Yýlýn ilk çeyreðinde pandemi sonrasýnda Fed faizleri sýfýra indirdiðinde ve parasal geniþlemeye gittiðinde,bu ortamýn tam da altýnýn yükseliþini destekleyen þartlar içerdiðini ve yatýrým portföyünün içine belirli bir oranda altýnýn da dahil edilmesinin isabetli olacaðýný bu baþlýkta yazmýþtým.O zaman 1500'ler dolayýnda olan altýnýn ounce deðeri için bu yýl 1900-1950 usd/ounce deðerini görmesini öngördüðümü yazmýþtým.Altýnýn fiyatý bu banda geldikten sonra da bu bandda düzeltme beklediðimi ama sonrasýnda düþük faiz ve likidite bolluðu nedeniyle gelecek yýl içinde altýnda 2200 usd/ounce öngördüðümü yazmýþtým.Ama altýn bu sene için öngördüðüm 1900-1950 bandýna geldikten sonra da yükselmeye devam etti ve en yüksek 2089 usd/ounce deðerini gördü,þimdi ise düzeltme hareketi içinde.ABD'de en geç 2 yýl içinde %6-%7 enflasyon görmesi beklentim ise devam ediyor.
Bloomberght'deki deðerlendirmeye ise katýlmýyorum ,yukarýda yazdým,Fed "açýk çek" vermedi,sadece enflasyon tehlikesi belirince marjýný biraz esnetti,artýk çekirdek enflasyon %2 olunca deðil,%2.5(Robert Kaplan*),en fazla %3'e kadar esneklik gösterir,sonrasýnda parasal sýkýlaþtýrmaya geçer(aþý bulunmuþsa kesinlikle,bulunmamýþsa diðer deðiþkenlere de bakar).
Fed'in enflasyon karþýsýnda esneklik payý ayýrmasýndan sonra ben de sýfýr faiz ve bol likidite þartlarýnda altýn için gelecek yýl öngördüðüm 2200 usd öngörümü 2300-2400 usd/ounce'a revize ettim.(Fed'in faiz arttýrmamasý ve parasal sýkýþtýrmaya geçmemesi þartýyla)
*:
Fed's Kaplan Says He Could Tolerate 2.25%, 2.5% Inflation
https://www.nytimes.com/reuters/2020...le-kaplan.html
Dallas Federal Reserve Bank President Robert Kaplan said Thursday that
he would not feel comfortable allowing inflation to stay at 3% for a year and not raise interest rates, but
he does see 2.25% or 2.5% as consistent with the Fed's new strategy.
This is not a formula, this is not a commitment," Kaplan said in a CNBC interview, referring to the Fed's new strategy statement adopting a goal of 2% inflation, on average, with scope to let it exceed that rate to make up for prior periods of below-2% inflation. "If I think inflation is likely to be muted,
I'm willing to take a little bit more risk and have a little bit more tolerance for a modest overshoot."
Yer Ýmleri