Kulaða hoþ geliyor ,ama ülkenin gerçekleri çok farklý yerlerde...
-Katma deðeri,verimlilik artýþýný artýrmak için öncelikle nitelikli personel gerekiyor,onun için de bilimin referans alýndýðý nitelikli kaliteli eðitim, derslerin çok büyük aðýrlýðýnýn matematik,fizik,kimya,biyoloji temel bilimler olarak yeniden yapýlandýrýlmasý,öðretmenlerin okul sonrasý eðitim ve kurslarla niteliðinin artýrýlmasý,çok sayýda fen lisesi açýlmasý,yüksek not ortalamasý tutturamayanlarýn meslek okullarýna yönlendirilmesi,üniversite sýnavlarýnýn sýralama deðil baþarý sýnavý olarak yapýlmasý,seçilen dalda üniversite öðrencisi olmak için en az 50/100 baraj puaný alma zorunluluðu getirilmesi, apartman bozmasý gecekondu ünivwersitelerin kapatýlmasý,üniversitelerin bir bölümünün araþtýrma üniveritesi olarak diðerlerinin de uygulama üniversiteleri olarak ayrýlmasý gerekiyor.
Þu anda ise;sýnýfta kalma ve 2 yýl üst üste sýnýfta kalanlarýn tastikname verilerek okuldan ihracý kalktýðýndan basit 4 iþlemi yapmaktan aciz kiþiler bile lise diplomasý alabiliyor,baraj olmadýðýndan sýfýr puanla bile üniversiteye girebiliyor.Bir avuç okul dýþýnda eðitim kalitesi içler acýsý,yerlerde sürünüyor.Bu okullardan mezun olanlar nasýl icat,inovasyon verimlilik artýþý yapabilir,katma deðer artýrabilir ki.Bir avuç nitelikli öðrenci de ülkede hukukun üstünlüðü olmadýðý,özgürlükler baský altýnda olduðu,liyakatýn donanýmýn hak ettiði deðeri saygýyý görmediði bir ülke haline geldiðimiz için artýk bu ülkede kendilerine bir gelecek görmüyorlar ve yurt dýþýna gidiyorlar.
https://www.gazeteduvar.com.tr/galat...galeri-1663488
-Eðitim sistemi bugün yukarýda yazdýðým gibi reforme edilse meyvesini almak için en az 20 yýl gerekiyor.Japonya,güney kore,taiwan.,hong-kong,singapur gibi ülkeler yaptý þimdi meyvelerini alýyorlar.
-Sadece iþgücü deðil ,patronlarýn çoðunun da eðitim seviyesi düþük,vizyonu yok,dünyayý,teknolojilerdeki geliþmeyi takip etmiyorlar,
-Bugün gerekli reformlarý yapsan 20 yýl gerekiyor,o zamana kadar cari açýðýný nasýl finanse edeceksin,dýþ borcunu nasýl ödeyeceksin.Ýhracatý býrak ,ithalat patlamasýný nasýl frenleyeceksin ,geçen yýl tüketim ürünlerinde ithalat döviz ucuz olunca %56.4 artmýþ.Döviz kuru ucuzladýkça bu ithalat rakamý daha da yükselecek.
Yer Ýmleri