Bu mantýkla yarýn bir gün Bankalara dövizde de alýþ satýþ makasýný % 20’ye çýkartýn diye bir talimat gidebilir.
Bu mantýkla yarýn bir gün Bankalara dövizde de alýþ satýþ makasýný % 20’ye çýkartýn diye bir talimat gidebilir.
Sn Deniz Hocam.
KKM nin toplam maliyeti ne oldu
Sanýrým Hazine dýþýnda MB ye de Maliyeti var idi
MB geçen sen son gün katakulli ile zararý kara çevirmiþ idi.
Yaný aklýmda kalan.
Bugün itibari ile MB nin durumu nedir.
Yýl sonu ne kadar kar zarar eder
Teþekkürler
SM-G991B cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hükümetin dövizin artmamasýný bu kadar büyük bir konu olarak ele almasý gerçekten ülkedeki birçok þeyin dengesini de bozuyor. Cari açýðý azaltacaðým derken arttýrýyor, ihracatçý kar edemiyor ama döviz frenlense bile enflasyon tam gaz artmaya devam ediyor.
Deprem sonrasý da parasal geniþlemenin artarak devam edeceði çok net görünüyor. 2023 için de %40-50 enflasyon hedefi þimdiden fiilen imkansýz oldu maalesef. Tüik vasýtasýyla her rakamý gösterirler ama maalesef gerçeklerle uyuþmaz.
Enflasyona karþý paranýn korunacaðý enstruman kalmayýnca herkes ev araba gibi aslen ihtiyaç olmasý gereken þeylere yatýrým yapar oldu. Kendi adýma borsa aðýrlýðýmý azaltýnca altýn, gümüþ ve yabancý para varlýklara yönelmiþtim ama oradan da portföyü büyütebilmek bi yana enflasyona karþý koruyabilmek çok zor.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Kur korumalý mevduatýn (KKM) 2022 yýlýnda bütçeye maliyeti 92.5 milyar TL olarak gerçekleþti.Merkez bankasý ise para basarak ödeme yaptýðý için bir açýklama yapmadý.
Merkez bankasý bir açýklama yapmadý ama 2022 yýllýk karý 31 Aralýk bilançosunda 41.2 milyar TL gözüküyor.Genel kurul öncesi resmen açýklar.
Uzun vadede her varlýk olmasý gereken deðere gelir, yapay fiyat seviyelerinde süre ne kadar uzun olursa, fay hatlarýnda çok enerji biriktiði için fiyat düzeltmesi þiddetli depremler gibi çok sert olur.Böyle durumlarda ben bardaðýn diðer tarafýndan bakarým ,"oluþturduðum portföy prim yapmýyor" demem "çok ucuza portföy oluþturuyorum ileride çok prim yapar" diye bakarým,tabii ki uzun vadeli bir bakýþ açýsýyla ve bu vadede ihtiyaç duyulmayacak bir parayla.En az 1 yýllýk bir sürede yapýlacak tahmini harcamalarýn tutarý kadar da ,hemen paraya çevrilebilecek likit enstrümanlarda tutulmasý uygun olur.Bir miktar da al-sat olarak trade yapýlacak enstrümanlara portföyde yer verilebilir.Gýda ve enerji emtia fonlarýna da olumlu bakýyorum.
deniz hocam,
portföyümde gümüþ ve deðerli metallere ait serbest fonlar. tarým serbest fonu, emtia serbest fonu, döviz serbest fon, hazine eurobondlarý, yurt dýþý hisse taþýyan fonlar vb var.
Dediðim gibi yurt içi hisse varlýklarýmý Kasým ortasýndan beri kademeli olarak azaltmýþtým. Yukarýda saydýklarýmda iyi maliyet yaptýðýmý düþünüyorum ama döviz tarafý dediðim gibi tutuldukça bunlar da prim yapmýyor þimdilik. Ben bu daðýlýmla rahatým. TL nin deðer kaybý bu ekonomi yönetimi ile kaçýnýlmaz ve sürekli olur artýk.
öte yandan Aralýk ve Ocak ayýnda hanýmýn ve kendi aracýmý biri elektrikli SUV olmak üzere sýfýrladýk.Daha nasýl bir finansal yönetim yaparýz bilemedim. Aldýðýmýz 2 araç da aldýðýmýz fiyatýn üzerine %10 þimdiden koydular. olaðan dýþý günler ve durumlar maalesef.
en kýsa zamanda normalize olmasýný diliyorum ekonominin.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri