Dvize kmasn diye rezerv satmak ayr bir fiyasko.. nereden tutsan elinde kalyor.
Sonu zm ne reformlar neler. Yurtd kaynak geliyor mu ?
Olan oldu benim takldim husus hayat devam ediyor ne zm buldular..
Dvize kmasn diye rezerv satmak ayr bir fiyasko.. nereden tutsan elinde kalyor.
Sonu zm ne reformlar neler. Yurtd kaynak geliyor mu ?
Olan oldu benim takldim husus hayat devam ediyor ne zm buldular..
Pes yani.. Bula bula ekonomimizin daha iyi olduu lke olarak ABD ekonomisini mi buldunuz.ABD ekonomisi 21.1 trilyon dolar bykl ile bizim ekonomimizin 30 kat byklnde dnyann en byk ekonomisi,kii ba milli geliri 63 900 usd, Trkiye gsyih 702 milyar dolar(YEP 2020 tahmini),kii ba gelir 8 350 usd,ABD'de yllk enflasyon %1.2,Trkiye'de %14.6(ENAG enflasyonu %36.72),ABD'de isizlik %6.7,Trkiye'de isizlik %12.7(geni isizlik oran %28.4)
https://www.bloomberght.com/eylul-do...klandi-2270329
Gelelim ABD'nin bor ve cari ak rakamlarna.ABD dolar dnyann rezerv parasdr.Paras ,gcn dnyann en byk ekonomisi,en byk askeri gc,bilim ve teknolojide dnyann en ileri lkesi olmas ve dnyann en iyi niversitelerine sahip olmasndan alr.
ABD tm ihracatn ve ithalatn ve borlanmasn sadece kendi parasyla yapar ,bundan dolay pratikte ne cari a ne d borcu vardr.Bir lkenin i borcu ise son tahlilde vergi politikas veya dier yollarla milli gelirin yeniden datlmas olaydr.
Trkiyenin borcunun yardan fazlas ise yabanc para iledir ve d bor/gsyih olarak Arjantinden sonra dnyada ikinci,ksa vadeli d bor/gsyih olarak ise dnyada ak ara birincidir.D ticaret amz ise bu sene 50 milyar dolar olmutur.
Son dzenleme : deniz43; 09-01-2021 saat: 15:36.
https://www.google.com.tr/amp/s/www....ka-890766/amp/
Ege cansen 2015’te cevaplam
Trkiye'nin “Kamu Borcu/Milli Gelir” oran yzde 35'dir. Japonya'dan ok, ok iyidir. Almanya'dan (yzde 80) da ok iyidir. Ama Trkiye'nin mali durumu iyi deildir. nk Trkiye'nin “lke borcu” yani Net Uluslararas Yatrm Pozisyonu, yaklak eksi 400 milyar dolar veya milli gelirinin yzde 50'dir. Almanya'da ise bu, art 1.5 trilyon dolar veya milli gelirin yzde 39'udur.
Tapatalk kullanarak iPhone araclyla gnderildi
O egeli ben deilim
Hayr ENAG ,TUK gibi enflasyonu lyor.
https://enagrup.org/bulten/aralik2020.pdf
Metodoloji olarak:
Fiyat endekslerinin elde edilmesinde lkelerin benimsedii ortak standart enflasyon hesaplama yntemi kullanlmtr. Alt kalemler baznda sistem Birlemi Milletler statistik Blm'nn "Classification of Individual Consumption According to Purpose"(COICOP) standartlar gzetilerek oluturulmutur.
https://enagrup.org/?p=metodoloji
Fiyat endekslerinin oluturulmasnda ENAG Laspeyres Endeksi'ni kullanmaktadr. Gnlk veri analizinde bulunan endeks serisi ise ay sonunda gn serilerinin endekslenmesi ile enflasyon oranna dntrlmektedir. Kullanlan tm madde arl, Pandemi Endeksi dnda, TK'in kullandnn aynsdr.
Temel Veri Kayna
ENAG oluturduu sistem ile Trkiye genelinde ulalan tm tketim verilerini toplamay ama edinmitir.
ENAG fiyat verilerinin alnd kaynaklarn zellikle poplasyonun tamamn ve gelir dalm blmlerini temsil edebilmesini nemsemektedir. Grubumuz, aylk 100 bin zerinde kira, yaklak 250 bin gnlk (aylk ise 7 milyonun zerinde) fiyat verisi ile hesaplanan fiyat endeksi ve sonrasnda enflasyon oranlar, Trkiye enflasyonunu sklk serileri kapsamnda en iyi ekilde temsil etmeyi amalamaktadr.
stad resmen iktisat giri dersi veriyor. ok yararl ama kii anlamak iin olaya ntrden bakmas lazm. Kafann bir taraflarnda birileri iin artlanma olmamal.
Dnyann durumu bizden kt diyen arkada. Kardeim biz sebze meyve satarken onlar minnack ip, elektronik para, saat, otomobil satyor. rettiimiz elektrik elektronik otomobil de ithalata dayal. Bizde olan jeotermali Osmanl bugn ku teknoloji ile doalgaz kmr yerine kullanrdi. Avrupa ABD Japonya daki markalarn bir tanesinin deeri bizim lkeden fazla. Bizim en iyi olduumuz rnler soframzda giyimde mobilya da. Bu iyi olduumuz rnler de bile ithalata bamll mz var.
adamn borcu bizden ok olsa ne olur matbaay altrdm bast kad dnya kapyor
biz matbaay alttnca ne oluyor grdk
bir halt olaca yok.
in nihai zm d finansmana dayal mevcut ekonomik byme modelinin deimesidir. Ancak iktidarn bu deiimi yapabilecek iradesi ve kudreti yoktur. Esasnda tabandan halktan gelecek kuvvetli bir deiim talebi olmadka, hi bir iktidar bylesi byk bir ie kalkmaz. nk bu yllar srecek sancl bir ekonomik ve sosyal sre olacaktr.
in palyatif zmlerine gelirsek, faizleri ykselterek ksa vadede ya da bir takm yapsal reformlarla uzun vadede rahatlama salanabilir ki, bunlar zaten yaplageliyor. Ancak bu yntemler, ekonomik modelin bir sonucu olan lkenin bilanosundaki kronik bozulmay kaytsz artsz durdurmaz.
ytd..
Yer mleri