https://t24.com.tr/yazarlar/ercan-uy...-vietnam,41678
Türkiye'nin teknolojide ve ihracatta geri düþüþü; Türkiye ve Vietnam
Bilgi ve Ýletiþim Teknolojileri (Information & Communiction Technologies) Ürünleri Ýhracatý, Milyar Dolar
https://media-cdn.t24.com.tr/media/l...enshot-110.jpg
Entegre Devreler, Çipler, Elektronik Parçalar Ýhracatý, Milyar Dolar
https://media-cdn.t24.com.tr/media/l...enshot-111.jpg
Vietnam sanayileþme ve ihracatta nasýl baþarýlý oldu?
Sorunun kýsa yanýtý þu; Vietnam öncelikle eðitime çok önem verdi. Ýkincisi, eðitimde ve sanayileþmede teknolojiye önem ve öncelik verdi. Önce eðitimi ele alalým.
Economist'e göre: "Vietnam'lý çocuklar dünyanýn en iyi okul sisteminde okuyorlar. Bunu, öðrencilerin okuma-anlama, matematik ve fen konularýnda en iyi performansý göstermeleri ile anlýyoruz."
"Vietnamlý öðrenciler, yalnýzca Malezya ve Tayland'daki öðrencilerden deðil, Britanya ve Kanada'daki öðrencilerinden de çok daha baþarýlýlar. Üstelik, öðrencilerin düzeyleri arasýnda da çok fark olmuyor."
Bir Dünya Bankasý (Nisan 2023) deðerlendirmesi þöyle: "Vietnam'ýn beþeri sermaye endeksi çok yüksektir, düþük-orta gelirli ülkeler içinde birinci sýradadýr."
Vietnam'da öðretmenin sosyal statüsü de, geliri de üst düzeydedir. Buna karþýlýk öðretmen ailenin bir parçasý gibi görülür. Öðretmene hep saygý duyulur.
1986'da baþlayan Doi Moi reformlarýnýn merkezinde eðitim reformu vardý. Çünkü, hýzlý büyümek ve fakirlikten kurtulmak için çok iyi eðitim gerektiðine tüm nüfus inanmýþtý. Becerilerin geliþtirilmesi önemliydi. Bu çerçevede hükümet bütçenin en az yüzde 15'ini, genellikle yüzde 20'sini eðitime ayýrdý."
Eðitim reformunun birinci aþamasý, genç yaþlý, köylü kentli tüm nüfusun okuma yazma öðrenmesi aþamasýydý. Reformun ikinci aþamasýnda eðitimin kalitesi ve sanayileþmeye ve teknolojik ilerlemeye katkýsý önemli idi. Bu baðlamda mesleki eðitim de vurgulandý. Öðretmenlerin yetiþtirilmesi de öncelikli idi.
Vietnam 2000'li yýllarda eðitim reformlarýnýn ve eðitime önem vermenin meyvelerini almaya baþladý.
Ülkenin üstün nitelikli iþgücünün farkýna varan yabancý yatýrýmcýlar, ülkeye doðrudan yatýrýmlarý hýzla arttýrdýlar.
Tam da 2000'li yýllarda Türkiye'de teknoloji deðil, din eðitimi veren okullar hýzla artmaya baþladý. Diðer okullardaki din derslerinin aðýrlýklarý da yükseltildi.
Teknolojiyi önceleyen eðitim geri plana atýldýkça son yýllarda "nitelikli eleman" veya "teknik eleman" eksikliði de görülmeye baþlandý. Ancak iþ dünyasýnýn buna güçlü bir tepkisi olmadý. Önde gelen nedeni, iktidarla olan hassas iliþkileri koruma arzusudur.
Özellikle çok düþük faizli kredilere alýþan veya alýþtýrýlan kesimler, iktidar iliþkileri ile bu kredilere ulaþabilmeyi umuyorlar. Ancak bu sürdürülebilir bir sistem deðildir ve ülkeye de yazýk oluyor.
NOT:Yazýdaki veriler Türkiye'nin en büyük 500 sanayi þirketinden toplanmýþ verilerdir. Tüm þirketler bazýnda ise ,TÜÝK'in verisine göre ihracatýmýzda imalat sanayi içinde yüksek teknolojili ürünlerin payý 2023'in ilk 7 ayý içinde sadece %3.6 ve 4.8 milyar dolardýr.Sadece ihracattaki imalat sanayi deðil (,ihracat+yurt içi) toplam sanayi üretiminde ise yüksek teknolijili üretimin payý sadece %1.4'tür
Yer Ýmleri