20 yýl öncesinin Türkiyesi þüphesiz çok daha iyi idi:
-Baðýmsýz ve tarafsýz yargý,hukukun üstünlüðü vardý,kalmadý.
-Özgürlükler çok daha geniþti,geniþ bir ifade ve toplantý yapma,yürüyüþ yapma özgürlüðü vardý,siyasiler hiç bir kaygý duyulmadan dergilerde rahatça karakatürize edilebiliyor,mizah konusu olabiliyordu,müzik festivalleri konserler iptal olmuyordu.
-Kýþlaya,camiye,okula siyaset sokulmuyordu.
-Ortalama bir kiþi ,hem ev kirasýný verip,hem çocuklarýný okutup,emekli olunca da emekli ikramiyesiyle kendisine bir ev alabiliyordu.Gelir daðýlýmý þimdiki gibi aþýrý bozulmamýþtý.
-Þu anda çökmüþ bir eðitim sistemi var,eskiden aileler devlet okullarýnda çocuklarýna çok iyi bir eðtim aldýrabilirlerdi,en yoksul ailenin çocuklarý bile çalýþkan ve yetenekli ise en iyi eðitimi alma fýrsat eþitliði vardý,bu artýk kalmadý.
-Saðlýk sistemi de çöktü.Ülke saðlýk sisteminin bel kemiðini oluþturan baþta istanbul,cerrahpaþa ve ankara týp olmak ülkenin doktorlarýnýn büyük kýsmýný yetiþtiren týp fakültelerinin binalarý harabe haline gelmesine raðmen bütçe ayrýlmadý,buradaki öðretim üyelerinin büyük kýsmý hor görüldükleri için özel sektöre geçti,eðitim kalitesi,diðer üniversitelerde ve orta dereceli eðitim kurumlarýnda olduðu gibi týp fakültelerinde de yerlerde sürünür hale geldi.Devlet hastanelerinde aylarca randevu sýrasý bekleniyor,yüzlerce ilaç ise piyasada yok.
-Adalet sistemi,saðlýk sistemi,eðitim çöktüðü gibi ülke ekonomisi de çöktü.Türkiye'nin dýþ borcu 131.8 milyar dolardan 459 milyar dolara yükseldi,75 milyar dolarlýk kamu þirketi satýldý,KÖÝ projeleri için 160 milyar dolarlýk yükümlülük altýna girildi.Sonuç olarak bu kada büyük kaynak kullanýlmasýna raðmen,geçen sene enflasyon patladý cumhuriyet tarihinin en yüksek enflasyon oranýný gördük, 118 milyar dolarlýk Cumhuriyet tarihinin en yüksek dýþ ticaret açýðý her ay yeni rekorlarla yenileniyor,merkez bankasý net döviz rezervleri tarihi dipte,ülke kredi notu tarihinin en düþük seviyesinde,gelir daðýlýmý aþýrý bozulmuþ,emeði ile geçinenlerin milli gelirden aldýðý pay sert bir þekilde düþmüþ,1 kg soðan 25 tl,1 kg peynir 200 tl,1 kg yaðsýz kýyma 350 tl,emeði ile geçinenlerin satýn alma gücü dibe vurmuþ,ev kirasýný elektrik doðalgaz faturasýný ödeyemez duruma gelmiþ,diðer taraftan devasa bir gelir ve servet transferiyle küçük bir kesim aþýrý zenginleþmiþ durumda.Aylýk baðlama oramlarý düþürüldüðü için emeklilerin durumu ise tam sefalet,asgari ücretin de altýna düþmüþ durumda.
-Gelelim sizin yazdýklarýnýza;evet doðru yað,akaryakýt,sigara kuyruklarý oldu,çünkü Kýbrýs hareketýndan sonra ABD ve avrupanýn açýk ve örtülü ambargosu vardý,araplarýn batýlý ülkelere israil arap savaþýndan sonra petrol ambargosu uygulamasý nedeniyle, enerji fiyatlarýnda sert yükseliþ ve küresel enflasyonda zýplama oldu,onun sebebi buydu.
-Ücretler için söyledikleriniz ise külliyen yanlýþ,herhalde o dönemde yaþ itibariyle aktif çalýþma hayatýnda deðildiniz.Benim ise yaþým yetiyor ve 1980'li yýllarda aktif çalýþma hayatýndaydým.Þu an ile mukayese edildiðinde diyebilirim ki en iyi reel ücretler bizim ilk çalýþma dönemimizde idi.Benim iþe baþladýðým yýl ,uluslararasý bir þirkette(ünilever,mobil,shell,bp,netaþ, gibi..),iþe baþlayan odtü,itü mezunu ingilizce bilen bir mühendisin ilk maaþý kabaca 3 bin usd karþýlýðý TL civarýnda maaþ idi,ayrýca 4 maaþ ikramiye,kardan yýl sonunda beyaz yakalý çalýþanlara prim,yurt dýþý iþ seyahatlerinde gerçekleþen masraflar hariç günlük 120 usd harcýrah...gibi ilaveleri vardý.
Þu anda piyasa maaþý o zamanlara göre oldukça düþük.Niye öyle olduðunu düþündüðümde,12 Eylül'de zayýflamalarýna raðmen hala güçlü sendikalar vardý,mavi yakalýlar toplu sözleþme ile yüksek oranlý zam aldýklarýnda bu zam beyaz yakalýlara da yansýyordu,o dönemde ithal ikamesi sistemi destekleniyordu,yurt içinde üretilen mallar için ithalat kýsýtlamalarý vardý,bu da iþverenlere yüksek ücret ödeme için yüksek kar marjý fýrsatý yaratýyordu.Henüz bilkent dýþýnda özel üniversite yoktu,devlet üniversiteleri de azdý.Bu nedenle mezun sayýsý þimdiki gibi çok yüksek ama eðitim niteliði düþük olmadýðý için ,arz az olduðu için üniversite mezunlarý iyi ücretlerle iþ bulabiliyordu.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri