Originally Posted by
deniz43
Faiz nedir:
-Bir tarafta mteebbis ruhlu kiiler var;Gzel bir dncem var,bunu yapabilecek bilgiye beceriye sahibim,piyasada da bu konuda boluk var,ok iyi kazan salayacana eminim diyor,ama bunu gerekletirebilecek sermayem yok diyor.Birileri de bu ie para koyarsa hem ben hem de bu projeye para yatranlar hep beraber kazanrz diyor.
-Bir tarafta da milyonlarca kii var;Diinden trnandan arttrm tasarruf etmi birikim salam;ocuklarnn gelecei,eitimi iin,isiz kalabilecei zor gnler iin,emekliliinde salk problemleri ile karlaabilecei zor gnler iin...Ama ,gel bu projeye para yatr teklifinden korkuyor,ya proje baarsz olur,byk zahmetlerle oluturduum birikimlerim erirse ya da kl olursa diye.
-Burada banka denilen kurum devreye giriyor.Diyor ki,korkma,paran bana emanet edersen ben birikimlerinin parann deerini reel olarak koruyacam,bir miktar da sana nema vereceim,paran kredi olarak plase edeceim projelerin fizibilitesini iyice inceleyeceim,ona gre kredi vereceim,proje baarsz olsa bile benim milyarlarca lira sermayem var,sen zarar etmeyeceksin,senin birikimlerin garanti altnda olacak.nce benim sermayem kadar,sonra da belli bir tutarna kadar devletin garantisi altnda.
Ama Banka da taraflara diyecek ki;Ben mteebbis ile birikim sahipleri arasnda kpr grevi yaparken,mteebbisin projesinin riskini kendi sermayemle garanti ediyorum,bu organizasyon iin kira,personel cretleri,elektrik,ofis otomasyonu gibi birok masrafm da olacak,dolaysyla bu projeden oluacak kazancn bir yzdesini de benim alacam ekilde bir kazan paylam olacak.
-Bu projede faiz; elde edilmesi beklenen kazancn (tasarruf sahipleri+ araclk grevi yapan bankaya) den paydr.Burada tasarruf sahiplerinin bekledii getiri en az enflasyon kadar olmas reel deerini korumas,banka tarafndan beklenen de masraflardan sonra,sermaye kazancnn dier i kollarnn kazan ortalamasnn altna dmeyecek bir kazan olmasdr.
-Eer kredi talep eden bir iletme -en azndan- (enflasyon+makul banka komisyonu) oran zerinde bir kazan salayamyorsa,o proje verimsiz bir projedir.O projeye bir kaynak salanmamaldr.ktisat bilimi temelde ihtiyalarn sonsuz kaynaklarn ise ok snrl olduu varsaymna gre hareket eder.Snrl kaynaklar iyi ynetilen ,verimli alan irketlerin projelerine ynlendirilmeli,kt ynetilen verimsiz alan irketlerde kt kaynaklar heba edilmemeli,bu irketlerin serbest piyasa ekonomisi iinde piyasadan elenmesiyle daha iyi ynetilen ve daha verimli alan irketlerin piyasay domine etmesi ve pazar paylarn bytmeleriyle lke ekonomisi de salkl ve yksek byme hzyla byyecektir.
-u anda olduu gibi, tasarruf sahiplerine enflasyonun ok altnda getiri verip milyonlarca kiinin birikimlerini enflasyonda eritirken,snrl sayda irket ya da kiiye enflasyon orannn ok altnda oranlarla kredi verip milyonlarca kiinin birikimlerini enflasyonda eritirken,snrl sayda irkete servet transferi yapmak adil olmad gibi,normalde piyasadan elenmesi gereken irketleri su stnde tutmaya devam ederek ekonomiye patinaj yaptrmaya devam etmek rasyonel bir hareket deildir.
Yer mleri