Originally Posted by
deniz43
Gelen veri benim projeksiyonlarýma uygun gelen bir veri ,bu ay daha yüksek gelmesini frenleyen enerji emtialarýnýn fiyatýnýn %10.1,benzin fiyatýnýn %10.6 düþmesi olmuþ.Önceki yazýlarýmda da ifade ettiðim gibi enerji fiyatlarýndaki düþüþü geçici olarak görüyorum,kýþ aylarýna girilmesiyle Rusyaya uygulanan yaptýrýmlar nedeniyle küresel doðalgaz arzýndaki yetersizlik nedeniyle doðalgaz fyatýnda yeni yükseliþler ve doðalgazýn ikame enerji seçeneði petrole talebin artmasý,Çin'in de kapatmalar nedeniyle düþen enerji talebinin artmasýyla enerji fiyatlarýnýn yýlýn ilk çeyreðindeki fiyatlarýnýn üzerine çýkacaðýný ve manþet enflasyonun toparlanmasýný bekliyorum.
Veriyi analiz ettiðimde ,enerji dýþýnda,-gýda da dahil olmak üzere(aylýk artýþ %0.8) - enflasyonun tüm alt kalemlere yayýldýðýný ve yapýþkanlýk kazandýðýný görüyorum.Bu ay veride enerji dýþýnda düþüþ gösteren tek ana kalem kullanýlmýþ ikinci el oto ki onun da fiyatý rekor yýllýk yükseliþ göstermiþti.Ama esas nedeni ,güçlü tüketici talebi ile yeni otomobil fiyatlarýnýn aylýk %0.8 gibi çok güçlü bir aylýk artýþ göstermesinden kaynaklanýyor(tedarik zincirlerinde kýrýlma ve chip sýkýntýsýndan tüketiciler yeni araç bulmakta zorluk çektiklerinden ikinci el araç fiyatlarý çok yükselmiþti).Veride ilk baktýðým kalem olan endekste büyük aðýrlýðý olan kira fiyatlarý ise beklediðim gibi her ay hýzlanan oranlarda artýyor(bu ay aylýk %0.7 artýþa yükselmiþ).Ama biten ve yenilenen kira sözleþmelerinde yýllýk artýþ %17'ye dayanmýþken veride yýlýk artýþ henüz yýllýk artýþ %6.4'te ve 1.5 yýllýk süre içinde sözleþmeler yenilendikçe aradaki fark kapanacak ve ABD enflasyonunun en büyük yakýtý olmaya devam edecek.
Büyük fotoðrafta ise;Enflasyon trendinde takip ettiðim temel göstergeler;tüketici talebinin kuvveti,kredi hacmindeki geniþleme ile tüketim harcamalarýnda ek kaldýraç oluþumu,ücret artýþlarýnýn , iþgücü maliyetlerinin ve verimliliðin seyri ,hanehalký servetindeki net artýþ, finansal koþullar endeksinin seyri,Fed'in bilançosu,piyasadaki para miktarý,faiz oranlarý.Bütün bu faktörlerin tamamý ABD'de þu anda yüksek enflasyon trendinin devam edeceðini söylüyor.
Bu nedenlerle,.daha önce yapmýþ olduðum öngörülerimde bir deðiþiklik yok,büyük matematiksel modellememe göre , ABD bu yýl içinde çift haneli enflasyonu görecek.
Yer Ýmleri