Sayýn deniz43 bu yazým sizi asla eleþtirmek veya sizin söylediklerinize itiraz amacý taþýmýyor sadece sizin gibi bende gözlemimi yazmak istiyorum.
ABD' de 6,5 yýl yaþamýþ (üniversite) ve düzenli olarak hem çalýþan kesim hem de giriþimci kesimle görüþen birisi olarak ABD medyasýnýn sizin söylediðiniz "satýn alma gücü aþýnmasý" olayý gerçekte olmayan bir þey. En azýndan daha 1 yýl önce New Jersey' de kebapçý açmýþ arkadaþým "evde yemek yapan yok, iþler çok iyi - çalýþtýracak bulaþýkçý bile bulamýyorum, vize almak çok zorlaþtý - fiyat artýþlarý önemli deðil insanlar devamlý tüketiyor ("ülkenizde bilmem ne kanalýnda burada malzeme bulunmadýðý söylenmiþ doðru burada millet tüketmekten fabrikalar malzeme yetiþtiremiyor" ayrýca eklemiþti)
Texas' da çalýþan bulgaristan göçmeni bir vatandaþýmýz bir þehir belediyesindeki iþinden atýldýktan sonra özel sektörde yeni iþ bulmasý 2 hafta sürdü.
Massachusetts' de hediyelik eþya iþleri yapan bir baþka arkadaþým iþler süper gidiyor dedi. Çinden 1 konteyner tshirt vb ürünler sipariþ etmiþler nakliye için 20 bin dolar ödemiþler ancak kar yüksek gözümüze gelmedi dedi.
Massachusetts de yaþayan ve biliþim sektöründe çalýþan bir arkadaþým pandemiden önce eyalet deðiþtirmeyi düþünüyordu sebep MA' de yaþamanýn çok pahalý olmasý idi. pandeminin ortasýnda konuþtuðumda ise vatandaþ halinden ve eyaletin verdiði desteklerden çok memnundu.
aslen Mýsýrlý olan çok yakýn bir arkadaþým hukuk okuyor ve ileride avukatlýk yapmasa bile bitirdiði lisans eðitimi onu iyi bir iþe sokacaðýndan emin ve abd' nin geleceðinden çok umutlu - hatta para biriktirme planlarý yapýyor(öðrenci her yerde aç )
arkadaþlarým Türkiye' ye dönme fikrini tamamen kafadan atmýþ insanlar. kaðýt üstünde ne olur bilemem ancak millet bedava paralardan dolayý fiyat artýþlarý veya ekonomistlerin dedikleri umurlarýnda bile deðil. Lale devrini yaþýyorlar, bundan dolayý FED ister faizleri %10 yapsýn ister 0 yapsýn insanlar þartlarýn farkýnda ve pahalýlýk olursa daha fazla çalýþmalarý gerekeceðinden eminler.
Not: 2008 krizinde abd' de bulunuyordum 55 yaþlarýnda undergraduate derecesi almaya çalýþan lise mezunu bir arkadaþým vardý. tüm masraflarýný devlet karþýlýyordu (okul harcý - yemek bileti - kitaplar - ulaþým - evsiz barýnaðý ve ayda 300 dolar maaþ veriyormuþ) neden devlet karþýlýyor dediðimde 20 yýl boyunca vergi verdim þuanda devlet bana bakmak zorunda - bana eðitim verecek ve ben de iþ bulacaðým demiþti. unutmuyorum eðer master derecem olsaydý ve 4 tane çocuðum olsaydý devlet bana 20 yýl karþýlýðýnda ayda 5000 dolar verecekti. bu bilinçte olan insanlara enflasyon - faiz vb þeyleri anlatamazsýnýz verdiklerinin karþýlýklarýný öyle ya da böyle almak istiyorlar.
bundan dolayý bizim ülkemizdeki dayýlar gibi konuþmam gerekecek ancak abd' de aç kalýyorum diyen insan gerçekten yalan söylüyordur

hele bu ortamda. satýn alma gücü nedir ki ?
emtia fiyatlarý düþer, abd çalýþma vizelerini artýrýr, kamuoyu araþtýrmalarý olumluya döner. ha bir de kamuoyu araþtýrmalarýnda "endiþeliyim" diyenlerin yüzde kaçý son seçimde oy kullanmýþ onun bilgisi var mý acaba ?
Yer Ýmleri