-Fed'den ilk faiz arttýrýmýný Mart ayýnda bekliyorum.Çünkü ABD'de o tarihte hem %7'yi aþan ve giderek kök salan ve yapýþkanlaþan bir enflasyon bekliyorum,hem de Fed'in görece þahin üyeleri James Bullard, St. Louis,Esther L. George, Kansas City,Loretta J. Mester, Cleveland, dönüþümlü oy kullanma hakkýna sahip bölgesel Fed baþkanlarý olarak toplantýlara katýlýp oy kullanacaklar.
-ABD'de stagflasyon ihtimali yok diyemem eðer Fed varlýk alýmlarýný hemen durdurur bir program dahilinde bilançosunu küçültmeye baþlarsa ,faizleri de yükseltirse,ekonomisi durgunluktan öte resesyona da girebilir,para politikalarýnýn etkisi gecikmeli olduðundan bu yüksek enflasyon ortamýnda olur.Ama Fed'in mevcut üye yapýsýyla bunu yapabileceðini düþünmüyorum,enflasyon ateþi giderek yayýlsa da yarým yamalak tedbirlerle durumu idare etmeye çalýþacaðýný düþünüyorum.
Ama þu anda ekonomide bir durgunluk görünmüyor,9.6 trilyon dolarlýk mali ve parasal teþviklere ilave,Kongre'nin gündeminde olan 1 trilyon dolarlýk altyapý yatýrýmlarý ile 2.5 trilyon dolarlýk sosyal paket þeklinde 2 mali paket daha gündemde,Fed de varlýk alýmlarýný azaltmaya baþlayacak olsa da Haziran ayýna kadar ilave 420 milyar dolar daha varlýk alýmý yapacak.Ýþ piyasasý sýkýlaþýyor,10.5 milyon açýk iþ pozisyonu var,ücretler hýzlý bir yükseliþte,Bu hafta gelen gerek imalat gerek hizmetler ISM verileri çok güçlü geldi ve Atlanta Fed'in projeksiyonu,
https://www.atlantafed.org/cqer/research/gdpnow
%8.5 büyüme ile dördüncü çeyreðe ABD ekonomisi çok hýzlý bir giriþ yaptý.Mevcut durumda sadece yüksek enflasyon var,ancak Fed sýký para politikasýna geçerse o zaman bir staglasyon ihtimali olabilir.Ama enflasyon %7 iken faiz arttýrýmlarýyla ,politika faizinin %0.25,%0.50,%1.50,%2.50 'a yükseltilmesinin ne enflasyona frenlemeye bir katkýsý olacaðýný ne de ABD ekonomisini staglasyona sokacaðýný düþünmüyorum.
https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS
Fed'in istatistiksel faiz ortalamalarýna bakarsak ,negatif reel bölgelerde faiz arttýrýmlarýnýn bir stagflasyona yol açma ihtimali olduðunu düþünmüyorum.
Yer Ýmleri