https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0210320-50.pdf
Cumhurbakan Erdoan'a ok yakn olan ve daha nce uzun sre bakanlk ve tepe brokrasisinde de grev yapm,siyasi kiilii de bulunan Merkez Bankas bakan Naci Abal'n grevden alnmas benim iin tam bir srpriz oldu.Geri AKP'nin haber blteni olarak yayn yapan Sabah ve Yeni afak gazetelerinden bu ynde baz sinyaller gelmiti ama dorusu hi ihtimal vermemitim.
Atanan yeni merkez bankas bakan ahap Kavcolu'nun zgemi'ine baktmzda lkemizin -greceli- iyi eitim veren niversitelerinden birinde eitim grmemi,bu grev iin yeterli donanm yok gibi gzkyor ayrca eski AKP Bayburt milletvekili olarak siyasi bir kiilii de var.
Link'teki yazya baktmzda:
-Ekonomiz'deki hastalk iin yaplan tehis doru,"scak para " ile ekonomiyi dndrmeye almak ok byk stratejik hata ama ne derece doru olduunun tespiti iin TUK'in avrupa'nn Eurostat',ABD'nin BLS'i gibi bamsz olmas,herkes tarafnda itimat edilen yeterli liyakata sahip bir ynetime sahip olmas,yaynlanan istatistiklerinin gvenilir olmas gerekiyor.
-Fakat hastaln zm konusunda ayn grte deiliz.nceki sayfalarda bu konuda pek ok yaz yazdm,yazar zmn yapsal reformlarn yaplmam olmasna balyor,bu doru bir tespit ama sadece ekonomi ile ilgili yapsal reformlarn yeterli olduunu sylyor,bu yanl.
-Yazar "Trkiye'nin hukuk ve adalette sorunu bulunduu, itibar ve gven sorunu olduu, effaflk sorunu olduu, insan haklar, dnce zgrl, basn zgrl gibi sorunlarnn bulunduu. Bunun yannda uluslararas ilikilerimizin skntl olduunu, btn komularmzla, AB ve ABD ile aramzda sorunlar yaadmz hatta Rusya ile zellikle Suriye ve Libya'dan dolay skntlarmzn bulunduunu belirttiler.
Ayrca, bte a, d borlarn ykseklii, enflasyon, cari ak, dviz ve altn rezervlerinin yetersizlii gibi sorunlarn varlndan bahsettiler.
Bu sorunlarn giderilmeden lkemize scak para veya dorudan yatrm olarak para gelmesinin zor olacan yazp izdiler. Hatta bu sorunlar zlmeden faiz artrlsa da kurun dmeyeceini iddia ettiler." yazm. Ama "ncelikle, yukardaki sorunlar bugnk dnyada ou lkenin yaad ve iinde bulunduklar sorunlardr. Ama bu lkelerde yksek faiz yok hatta negatif faiz var. Ayrca bu lkelere sermaye aknda da sorun yok." olarak gr belirtmi.
Yazar ile ayn grte deilim.Yukarda kendisinin de yazd eksiklikler giderilmeden yurt dndan ne dorudan yatrm gelir ne de ieride byk lekli sermaye yatrmlar yaplr.erideki birikimler dviz ve altn gibi defansif pozisyonlarda tutulmaya devam edilir.
-Bu dnce yapsndaki bir merkez bankas bakannn greve gelmesiyle,Kasm ayndan bu yana giri yapan "scak para",Pazartesinden itibaren hzl bir k yapmaya balayacaktr.zellikle gecelik faizde duran 14 milyar dolar hzla kacaktr.Bu durumda ilk aamada Pazartesi gn muhtemelen dolarda 8'li seviyeleri grmek srpriz olmayacak,sonrasnda daha yksek seviyeler de radara girecek muhtemelen.Bu konuda merkez bankas nasl bir strateji uygulayacak, izleyeceiz.
Yer mleri