen lazm, yazlar ona gre filtre etmen lazm...mesela Tuncay turucu hi sat demez, srekli al modundadr. Ata yatrm kadro olarak hep boadr, genelde piyasadaki en yksek hedef deerleri onlar verir...vsvs.
nemli dnm noktalarn, beendiim analizleri Twitter dan da paylayorum...@cautionary53
@deniz43,
Hocam genelde nemli verileri atlamazdnz, pmi verilerini paylamadnz...beklenenden iyi geldi sanrm, tuik style eurostat a da sram olabilirbana fazla iyimser gzkt rakamlar.
Ya da, virs, salgn , ekonomiler ayvay yedi diye bouna “endielenmi” tm dnya!!!
nemli dnm noktalarn, beendiim analizleri Twitter dan da paylayorum...@cautionary53
Global piyasalarda bir k olursa bizim piyasalarmz da ker de,global piyasalar kmeden de 1994 ve 2001'de olduu gibi bizim piyasamz tek bana kebilir.Beni bu ekilde dnmeye sevk eden son gnlerde gelen 2 veri oldu:
Birincisi geen hafta gelen Nisan ay demeler dengesi verisi;Merkez Bankasnn dviz rezervlerinin erimesi byk hz kazand,Mart ve Nisan son 2 ayda 25.194 milyar dolar eridi.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...4c3490-naDl0CT
Tablo 1
Bunun nedenleri:
-Geen yl ,yln ilk 5 aynda 11.641 milyar dolar d ticaret a verirken bu yl ilk 5 ayda 20.985 milyar dolar d ticaret a
verdik.
-Geen yl,yln ilk 4 aynda 885 milyon dolar cari ak verirken bu yln ilk 4 aynda 12 855 milyon dolar cari ak verdik.
-11 Haziran tarihine kadar yabanclar yaklak 5.5 ayda 3924.1 milyar dolar hisse senedi+7246.3 milyon dolar devlet tahvili toplam 11170.4 milyon dolar TL cinsi menkul varl satarak Trkiye'den k yaptlar.
-1 yl iinde evrilmesi gereken 164.582 milyar dolar ksa vadeli borcumuz var ve bor evirme oranlarnn hzla dtn gryorum.Bunun nedeni borcu evirememekten ziyade ieride dolar cinsi kredilerin faizinin %2.48'e,euro cinsinden ticari kredilerin %1.85'e dmesinden ve dardan %7-%8 faizle dolar cinsinden borcu evirmek yerine,dardaki borcu kapatp ierideki bankalardan dviz cinsinden borlanmann daha karl ve rasyonel hale gelmesinden kaynaklanyor.
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...NEG9DQ1s%3D/tr
Keza ieride dolar cinsinden mevduat faizi %0.90'a,euro cinsinden mevduat faizi %0.25'e indiinden yksek maliyetlerle sendikasyon kredilerini ya da bor tahvillerini evirmek bankalar iin de rasyonel olmaktan km durumda.
Dolaysyla net bor deyici olmak merkez bankalarnn rezervlerini eritiyor.
-Keza zel dikkatimi eken ikinci veri,geen hafta Perembe yaynlanan haftalk merkez bankas istatistiklerinde uzun zamandr hareketsiz gzken yurt d yerleiklerin dviz tevdiat hesaplarnda uzun bir aradan sonra ilk defa 755 milyon dolar azalarak 20.400 milyar dolara inmesi oldu.Buradan da vadesi dolduka yurt dna geri dnebilecek 20 milyar dolar civarnda yurt d yerleiklerin dviz tevdiat hesab var.
(muhtemelen dolar ve euro faizinde bir faiz getirisi kalmaynca lke riskini de dikkate alarak hesaplarn yeniden yurt dna transfer ettiler.)
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...7OdyCFcM%3D/tr
-Monday June 22 2020 Actual Previous Consensus
11:00 AM
TR
Tourist Arrivals YoY MAY -99.3 -99.26%
Mays aynda da bir turizm geliri olmad gibi,1 hafta iinde Haziran ayn bitiriyoruz,muhtemelen Haziran aynda da yok denecek kadar az turizm geliri olacak.
Dolaysyla Merkez bankasnn Mays ve Haziran ay verilerinde de rezervlerinde yksek oranl kayplar grmemiz muhtemel.Merkez Bankasnn net rezervlerinin byk tutarlarda eksi olduu bir ortamda,byk tutarlarda yurt dna dviz k ,tetikleyici bir nedenle her an kuvvetli bir devalasyon ve ar yksek seviyelere kabilecek faizlerle borsamzn 2001 ylnda olduu gibi k yaayabilme ihtimalini her zaman aklda tutmann faydal olacan dnyorum.
Son dzenleme : deniz43; 23-06-2020 saat: 18:03.
ABD ve Euro blgesi verilerini mukayeseli yaynlamak istedim,ABD verileri yeni geldi.:
Tuesday June 23 2020 Actual Previous Consensus
0:30 AM
DE
Markit Services PMI Flash JUN 45.8 32.6 42
10:30 AM
DE
Markit Manufacturing PMI Flash JUN 44.6 36.6 41.5
10:30 AM
DE
Markit Composite PMI Flash JUN 45.8 32.3 44.2
EA
Markit Manufacturing PMI Flash JUN 46.9 39.4 44.5
EA
Markit Services PMI Flash JUN 47.3 30.5 41
EA
Markit Composite PMI Flash JUN 47.5 31.9 42.4
Tuesday June 23 2020 Actual Previous Consensus
04:45 PM
US
Markit Composite PMI Flash JUN 46.8 37
US
Markit Manufacturing PMI Flash JUN 49.6 39.8 48
US
Markit Services PMI Flash JUN 46.7 37.5 46.5
Benim yle bir karmm var. Verileri etkileyen radikal deiimler oluunca, salgn vs, lmler saptyor. Neticede belki de gemite hi olmayan, ya sa ok az olan bir olay. Nasl ABD istihdam verisi samaladysa pmi lar da samaliyor. Daha sonra aklanan abd pmi lar da beklenenden kt geldi.
Bu una benziyor, adam dkkan amam, sen kuafr fiyatna bir ey yazmak zorundasn...bu ekilde enflasyon ne kadar doru llyorsa, pmi lar da o kadar sinyal oluyor ite.
Normalde pmi lar byme rakamlar iin ok iyi bir nc gstergedir. Ama ikinci eyrek byme verileri pmi lara gre farkl sonular ortaya koyabilir.
Evet altn ve gm arasnda bir uzun vadeli 60-90 aras bir rasyo var ama rasyonun altn lehine bozulmasnn da temel bir nedeni var.Yllk global gm talebinin yarsndan fazlas endstriyel kullanmdan geliyor. Buna karlk altna endstriyel talep % 10 civarnda.Rasyonun uzun vadeli istatistikler bandna girmesi iin global ekonominin yeniden byme patikasna girmesi ve endstriyel talep olumas gerekiyor.Negatif reel faizler,majr merkez bankalarnn ar parasal genileme yapmalar ise altnn tam da prim yapmas iin gereken ortam hazrlyor.Bu yl ve gelecek yl altn/gm rasyosunun altn lehine kalmay srdrecei dncesindeyim.
Not:Gm, zellikle gne panellerinin retimindeki en nemli metallerden bir tanesi. Gm iin nemli bir dier sektr de 5G teknolojisi(Mobil haberleme). nmzdeki yllarda 5G'nin yaygnlamasyla gmn 5G'de kullanlan elektronik uygulamalardaki rol de kullanmn arttracak.Gm endstride ayrca, fotoraf endstrisi, elektronik paralar, alamlar ve diilik endstrisinde , ayna srlarnn yapmnda , pil yapmnda ve bilgisayar rle kontaklar gibi eitli alanlarda kullanm buluyor.
Bence buraya kadar gelmiken borsada 120 bin zirvesi geilip rekora gidilir.
Gelsin "borsa tarihi zirvede, bakn ekonomi ahlanyor, piyasalarda byk gven.." vb. manetler, byklerimizden ayn ynde demeler..
O gazla birka bin daha gider..
Sonra da muhtemelen yakantop..
Yer mleri