Yanýt için teþekkür ederim. Kapitalizmin geleneksel dalgalý geliþim çizgisinin öne çýkarttýðý doðrularý dile getirmiþsiniz:
Ancak, bu doðrularýn bugün tam olarak yerini bulabilmesinin önünde iki önemli yapýsal deðiþikliðin engel olduðunu düþünüyorum. Birincisi, artýk yeniden kopamayacak þekilde içiçe geçmiþ bir dünya piyasasýnýn varlýðýdýr. Bu nedenle Sri Lanka'daki hapþýrýðýn önünde sonunda ABD'yi nezle edeceðini en iyi Fed'in baþýndakiler biliyor. 2008'de para basýlarak o dönem uç veren kriz kopardýðý gürültüye raðmen bir yerde ötelendi sayýlýr ve bugün Fed'in çaresizlikle sürüklendiði "ucundan azcýk" QT ve faiz artýrma seanslarý ertelenenin tüm haþmetiyle belki de öncelikle bir borç krizi olarak arz-ý endam etmesi için zemin yarattý. Kayýtsýz kalabilirler, ama bu kanýmca enflasyonu düþürme kararlýlýklarýndan deðil, 2008'den bu yana içine düþtükleri çaresizlikten kaynaklanacaktýr.
Ýkincisi, dünya piyasasýnýn mevcut geliþmesinin yanýnda özellikle yetmiþli yýllarýn ortalarýnda uç veren karlýlýk krizine karþý seksenlerin baþýnda uygulamaya sokulan neo-liberal politikalarýn sonucunda oluþan sermaye fazlasýnýn artan oranda finansallaþarak üretim alanýnda yatýrým yerine, spekülasyona yönelmesi olgusudur. Bunun sonucu kapitalist geliþmede 29 bunalýmýndan sonra geleneksel olarak rastlanmayan bir çeþit kalýcý enflasyona (tabii burada kastettiðim menkul kýymetler üzerinden oluþan enflasyon) yol açtý. Liberal bir cumhuriyetçi olan John Mauldin, 15 Temmuz tarihli "Forgotten Lessons" baþlýklý makalesinde (https://www.mauldineconomics.com/fro...gotten-lessons) bu olguyu þöyle resmetmiþ:
Tabloda yer alan makas kalýcý olarak günümüz kapitalizminin bir gerçeði olmuþ ve dolayýsýyla görev tanýmýnda yer almamasýna karþýn, "borsayý korumak" ve onun selameti adýna þiþerek "batamayacak kadar büyük" olan þirketleri kurtarmak, zýmnen ve üstelikle öncelikli görev olarak Fed'in üzerine kalmýþtýr. Fed'in örneðin 2008'de yaptýðý "bail-out"larla, "main street" yerine, "wall-street"i tercih etmesinin altýnda yatan neden kanýmca bu ikinci olgunun artýk kurumsallaþmasýndan kaynaklanýyor. Böyle olunca da sizin dile getirmiþ olduðunuz "kötü yönetilen verimsiz iþ modelleri" kendi doðal mecrasýnda tasfiye edilemiyor. Aksi olsaydý zaten zombileþme oraný bu kadar yükselemezdi.
Ezcümle sn. deniz43, kapitalizm bilindik kapitalizm olmaktan çýkýyor ve bu deðiþim dünyada büyük bir güç çatýþmasýnýn yaþandýðý bir konjonktürde gerçekleþiyor. Ben söz konusu konjonktürün ek olarak Fed'in çaresizlik katsayýsýný giderek artýracaðýný ve iþlerin 2023'te hepten içinden çýkýlmaz bir duruma dönüþeceðini düþünüyorum.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri