https://ugurses.net/2020/10/16/turki...altin-dosyasi/
Uður Gürses,altýn ithalatýnýn niçin patladýðýný analiz etmiþ.
https://ugurses.net/2020/10/16/turki...altin-dosyasi/
Uður Gürses,altýn ithalatýnýn niçin patladýðýný analiz etmiþ.
bir halt olacaðý yok.
Öyle demeyin .
Asrýn buluþu altýnda faiz yok denecek kadar az o zaman döviz yerine bunu borçlanalým diye düþünen ekonomi profesörü kim acaba
iPhone cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu zekaya þapka çýkartmak lazým!...
Altýn ,fiyatý dolar ile ölçülen,dolar ile alýnan ve satýlan bir emtia..Altýn ithal edebilmek için,yükselen cari açýðý finanse edebilmek önce yýllýk %7-%7.5 dolar faiziyle borçlanmak gerekiyor,mevcut borcunun üzerine taze yeni borçlanma gerekiyor ya da borçlanamýyorsan döviz rezervlerini tüketmen gerekiyor,üstelik ithal edilen altýnýn bir bölümü yastýk altýna giderek sistemden çýkýþ yapýyor.
Hazinenin altýn cinsinden borçlanmasý ise, daha çok ,bankalarýn altýn fonlarý için açýk pozisyonlarýný kapatmak için piyasadan altýn talebine yönelmemeleri için çýkarýlmýþ enstrümanlar ama bu sefer Hazine altýnda açýk pozisyon almýþ oluyor(Hazinenin çýkardýðý altýn cinsinden tahvillerin karþýlýðý fiziki altýn Hazinede yok) ve bedeli tüm vergi mükelleflerine yani bize çýkýyor,Hazinenin kural olarak ne altýnda ne de dövizde açýk pozisyonu olmamasý gerekir.
Not:Uður Gürses hesabýný yapmýþ.:"Hazine 121 ton altýný açýða satmýþ durumda. Borçlandýðý tarihlerdeki ons fiyatý baz alýnýrsa 121 ton altýnýn maliyeti 1605 dolar.Bugünkü 1910 dolarlýk piyasa fiyatý esas alýnýrsa kilo baþýna 9.808 dolar zarar var.Toplamda ise 1.2 milyar dolar ediyor. Bu da kabaca 20 ton altýn yapýyor. 121 ton altýn için maliyet bu. daha,kur farkýný hiç dikkate almadan bile .Yani özetle; açýða altýn satarak yapýlan borçlanma ile yüzde 17'lik bir faize karþýlýk gelen bir maliyet ortaya çýkýyor"
Son düzenleme : deniz43; 17-10-2020 saat: 11:13.
Döviz alanlarý vatan haini ilan edwn ankayýþ. Çok daha maliyetli olan altýna yönlendirerek insanlarý ülkenin çok daha büyük döviz kaybýna neden oluyor.ayno zamanda kendiside altýna baðlý borçlanmayý arttýrýyor. Sanki Türkþye tüm ihtiyacý okan altýný kaz daðlarýndan çýkarýyor dýþarýya kuruþ dolar ödemiyor
bir halt olacaðý yok.
O egeli ben deðilim
Sn Deniz 43,eðer Biden seçilirse vergileri 4.1 trilyon dolar artýracaðýný söylüyor,buna raðmen (anketlerde açýk ara önde) borsalar zirvelerine yakýn,deðerlemeler(f/k,pd/dd ) hayli yüksek,kimilerinde balon,bu anomaliyi nasýl deðerlendiriyorsun??????anketler doðru çýkarsa dow jones nasýl bir yol izler?????
Biden geldiðinde, söz verdiði gibi mali geniþleme yaparsa(3.5 trilyon dolar civarýnda), pandemi ortamýnda iþsizlik sorununa çare bulmak için mali geniþleme politikasýna aðýrlýk vereceði için ,Fed muhtemelen bundan sonra parasal geniþleme yapmayacaktýr.Parasal geniþlemede paranýn dolaþým hýzýnýn çok düþük olmasý,paranýn banka kasalarýnda kalýp kredilerde geniþleme olmamasý nedeni oluþmayan enflasyonun, mali geniþleme ile paranýn piyasaya çýkmasý ile enflasyon yaratmasý bunun da faizleri yükseltmesi beklenir,para dünyanýn geri kalanýndan faiz getirisi için ABD'ye akar ,dolar endeksinin deðer kazanmasý,zaten aþýrý þiþmiþ borsalarda da sert bir düzeltme olmasý beklenir.(Joe Biden, bir yandan pandemi ortamýnda mali teþvikleri büyük ölçüde arttýrýrken büyüyecek bütçe açýklarýný azaltmak için gelirleri 400.000 dolar'ýn üzerinde olan bireyler üzerindeki vergileri arttýrmayý, bireysel kazançlarý, sermaye kazançlarýný ve bordrolu çalýþanlarýn vergilerini artýracak bir dizi politikayý yürürlüðe koymayý planlýyor Biden ayrýca kurumlar vergisi oranýný yükseltmeyi ve asgari bir kurumsal defter vergisi uygulayarak þirketler üzerindeki vergileri artýrmayý planlýyor.Pandemi ortamýnda bu vergi artýþlarýnýn önemli bir bölümü aþýrý þiþmiþ borsa kazançlarýndan ve teknoloji þirketlerine konacak vergilerden gelecek.Dolayýsýyla Biden ile birlikte zaten aþýrý þiþmiþ ABD borsalarýna sert satýþlar gelmesi kuvvetle muhtemel.)
https://files.taxfoundation.org/2020...020-Update.pdf
Seçimlere 2 hafta kaldý ama Biden seçilirse,görevi devir almasý Ocak ayýnýn üçüncü haftasýnda olacak.Yani borsalarýn Biden'ýn geliþini fiyatlamasý için henüz zaman var ama borsalarýn da fiyatlamayý önceden yaptýðýný biliyoruz.(Borsalar Trump'a seçimlerde destek vermek için muhtemelen seçimlere kadar endeksleri mevcut seviyelerde tutmaya çalýþabilir.)
Yer Ýmleri