Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde yer alan bazý stopaj oranlarýnýn deðiþtirilmesine iliþkin yetki düzenlemesi
Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde, çeþitli finansal araçlardan elde edilen kazanç ve iratlarýn vergilendirilmesine iliþkin hükümlere yer verilmektedir.
Bu Kanunun 12 nci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesinde yapýlan deðiþiklikle Cumhurbaþkanýnýn;
- Yabancý para cinsinden ihraç edilen menkul kýymetlerden saðlanan gelirler ve döviz cinsinden açýlmýþ hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar paylarý üzerinden Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesi kapsamýnda yapýlacak vergi tevkifatýna iliþkin oraný ayrý ayrý veya birlikte bir katýna kadar artýrma yetkisi, %40’a kadar artýrma olarak,
- Geçici 67 nci maddede yer alan oranlarý her bir sermaye piyasasý aracý, ihraç edenler, ihraç veya iktisap tarihi, hesap türü, hesap açýlýþ tarihi, kazanç ve irat türü ile bunlarýn vadesi, elde tutulma süresi ve bunlarý elde edenler itibarýyla, yatýrým fonlarýnýn katýlma belgelerinin fona iade edilmesinden veya diðer þekillerde elden çýkarýlmasýndan elde edilen kazançlar için fonun portföy yapýsýna göre, ayrý ayrý sýfýra kadar indirmeye veya %15'e kadar artýrmaya yetkisi, ayrý ayrý %40’a kadar artýrma olarak
düzenlenmiþtir.
Yürürlük tarihi: 28/12/2023
Deniz hocam selamlar
Þimdi e507 üstad paylaþtý MB rezervi -45,5 seviyelerine kadar iyileþmiþ çok dikkat çekici bir oran deðil mi (az da olsa ons deðer artýþýnýn katkýsýyla birlikte) kuru zýplatmadan buraya gelebileceðini kendi adýma sanmýyordum TL'nin deðerli olduðunu düþününce de.
Sizin görüþleriniz nedir hocam paylaþabilir misiniz?
Saygýlarýmla.
-Merkez bankasýna her ay turizm ve ihracat gelirlerinin zorunlu olarak %40'ý+reeskont kredileri dönüþü toplamda 11 milyar dolar civarý döviz giriþi oluyor,ihracatçýlarýn üretim yapýsý %70 ithalata baðlý oldýðu için ihracatçýlar zorunlu olarak merkez bankasýna verdileri bu dövizi, aradaki alým satým marjý maliyetini yüklenerek yeniden piyasadan satýn alýyor,ama bu talep döviz fiyatýný yükseltmesin diye de merkez bankasý döviz satýyor,ama son 3 aydýr üreticiler dýþ talep ve iç talep görünümü karamsar bulduklarý için üretimlerini ithalat yerine büyük ölçüde stoktan karþýladýlar ve ithalat için döviz ihtiyacý azaldý,merkez bankasý da talep azaldýðý için daha az döviz sattý,bu da merkez bankasýnýn döviz rezervine artýþ olarak yansýdý.Üreticilerin stoklarý bitinceye kadar geçici bir durum.
-Petrol ve doðalgaz fiyatlarý düþtüðü için BOTAÞ'a rezervinden daha az döviz sattý.Rezervinin daha da kötüleþmesi ihtimali ortadan kalkmýþ oldu.
-
https://twitter.com/e507/status/1737075030167527745
Bankalar merkez bankasýnýn döviz rezervi görünümü iyileþtirmek için ,swapla döviz borç vermek yerine, ellerindeki dövizi piyasada döviz talebi oluþturmadan merkez bankasýna satýp TL alýyor.
Merhabalar Deniz Hocam ,
Çok yazmýyorum ama sizi okumak günlük rutinim .
Aklýma takýlan bir konu var . Malum hükümet döviz tutulmamasý için önlemler almaya çalýþýyor.
Benim merak ettiðim kriptoya giden dövizi ne þekilde zorlayarak geri getirmeye çalýþýr?
Þimdiden teþekkür ederim .
Yer Ýmleri