https://twitter.com/ali_hakan_kara/s...19292586791335
Hakan KARA
Ülkemizin þu anda en iyi ekonomi fakültesi Bilkent Üniversitesinde ekonomi profesörü,ayrýca merkez bankasýnýn eski baþ ekonomisti.Benim de deðer verdiðim,donanýmlý,kendisini iyi yetiþtirmiþ bir ekonomist,bakalým neler demiþ:
-"Son dönemde epey veri açýklandý, iþlerimin yoðunluðu nedeniyle hepsinin grafiklerini çýkaramadým fakat size bütün bu veriler ýþýðýnda genel resmi nasýl gördüðümü anlatayým:
Bu yýlýn ilk çeyreðinde pek "dengelenme" falan göremiyorum. Ýç talep oldukça güçlü. Kredi kartlarý, perakende ve diðer satýþ verileri, ithalat vb. güçlü. Kamu harcamalarý tam gaz devam etmiþ. Kredilerdeki seyir ýlýmlý ancak, öyle talebi dizginleyecek ölçüde deðil. Ýthalattaki düþüþ ise enerji ve altýndan kaynaklanýyor.
Dolayýsýyla ilk çeyreðe dair veriler enflasyonla güçlü mücadele görüntüsü vermiyor."
-Bu ifadelere ben de imzamý atarým,söylediklerinin hepsi doðru.Ama bir farkýmýz var;ben 6 ay önce de, 6 ay sonrasý için bu tablonun resmini çiziyordum,niye böyle olacaðýný da tek tek nedenleriyle önceki sayfalarda sýralýyordum.Hakan Bey ve ülkenin önde gelen ekonomistlerinin büyük çoðunluðu ise, 6 ay önce,6 ay sonrasý için oldukça iyileþmiþ bir makroekonomik görünüm olacaðýný ifade ediyorlardý ama hiç bir ilerleme olmadý .
-"Öte yandan, yýlýn kalanýnýn ilk çeyrekten farklý olmasý kuvvetle muhtemel. Para politikasýndaki sýkýlaþmanýn gecikmeli etkileri ve maliye politikasýndaki normalleþmenin derecesine baðlý olarak talep yavaþlayacak.
Ýkinci çeyreðin sonlarýndan itibaren iç talepte hissedilir bir yavaþlama olabilir. Ancak iç talepteki yavaþlamanýn enflasyonu %36 hedefine götürmek için yeterli olmayacaðý kesin gibi. Dýþ açýk ise baz etkileri, ithalattaki ivme kaybý ve ihracattaki kýsmi toparlanmanýn desteðiyle azalmaya devam edecek. Dýþ talep büyümeye pozitif katký verecek.
Dolayýsýyla enflasyonla mücadele programýnýn devrede olduðuna dair somut ibareleri ancak bu yýlýn ikinci yarýsýnda göreceðiz (öyle de olmasýný diliyoruz)."
-Bir önceki paragraf geçmiþ döneme ait sonuçlarýn deðerlendirilmesiydi,bu paragaraf ise geleceðe iliþkin beklentilerle ilgili.Burada Hakan Bey ile görüþlerimiz ve öngörülerimiz tamamen ayrýþýyor,ters yönde düþünüyoruz.
Enflasyonda kayda deðer bir düþüþ beklemiyorum çünkü enflasyonu yaratan ve besleyen nedenlerde Hakan Bey ile teþhis farklýlýðýmýz var. Ekonomi yönetiminin þu ana kadar yaptýðý sadece politika faizini biraz artýrmak,ama hala enflasyonun oldukça altýnda reel negatif faiz var, bir de zaten satýnalma gücü erimiþ ücretlilerin ve emeklilerin çoðunun satýn alma gücünü açlýk sýnýrýnýn da altýna düþürmek.Halbuki sadece para politikasý deðil maliye politikasý da gevþek,talep enflasyonunu da ücretlilerin yaratmasý imkansýz,önceki sayfalarda kimlerin yarattýðýný detaylý yazdým.Sýnýrsýz ,fiyatýna bakmadan para harcayan küçük bir zümre var(bir bölümü sayfanýn üzerinde tanýmlanmýþ).Ücretleri düþürmenin ya da kredi kartý limitleri ve taksit sayýsýný düþürmenin talep enflasyonunu düþürmede bir etkisi olmaz ya da çok az olur.Ama enflasyonu besleyen kesimin üzerine gidecek bir siyasi irade ekonomi yönetiminde olmadýðý için ,günü kurtarmaya yönelik pansuman kararlar ile durum idare edilmeye çalýþýlacak ve enflasyonun ateþi yüksek kalmaya devam edecek.
Dýþ ticaret açýðýnda da bir azalma beklemiyorum.Hakan Bey'in de ifade ettiði gibi azalma sadece enerji fiyatlarý va altýnda ama tüketim mallarý ithalatý artýþ trendini sürdürüyor..Altýn ithalatýndaki düþüþ altýn ithalatýndaki kýsýtlamalarla ilgili ve resmi yollardan deðil kaçak olarak girerek altýn talebi karþýlanýyor,döviz çýkýþý oluyor ve bunu ödemeler dengesi "net hata noksan" kaleminde görüyoruz.Enerji fiyatlarý ise arz kýsýtlamasý ve jeostratejik nedenlerle yeniden yükseliþ trendine girmiþ gözüküyor.
Bu konudaki düþüncelerimin bir kýsmý aþaðýdaki linklerde var:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...05#post6759805
https://www.hisse.net/topluluk/showt...24#post6755824
https://www.cnbc.com/2024/04/17/wall...ntil-2025.html
Wall Street pushes out rate-cut expectations, sees risk they don't start until March 2025
https://www.ekonomim.com/ekonomi/kri...oogle_vignette
Krizden çýkýþýn maliyeti tahminden yüksek olur
Deniz hocam selamlar ihracatta kýsmý toparlanma beklediðinizi yazmýþsýnýz dövizin uzun süredir baskýlandýðýnda hemfikiriz, bu dengeyi de bir yerlerde bulmasý gerektiðinden bahsediyordunuz eskiden, sizin fair value hesaplarýnýzla reel fiyat arasýndaki fark tahminimce %40 iskontolu mevcut fiyat olacak þekilde açýldý. en basitinden elektrik süpürgesi bakýyordum made in germany olan marka ile TR üretimi yerli marka arasýnda fark yok bizdeki enerji sübvansiyonu ve ucuz iþçiliðe raðmen gerçekten bir yerde linkler fena kopmuþ.
Bu durum da enerji ve emtia yý çýktýðýmýzda dýþ ticaret dengesinin kötüleþmesi beklenmez mi?
**Ayrýca gaz ve elektrik zammý bir süredir bekleniyor o da gerçekleþirse hesaplarý olumsuz yönde deðiþtirmeli
saygýlarýmla.
Günaydýn Deniz Hocam ve Arkadaþlar, bence bu saatten sonra mb nýn faiz dýþýnda yapabileceði hiçbir þey yok top hükümette yapýlmasý gerekenleri zamanýnda yapmadýðý daha önceden yazdýðým gibi ekonomik, hukuk, sosyal ve siyasal alanda bir an evvel yenilikler yapmasý tasarruf yapýlmasý baþta kendilerinden baþlamak üzerere, içeride haksýz hukuksuz yatanlarý serbest býrakýlmasý ab ile iyi iliþkiler kurulmasý yabancý yatýrýmcýlarýn ülkeye çekilmesi vs. vs. bunlar yapýlmadan hiçbir þey olmaz bu ülkede .
Yer Ýmleri