-Reel efektif kur hesaplamasýnýn metodolojisi -bana göre- önemli hatalar içeriyor.TÜFE bazlý hesaplamada geliþmiþ ve geliþmekte olan 45 ülkenin TÜFE verileri kullanýlýyor.Ýçlerinde;Azerbaycan, Brezilya,Bulgaristan, Cezayir, Çin, Endonezya, Hindistan, Irak, Ýran, Katar, Kazakistan, Macaristan, Malezya, Mýsýr, Polonya, Romanya, Rusya,Suudi Arabistan, Tayland, Ukrayna ve Ürdün gibi ülkelerin TÜFE verileri hesaplamaya dahil ediliyor.Bu ülkelerin bazýlarý sabit kur uyguluyor,bazýlarýnýn ise TÜFE verileri bizde olduðu gibi,güvenilir olmaktan çok uzak.
-En önemlisi bizim TÜFE verisi de güvenilir olmaktan çok uzak.Yýllýk enflasyon TUÝK'te %19.58 iken ,ENAG'da %44.70(Benim gözlemlerime göre ENAG rakamý gerçek enflasyonu tam olarak yansýtýyor.)Üstelik bu fark sadece 1 yýllýk fark,19 yýllýk birikimli ölçüm farklýlýðýnýn çok daha geniþ marjlara gideceði aþikar.
-Bu nedenle benim açýmdan TUÝK'in "reel efektif kur endeksinin" hiç bir bilimsel deðeri yok ve döviz kurlarýmýzýn denge seviyesi için nerelerin "doðru" seviyeler olabileceði konusunda hiç bir anlam ifade etmiyor.
Kamu tarafýndan bir müdahale olmadan, serbest piyasa koþullarý içinde kurlar nerede dengeleniyorsa,döviz kurlarý için oralarý doðru seviyedir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri