Önce þurada anlaþalým,enflasyonun altýndaki bir oran faiz reel olarak getiri sunmaz faiz deðidir,bu oranýn altýndaki faiz tasarruf sahiplerini sömürmedir,borç verenden borç alana servet transferdir.Kimsenin kendi birikimlerini eriterek birilerini zengin etmek veya daha zenginleþtirmek gibi borcu yoktur.Tasarruf sahibinin hakkýný ödemek istemeyen iþletmeler kendi sermayeleriyle yatýrým yapabilirler,veya sermayeleri yetersiz ise þirketlerini birleþtirerek sermayelerini artýrabilirler,tahvil çýkartarak piyasaya arz edebilirler,þirketlerini borsaya açabilirler,görüldüðü üzere yol çok..
Bir de þunu bilin;finasman maliyeti uzun vadeli bir yatýrýmda öncelik sýrasý olarak en sonlarda gelir.Önce güven ortamýnýn saðlanmasý, hukukun üstünlüðü,adil baðýmsýz bir yargý,þeffaf ve hesap veren bir idare,oyun devam ederken deðiþmeyen bir mevzuat,kamunun bütün piyasa oyuncularýna eþit mesafede olmasý,rekabet eþitliði açýsýndan kayýt dýþý ekonominin olmamasý,adil vergi mevzuatý gibi hususlar yatýrým kararýnda önceliklidir.
Faiz yüksekken de döviz kuru düþecek diye bir þey de yok,merkez bankasý piyasadan düzenli ihalelerle döviz satýn alýr, tarihi diplerde dolaþan rezervini toparlar döviz kuru düþmez.Biz zaten enflasyonun 5-10 puan üstünde bir mevduat faizinden konuþmuyoruz,"gerçek" enflasyona eþit bir faizden konuþuyoruz o da reel olarak sýfýr faiz demektir.
Daha önce bu baþlýkta yazdýðým bir yazýyý,konuyu netleþtirmek için tekrar buraya alýyorum:
Faiz nedir:
-Bir tarafta müteþebbis ruhlu kiþiler var;Güzel bir düþüncem var,bunu yapabilecek bilgiye beceriye sahibim,piyasada da bu konuda boþluk var,çok iyi kazanç saðlayacaðýna eminim diyor,ama bunu gerçekleþtirebilecek sermayem yok diyor.Birileri de bu iþe para koyarsa hem ben hem de bu projeye para yatýranlar hep beraber kazanýrýz diyor.
-Bir tarafta da milyonlarca kiþi var;Diþinden týrnaðýndan arttýrmýþ tasarruf etmiþ birikim saðlamýþ;Çocuklarýnýn geleceði,eðitimi için,iþsiz kalabileceði zor günler için,emekliliðinde saðlýk problemleri ile karþýlaþabileceði zor günler için...Ama ,gel bu projeye para yatýr teklifinden korkuyor,ya proje baþarýsýz olur,büyük zahmetlerle oluþturduðum birikimlerim erirse ya da kül olursa diye.
-Burada banka denilen kurum devreye giriyor.Diyor ki,korkma,paraný bana emanet edersen ben birikimlerinin paranýn deðerini reel olarak koruyacaðým,bir miktar da sana nema vereceðim,paraný kredi olarak plase edeceðim projelerin fizibilitesini iyice inceleyeceðim,ona göre kredi vereceðim,proje baþarýsýz olsa bile benim milyarlarca lira sermayem var,sen zarar etmeyeceksin,senin birikimlerin garanti altýnda olacak.Önce benim sermayem kadar,sonra da belli bir tutarýna kadar devletin garantisi altýnda.
Ama Banka da taraflara diyecek ki;Ben müteþebbis ile birikim sahipleri arasýnda köprü görevi yaparken,müteþebbisin projesinin riskini kendi sermayemle garanti ediyorum,bu organizasyon için kira,personel ücretleri,elektrik,ofis otomasyonu gibi birçok masrafým da olacak,dolayýsýyla bu projeden oluþacak kazancýn bir yüzdesini de benim alacaðým þekilde bir kazanç paylaþýmý olacak.
-Bu projede faiz; elde edilmesi beklenen kazancýn (tasarruf sahipleri+ aracýlýk görevi yapan bankaya) düþen payýdýr.Burada tasarruf sahiplerinin beklediði getiri en az enflasyon kadar olmasý reel deðerini korumasý,banka tarafýndan beklenen de masraflardan sonra,sermaye kazancýnýn diðer iþ kollarýnýn kazanç ortalamasýnýn altýna düþmeyecek bir kazanç olmasýdýr.
-Eðer kredi talep eden bir iþletme -en azýndan- (enflasyon+makul banka komisyonu) oraný üzerinde bir kazanç saðlayamýyorsa,o proje verimsiz bir projedir.O projeye bir kaynak saðlanmamalýdýr.Ýktisat bilimi temelde ihtiyaçlarýn sonsuz kaynaklarýn ise çok sýnýrlý olduðu varsayýmýna göre hareket eder.Sýnýrlý kaynaklar iyi yönetilen ,verimli çalýþan þirketlerin projelerine yönlendirilmeli,kötü yönetilen verimsiz çalýþan þirketlerde kýt kaynaklar heba edilmemeli,bu þirketlerin serbest piyasa ekonomisi içinde piyasadan elenmesiyle daha iyi yönetilen ve daha verimli çalýþan þirketlerin piyasayý domine etmesi ve pazar paylarýný büyütmeleriyle ülke ekonomisi de saðlýklý ve yüksek büyüme hýzýyla büyüyecektir.
-Þu anda olduðu gibi, tasarruf sahiplerine enflasyonun çok altýnda getiri verip milyonlarca kiþinin birikimlerini enflasyonda eritirken,sýnýrlý sayýda þirket ya da kiþiye enflasyon oranýnýn çok altýnda oranlarla kredi verip milyonlarca kiþinin birikimlerini enflasyonda eritirken,sýnýrlý sayýda þirkete servet transferi yapmak adil olmadýðý gibi,normalde piyasadan elenmesi gereken þirketleri su üstünde tutmaya devam ederek ekonomiye patinaj yaptýrmaya devam etmek rasyonel bir hareket deðildir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri