https://twitter.com/tufancomert/stat...08249316155397
Doðru.Düþüþ sadece bize özgü deðil,geliþmekte olan bütün ülkelerde Temmuz ayýndan itibaren düþüþ oldu.Tufan Cömert yukarýda bunu grafik olarak göstermiþ.Sebep,piyasalar Fed'in faiz artýrýmlarýný bu yýl bitireceði ,gelecek yýl da faiz indirimlerine baþlayacaðý hayalini satýn almaya baþlamýþ.Ama olacak olan ,yýl sonu itibariyle, muhtemelen ,piyasalar bunun mümkün olmadýðýný görecek ve geliþmekte olan ülkeler yýlýn içinde görülen en yüksek cds seviyelerinden yýlý kapatmýþ olacaklar.
Tuesday August 09 2022 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Unit Labour Costs QoQ Prel Q2 10.8% 12.7% ® 9.5%
Temmuz için CPI beklentileri..
scotýabank 8.9%
goldman sachs 8.8%
barclays 8.8%
cýtý 8.8%
bank of amerýca 8.7%
hsbc 8.7%
gurgavýn capýtal 8.7%
jpmorgan 8.7%
standard chartered 8.7%
výsa 8.7%
wells fargo 8.7%
nomura 8.6%
jefferýes 8.6%
morgan stanley 8.6%
credýt suýsse 8.5%
Memento mori
https://www.fxstreet.com/analysis/us...paign=analysis
Annual CPI in the US is forecast to edge lower to 8.7% in July.
The base effect could be misleading when assessing inflation data.
Markets are pricing in a nearly-70% chance of a 75 bps Fed rate hike in September.
Son zamanlarýn tahmini en zor ABD aylýk enflasyon verisi öðleden sonra yayýnlanacak.Piyasa analistlerinin tahmini manþet enflasyonun aylýk %0.2,çekirdek enflasyonun %0.5 artmasý þeklinde.Benim topladýðým alt verilerden yaptýðým hesaplama da buna yakýn sonuçlarý gösteriyor.Ama bu kadar basit deðil,bu sefer farklý koþullar var.Sýcak su akýntýsý ve soðuk su akýntýsýnýn karýþmasý gibi..
Bir yandan Temmuz ayýnda tepeden %20 düþen benzin fiyatlarý ve benzer düþüþler yaþayan diðer enerji kalemleri,Ukrayna ile bir anlaþma olacaðý beklentisiyle birleþmiþ milletler gýda ve tarým örgütü FAO'ya göre,son 3 ayda %11 düþen gýda fiyatlarý, diðer yanda ise yukarýda ifade ettiðim gibi tüm hizmet kalemlerine yayýlan ve giderek katýlaþan hizmet sektörü enflasyonu var.Hizmet verenlerin hayat standartýný korumak için her ay parça parça yaptýðý fiyat artýþlarý var,acaba bu ay enerji ve gýda fiyatlarýnda bir gerileme olduðu için bu fiyat artýþlarýna ara verdiler mi,yoksa hala kayýplarýný tam alamadýklarý için zamlara devam mý ettiler.Diðer önemli parametre ise enflasyon sepetinde %30'ýn üzerinde büyük aðýrlýðý olan kira artýþlarý ,henüz enflasyon sepetine çok az yansýdý ama son aylarda hýzlanarak yansýmaya baþladý Temmuz ayýnda hangi oranda yansýdý,bu sorulara tam emin olarak cevap veremiyoruz.Enflasyon verisinde bunlarýn cevabýný alacaðýz.
Benim tahminim;,tüketici talebinin hala çok güçlü olmasý,iþgücü piyasasýnýn çok güçlü olmasý,kredi hacminde sert yükseliþ,düzenli artan ücretler nedeniyle ve finansal koþullar endeksinin hala sýfýrýn altýnda negatif olmasý(gevþek para politikasý) nedenleriyle,-eldeki veriler göstermese de- piyasa analistlerinin tahmininin üzerinde enflasyon rakamlarý geleceði þeklinde.
Evet haklýsýnýz..
4. faiz artýþýný yaptý 5. de yapýlacak eylül de gibi duruyor..
Dýþtan haksýz gibi gözüküyorum..
Amma velakin..
Ben havlu atmak üzere olduklarýný HALA düþünüyorum..
Aðustos eylül gibi enflasyonun baþýný iyice aþþa eðmesini/eðdirilmesini!!! hatta yýl sonuna doðru deflasyon beklentim var..
2023 gibi de faiz indirimlerini konuþmaya baþlarýz..
Umarým birde üzerine yeni 180 derece dönüp yeni QE falan demezler..(Þaka deðil ciddiyim)
Yada QE deðil ama para verecez iþte AMAAA FALAN... süslü püslü cümleler...
Yanýlmýyorsam AB yaptý..
Seçimli olacak sadece devlet tahvili bonosu olacak..Zoradaki sektörler olacak ...Kiminkileri alacaklarýný bla bla falan bi ton saçmaladý yine..
2008 den beri junkie moduna döndürülen ekonomiler ve piyasalar da ciddi parasal sýkýþtýrmanýn imkansýz noktaya geldiði bir süreçten geçiyoruz..
2023 ve ileriki süreç için FED bilançosu USA GDP sine NEDEN eþitlenmesin noktasýna gelebiliriz (bu da þaka deðil)..
2008 sonrasý yazýlý olmayan bir anlaþma yapýldý MB larý ile piyasa arasýnda..
O da þu..
Siz istediðiniz haltý yiyin..OLAY BENDEEE..
Yani siz 40 kere de batsanýz 40 kere para basýp yeniden veririm ..DANSA MÜZÝÐE PARTÝYE devam derim..
"""Tamamen kendi fikirlerimdir..Kimseyi hedef almýyorum.."""
Bu arada bu amerikalýlar kira yý enflasyon verisi içinde epey yüksek bi yere taþýmýþlar..Yüzde 31..
Amma velakin..
FED in bununla çok ilgilendiðini yada ilgileneceðini düþünmüyorum..
Neden ise toplumun genel refahý üzerinde dramatik bir etkisi BENCE yok..
Yani bir benzin fiyatlarýndaki artýþ toplumun BÜTÜN kesimlerini etkilerken ..
Kira??
Amerikada ev sahipliði oraný yüzde 66..
https://fred.stlouisfed.org/series/RHORUSQ156N
Misal bu kesimi hiç etkilemiyor..
Kontratý devam edeni etkilemiyor..
Hem ev sahibi hemde kira geliri olaný ise POZÝTÝF etkiliyor diðer yandan..
En çok etkilenenler kiraya çýkma durumunda olanlar + kontratý sonlananlar..
FED baþta gýda ve enerji olmak üzere herþeyin fiyatý baþýný aþþa eðmiþken toplumun küçük bir kýsmýný etkileyen kiralar yüzünden faiz konusunda direteceðini asla düþünmüyorum..
Yer Ýmleri