Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
18,80 12.04% 12,76 Mn 15,58 / 24,46
15,40 10% 1,11 Mr 13,76 / 15,40
55,00 10% 334,90 Mn 48,06 / 55,00
836,00 10% 3,94 Mr 726,00 / 836,00
146,40 9.99% 542,34 Mn 139,20 / 146,40
67,95 -10% 106,59 Mn 67,95 / 73,80
3,15 -10% 184,17 Mn 3,15 / 3,50
2.433.000,00 -9.99% 2,43 Mn 2.433.000,00 / 2.433.000,00
8,21 -9.98% 2,06 Mr 8,21 / 9,12
42,06 -9.97% 758,02 Mn 42,06 / 46,72
292,00 -1.77% 12,59 Mr 291,75 / 299,25
260,00 1.36% 10,30 Mr 256,25 / 264,50
81,20 0.06% 7,48 Mr 78,75 / 83,50
342,00 1.48% 7,37 Mr 337,00 / 344,75
13,10 -1.65% 6,58 Mr 13,04 / 13,41
16,61 -3.65% 692,10 Mn 16,56 / 17,40
69,25 -1.49% 6,10 Mr 68,50 / 70,70
204,70 -2.62% 3,64 Mr 203,00 / 211,40
685,50 -0.8% 3,02 Mr 683,50 / 697,50
87,25 -4.33% 493,50 Mn 87,20 / 91,10
106,90 -3.17% 146,76 Mn 106,90 / 110,90
27,54 -2.27% 147,17 Mn 27,36 / 28,40
10,14 -2.31% 219,64 Mn 10,08 / 10,50
79,40 -1.31% 306,71 Mn 78,45 / 81,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 2105/2714 ÝlkÝlk ... 11051605200520552095210321042105210621072115215522052605 ... SonSon
Arama sonucu : 21706 madde; 16,833 - 16,840 arasý.

Konu: ...:::vobelýt:::...

1. Sn. Deniz hocam selamlar

Sosyal medyada kendini uyanýk zanneden birisi ingiliz web sitesi üzerinden antalya da meþhur kodaman otel zincirinde rezervasyon yaptýðý ve gittiðinde kendisine milliyet farký adý altýnda ödeme alýndýðý haberi vardý belki rastlamýþsýnýzdýr.

Benim anlamadýðým nokta misal avrupalýya 1100 euro dan satýlan 15 günlük tatil bize neden 2 katýndan "kaktýrýlýyor" burasý ticarethane deðil mi otel sahibinin cebine ayný para girmiyor mu? bizede bilemediniz %20 farkla 1300 euro civarý olsa oteller gene full kapasite çalýþýrlar. bilmediðimiz bir takým teþvikler vergi muafiyetleri mi mevcut acaba?

Ayrýca gelen turistin bir çoðu zaten alt tabaka olup HD otelde ve dýþarýda pek harcama yapmayan kiþilerden oluþmakta.

Konu hakkýnda bizleri aydýnlatabilir misiniz?

Saygýlarýmla

2.  Alýntý Originally Posted by Batman Yazýyý Oku
    Sn. Deniz hocam selamlar

Sosyal medyada kendini uyanýk zanneden birisi ingiliz web sitesi üzerinden antalya da meþhur kodaman otel zincirinde rezervasyon yaptýðý ve gittiðinde kendisine milliyet farký adý altýnda ödeme alýndýðý haberi vardý belki rastlamýþsýnýzdýr.

Benim anlamadýðým nokta misal avrupalýya 1100 euro dan satýlan 15 günlük tatil bize neden 2 katýndan "kaktýrýlýyor" burasý ticarethane deðil mi otel sahibinin cebine ayný para girmiyor mu? bizede bilemediniz %20 farkla 1300 euro civarý olsa oteller gene full kapasite çalýþýrlar. bilmediðimiz bir takým teþvikler vergi muafiyetleri mi mevcut acaba?

Ayrýca gelen turistin bir çoðu zaten alt tabaka olup HD otelde ve dýþarýda pek harcama yapmayan kiþilerden oluþmakta.

Konu hakkýnda bizleri aydýnlatabilir misiniz?

Saygýlarýmla
    Günaydýn

Ekþide bu iþle uðraþan birisi detayý bir açýklama yapmýþ sn Batman.
    https://eksisozluk.com/entry/163893973

3.  Alýntý Originally Posted by Xer Yazýyý Oku
    Günaydýn

Ekþide bu iþle uðraþan birisi detayý bir açýklama yapmýþ sn Batman.
    https://eksisozluk.com/entry/163893973
    teþekkürler üstadým yazýyý okudum bu arkadaþta benimle ayný sýkýntýyý dile getirmiþ zaten gizli saklý birþey yok

"sýkýntý bizim son halka olmamýz. elin ingilizinin ya da ingiltere pasaportu/oturumu sahibi bir kiþinin yaptýðý tatili biz yapamýyoruz ona sunulan koþul bize sunulmuyor. adam 80-100 pounda ya da euroya günlük ultra her þey dahil konaklarken sen ayný hizmeti 7000-9000+ tl bandýnda alabiliyorsun. onlar alýrken ben alamýyorum çünkü milliyetimiz/pazarýmýz farklý. oteli ve çalýþanlarý da sisteme dahil olduklarý için suçlamak yerine genel olarak vatandaþlarýmýzýn sistemin neden dýþýnda tutulduðunu ve sisteme dahil edilmediðini sorgulamamýz gerekir.

þahsi görüþüm iç pazarýn belirlenen en ucuz pazardan daha pahalý olamayacaðý yönünde yasal adým atýlmasý ve düzenleme yapýlmasý yönündedir.
    " alýntýdýr ekþiden

neticede aradaki fiyat farký akýl alýr gibi deðil merakým belki Deniz hocam aydýnlatabilir bu rakamlardan tatil yapýlmasý bizim ülkece ne kadar karýmýz var otelin elektriði ve gazý bile sübvansiyonlu tüketim mallarýnýn bir kýsmý ithal ve sonucunda milletimiz faydalanamýyor ciddi bir sýkýntý var bu konuda bence.

Saygýlar

Alýntý Originally Posted by Batman Yazýyý Oku
    teþekkürler üstadým yazýyý okudum bu arkadaþta benimle ayný sýkýntýyý dile getirmiþ zaten gizli saklý birþey yok

"sýkýntý bizim son halka olmamýz. elin ingilizinin ya da ingiltere pasaportu/oturumu sahibi bir kiþinin yaptýðý tatili biz yapamýyoruz ona sunulan koþul bize sunulmuyor. adam 80-100 pounda ya da euroya günlük ultra her þey dahil konaklarken sen ayný hizmeti 7000-9000+ tl bandýnda alabiliyorsun. onlar alýrken ben alamýyorum çünkü milliyetimiz/pazarýmýz farklý. oteli ve çalýþanlarý da sisteme dahil olduklarý için suçlamak yerine genel olarak vatandaþlarýmýzýn sistemin neden dýþýnda tutulduðunu ve sisteme dahil edilmediðini sorgulamamýz gerekir.

þahsi görüþüm iç pazarýn belirlenen en ucuz pazardan daha pahalý olamayacaðý yönünde yasal adým atýlmasý ve düzenleme yapýlmasý yönündedir.
    " alýntýdýr ekþiden

neticede aradaki fiyat farký akýl alýr gibi deðil merakým belki Deniz hocam aydýnlatabilir bu rakamlardan tatil yapýlmasý bizim ülkece ne kadar karýmýz var otelin elektriði ve gazý bile sübvansiyonlu tüketim mallarýnýn bir kýsmý ithal ve sonucunda milletimiz faydalanamýyor ciddi bir sýkýntý var bu konuda bence.

Saygýlar
    Konu ile ilgili bir araþtýrmam olmadý.Otellerle, tur düzenleyen yabancý þirketler arasýnda;belirli sayýda turist getirmeyi ve ödeme yapmayý garanti etmesi,uçakla yolculuk masraflarýnýn bir bölümünü karþýlama,turizm mevsimi dýþýnda da avans ödemesi yapýlmasý gibi avantajlar saðlama karþýðýnda, paket tur fiyatlarýnda otellerden yüksek oranlý indirimler alýyor olabilirler.

5. Deniz bey iyi günler dilerim. Düþüncelerinizi öðrenmek istediðim konu, aslýnda hepimizin son haftalarda þahit olduðu kur deðeri dengesi ve döviz finansmaný hakkýnda.
    Son haftalarda, Merkez Bankasýnýn net döviz rezervlerinde belirgin bir iyileþme söz konusu.(Son 1 aylýk iyileþme yaklaþýk 17 milyar dolar) Üstelik bunu, kuru dengelenmiþ seviyelerden baþarýyor.(Son 1 aylýk USD/TLde hiç artýþ yok) Diðer taraftan, cari açýkta(altýn ithalatýnda kotayla, negatif etkisini tam bilemediðimizden) kayda bir iyileþme yada düzelme/dengelenme söz konusu deðil, zaten mümkün de deðil (Ýhracatçýlarýn ortak söylemleri)
    Yukarýda belirttiðim iki ana dal, dýþ finansman ihtiyacýnýn sürdürülmesi gerektiðini gösterse de, nasýlsa bir þekilde hem Merkez Bankasý döviz biriktirebiliyor, hem cari açýðý finanse edebiliyoruz. Üstelik bunu kuru artýrmadan yapabiliyoruz!
    Diðer tarafta, politika faizinin dahi, enflasyonun tuike göre dahi 18 puan altýnda olduðu aþikarken(enagý söylemiyorum bile, ki gerçeði hepimiz biliyoruz), bunu becerebiliyoruz. Üstelik enflasyonun baz etkisini de ancak temmuz ve aðustos aylarýndan sonra görebileceðiz. (Zaten tüm ekonomi yönetimi de buna odaklanmýþ durumda)

Bütçe açýðý deðerleri rekor kýrarken, kamuda þimdiye kadar hiçbir tasarruf önlemi alýnmamýþken(dahasý israf artarak devam ederken), stabil kur ile turizm gelirlerinin geçtiðimiz yýlý yakalamasý pek mümkün görünmezken, elektriðe neredeyse 2 yýldýr zam yapýlmamýþken, bu yaþananlar bahar havasýndan fazlasý sanki.
    Benzer þekilde, Borsada iþlem gören bist30 þirketlerinin de halihazýrda ilk çeyrek bilançolarý gelmeye de baþladý. Parasal sýkýlaþtýrmanýn en fazla negatif yönde etkisini göstereceði sektör olan bankacýlýkta dahi, bugün gelen garanti bankasý bilançosu düþüncelerimi çürütüyor. Dahasý, ben Koç, Sabancý yada OYAK grubunu düþünemiyorum (pozitif anlamda)
    Yazýlarýnýzýn tümünü bazen üstünden tekrar geçerek okuyorum ve kendimce ülke ekonomi gündemini de takip ediyorum. Ama, maalesef bu yazdýklarýmý aklým almýyor. Ben iktisatçý deðilim, ama ülkede iktisatçýlar mý çok pesimist, anlayabilmiþ deðilim, lütfen üstünüze alýnmayýn. Siz iyi ki varsýnýz.
    Sizin fikrinizi gerçekten merak ediyorum.

Redmi Note 9 Pro cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi

Tuesday April 30 2024 Actual Previous Consensus
    04:30 AM
    CN
    NBS Manufacturing PMI APR 50.4
    50.8 50.3
    CN
    NBS Non Manufacturing PMI APR 51.2
    53.0 52.2
    CN
    NBS General PMI APR 51.7
    52.7
    04:45 AM
    CN
    Caixin Manufacturing PMI APR 51.4
    51.1 51

https://www.reuters.com/markets/asia...il-2024-04-30/

China's factory activity grows at slower pace in April

Alýntý Originally Posted by ragwaer Yazýyý Oku
    Deniz bey iyi günler dilerim. Düþüncelerinizi öðrenmek istediðim konu, aslýnda hepimizin son haftalarda þahit olduðu kur deðeri dengesi ve döviz finansmaný hakkýnda.
    Son haftalarda, Merkez Bankasýnýn net döviz rezervlerinde belirgin bir iyileþme söz konusu.(Son 1 aylýk iyileþme yaklaþýk 17 milyar dolar) Üstelik bunu, kuru dengelenmiþ seviyelerden baþarýyor.(Son 1 aylýk USD/TLde hiç artýþ yok) Diðer taraftan, cari açýkta(altýn ithalatýnda kotayla, negatif etkisini tam bilemediðimizden) kayda bir iyileþme yada düzelme/dengelenme söz konusu deðil, zaten mümkün de deðil (Ýhracatçýlarýn ortak söylemleri)
    Yukarýda belirttiðim iki ana dal, dýþ finansman ihtiyacýnýn sürdürülmesi gerektiðini gösterse de, nasýlsa bir þekilde hem Merkez Bankasý döviz biriktirebiliyor, hem cari açýðý finanse edebiliyoruz. Üstelik bunu kuru artýrmadan yapabiliyoruz!
    Diðer tarafta, politika faizinin dahi, enflasyonun tuike göre dahi 18 puan altýnda olduðu aþikarken(enagý söylemiyorum bile, ki gerçeði hepimiz biliyoruz), bunu becerebiliyoruz. Üstelik enflasyonun baz etkisini de ancak temmuz ve aðustos aylarýndan sonra görebileceðiz. (Zaten tüm ekonomi yönetimi de buna odaklanmýþ durumda)

Bütçe açýðý deðerleri rekor kýrarken, kamuda þimdiye kadar hiçbir tasarruf önlemi alýnmamýþken(dahasý israf artarak devam ederken), stabil kur ile turizm gelirlerinin geçtiðimiz yýlý yakalamasý pek mümkün görünmezken, elektriðe neredeyse 2 yýldýr zam yapýlmamýþken, bu yaþananlar bahar havasýndan fazlasý sanki.
    Benzer þekilde, Borsada iþlem gören bist30 þirketlerinin de halihazýrda ilk çeyrek bilançolarý gelmeye de baþladý. Parasal sýkýlaþtýrmanýn en fazla negatif yönde etkisini göstereceði sektör olan bankacýlýkta dahi, bugün gelen garanti bankasý bilançosu düþüncelerimi çürütüyor. Dahasý, ben Koç, Sabancý yada OYAK grubunu düþünemiyorum (pozitif anlamda)
    Yazýlarýnýzýn tümünü bazen üstünden tekrar geçerek okuyorum ve kendimce ülke ekonomi gündemini de takip ediyorum. Ama, maalesef bu yazdýklarýmý aklým almýyor. Ben iktisatçý deðilim, ama ülkede iktisatçýlar mý çok pesimist, anlayabilmiþ deðilim, lütfen üstünüze alýnmayýn. Siz iyi ki varsýnýz.
    Sizin fikrinizi gerçekten merak ediyorum.

Redmi Note 9 Pro cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
     Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    Tabloya baktýðýmýzda son dönemde;

-Merkez bankasý yerel bankalardan döviz satýn almýþ, bankalara TL vermiþ.
    -Bankalar da merkez bankasýna swap ile verdikleri dövizlerden bir kýsmýný geri alýp merkez bankasýna TL vermiþ.
    -Bankalar yýlbaþýndan bu yana ellerindeki dövizin 7.2 milyar dolarýný þirketlere döviz kredisi olarak vermiþler.(Daha önce þirketler TL kredileri negatif faizli "bedava para" olduklarý için döviz kredisi hiç talep etmiyordu,þimdi þirketler TL faizlerin yükselmesiyle artýk döviz kredisi de talep ediyorlar.
    -Merkez bankasýnýn rezervlerine etki eden bir diðer unsur da ihracaçýlarýn zorunlu olarak merkez bankasýna vermek zorunda olduklarý ihracat döviz kazançlarýnýn %40'1.Eðer merkez bankasý döviz kurunun yüksememesi için satýþ yapmaz ise ,
    döviz rezervleri otomatik olarak her ay ortalama 22*0.4=8.8 milyar dolar artar.
    Merkez bankasý zaten döviz hiç satmasa rezervlerinin ayda ihracatçýlarýn zorunlu verdiði dövizlerle rezervinin 9 milyar dolar yükselmesi gerekir.Üstüne turizm döviz kazançlarýnýn %40'ý da zorunlu olarak merkez bankasýna verilmek zorunda,ilave olarak reeskont kredilerinden gelen dövizler var.Bir de hazine,kamu bankalarý ve özel bankalarýn son dönemde taze döviz giriþi saðlayan yoðun olarak yaptýklarý net borçlanmalar var.Bir de vaat edilen kýsa vadede yüksek getiri ile son dönemde ülkeye hedge fonlardan sýcak para giriþi var.Bu þekilde kýsa vadede gün kurtarýlýyor.

Ama makroekonomik veriler son derece kötü ve daha da kötüye gidiyor:

1.Enflasyon

TÜÝK:%68.50
    ENAG:%124.63

Enflasyon çok yüksek kalmaya devam ediyor,döviz kurlarýný neredeyse sabitlemelerine raðmen enflasyonda bir düþüþ yok,çünkü önceki sayfalarda yazdýðým gibi,enflasyonu besleyen nedenler çok farklý.

2.Ýþsizlik

https://pbs.twimg.com/media/GMEz7hhW...jpg&name=large

Ýþsizlik rekor seviyede. TÜÝK'in geniþ iþsizlik oraný %26.1,çalýþma çaðýnda olup bir iþte çalýþmayan %42.7

3.Dýþ ticaret açýðý:

-yýlýn ilk 3 aylýk döneminde dýþ ticaret açýðýmýz 20.472 milyar dolar oldu.Azalma var ama petrol fiyatýnýn düþüþü ve altýn ithalatýnýn kýsýtlanmasýndan kaynaklanýyor,tüketim mallarý ithalatý ise hýzla artmaya devam ediyor.Giriþi kýsýtlanan altýn ithalatý ise kaçak yollardan ülkeye giriyor,yurt dýþýna döviz çýkýþý oluyor.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/alt...-haberi-734910

4.Cari açýk:

Türkiye yýlýn ilk 2 ayýnda 5.787 milyar dolar cari açýk verdi ama:

Türkiye Þubat ayýnda 3.265 milyar dolar cari açýk verdi.Azalmýþ göründüðü için iyi gözükse de,iþin gerçeði biraz farklý.Altýn ithalatýna getirilen kýstlamalarla yurt içi ve yurt dýþý piyasalarda altýnýn kg fiyatýnda 5 bin dolarý aþan müthiþ bir arbitaj fýrsatý oluþunca,bunun kaçakcýlýðý özendireceði ,cari açýk azalmýþ gibi gözükse de ,bunun altýn kaçakcýlýðýnýn ödemeler dengesi tablosunda "net hata ve noksan" satýrýna yansýyacaðýný önceki aylarda bu baþlýkta yazmýþtýk.Nitekim de böyle olduðunu görüyoruz,Þubat ayýnda "net hata ve noksan" kaleminde ,yurt dýþýna 4.982 milyar dolarlýk bir döviz çýkýþý olduðunu görüyoruz ki ,aslýnda Þubat ayýnda gerçek cari açýðý en az 3.265+4.982=8.247 milyar olmasý kuvvetle muhtemel.En az diyoruz,çünkü ödemeler dengesi raporlarýnda Türkiye uzun yýllar ortalamasýnda, hep net hata ve noksan kaleminde genellikle (+) olan bir ülke.Geçen yýlý referans almak hatalý olur çünkü iktidar deðiþeceði endiþesiyle servetini yurt dýþýna kaçýranlar vardý,sonra bir bölümü yeniden ülkeye geri döndü.Mesela 2022 yýlna baktýðýmýzda net hata noksan kaleminden Türkiye'ye 26.184 milyar dolar,aylýk ortalama 2.182 milyar dolar döviz giriþi olmuþ.Dolayýsýyla Þubat ayýnda altýn dahil cari açýðýmýzýn 8.247 milyar dolardan da daha yüksek olmasý kuvvetle muhtemel.
    Þubat ayýnda bu döviz çýkýþlarýný karþýlamak için döviz rezervlerinde 6.230 milyar dolarlýk azalma olmuþ.Ocak-Þubat 2 aylýk rezervlerdeki azalma ise, 12.437 milyar dolar.
    5.Doðrudan yatýrýmlar:

Portföy olarak kýsa vadeli sýcak para giriþi var ame esas ihtiyaç duyduðumuz doðrudan yatýrýmý giriþi yok,tersine çýkýþ var.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/yab...-haberi-738882

Yabancý doðrudan yatýrýmlar þubatta "negatif"e döndü

Türkiye'ye yabancý doðrudan yatýrým giriþindeki azalma ve Türkiye'den yurt dýþýna giden yatýrýmdaki artýþ eðilimi, Þubat ayýnda, aylýk bazda giden yatýrýmýn gelen yatýrýmdan fazla olmasýyla sonuçlandý. Uzun süredir Türkiye'ye gelen yatýrýmlarda gayrimenkul alýmlarýnýn etkisiyle doðrudan yatýrým pozitif seyrediyordu. Þubat ayýnda Türkiye'den yurt dýþýna net 142 milyon dolarlýk yatýrým çýkýþý oldu. Tasfiyeler, gayrimenkul vb. unsurlar dýþýnda, doðrudan yatýrým için çýkmýþ tutara bakýldýðýnda net çýkýþ 244 milyon dolar olarak belirlendi.

Türkiye'ye gelen gayrimenkul yatýrýmlarýnda düþüþ emareleri görülüyor. Geçen yýl Ocak-Þubat döneminde 920 milyon dolar olan gelen gayrimenkul yatýrýmý, bu yýl ayný dönemde 567 milyon dolar oldu. Türkiye'den yurt dýþýna yapýlan gayrimenkul yatýrýmlarýnda da artýþ eðilimi devam ediyor. 2023'ün tamamýnda 2.1 milyar dolar ile çok yüksek bir sýçrama gösteren gayrimenkul yatýrýmlarýnda, 2023 Ocak-Þubat döneminde 219 milyon dolar olan Türklerin yurt dýþýndaki gayrimenkul yatýrýmlarý, 2024 Ocak-Þubat döneminde 298 milyon dolar oldu.

Ocak-Þubat döneminde gayrimenkul için giden yatýrýmýn artýþ oraný bir önceki yýl ayný döneme göre yüzde 36 oldu. 2023'te Türklerin yurt dýþýndaki gayrimenkul yatýrýmlarý yüzde 136 oranýnda artarak 2 milyar 86 milyon dolara ulaþmýþtý. 2022'de bu tutar 791 milyon dolar düzeyindeydi. Bu yýlýn ilk iki ayýnda da, rekor yýlýna kýyasla artýþ eðiliminin devam ettiði görüldü.
    6.Gelir daðýlýmý:

Aþýrý bozuldu %2'lik kesim fiyatýna bakmadan aþýrý tüketim yaparak enflasyonu ve tüketim mallarý ithalatýný beslerken,milyonlarca kiþi açlýk sýnýrýnýn altýnda yaþýyor ve hayatta kalmaya çalýþýyor.

7.Kýsa vadeli borç:

Vadesine bir yýl ya da daha az kalmýþ kýsa vadeli dýþ borç stoku Þubat ayýnda 227.544 milyar dolarla yeni rekor seviyesine yükseldi.

Kýsa vadeli dýþ borçlar toplam 500 milyar dolar olan dýþ borçlarýn %45.5 gibi çok yüksek bir oranýný oluþturuyor.(dünya birincisi)

1 yýl önce ,Þubat 2023 tarihinde bir yýl ya da daha az kalmýþ kýsa vadeli dýþ borç stoku 196.3 milyar dolar imiþ:

https://geoim.bloomberght.com/2023/0...58a3f055bd.jpg

8.Kamu borcu :
    Hýzla yükseliyor
    Merkezi yönetim borç stoku 31 Mart 2024 tarihi itibarýyla 7.499,8 milyar TL olarak gerçekleþti.
    Borç stokunun 2.712,5 milyar TL tutarýndaki kýsmý Türk Lirasý cinsi, 4.787,3 milyar TL tutarýndaki kýsmý döviz cinsi borçlardan oluþmaktadýr
    https://tradingeconomics.com/turkey/government-debt

9.Bütçe dengesi:

Yýlýn ilk 3 ayýnda bütçe açýðý 513.5 milyar TL.1 Yýl önceye göre %105.4'lük artýþ var.Kamu harcamalarýnda israf ve þatafat harcamalarýnda bir azalma yok.

10:Merkez bankasý net döviz rezervleri(swaplar hariç);(-)62.1 milyar dolar(24 Nisan itibariyle)(Rezerve son 2 ayda kabaca 6 milyar dolar altýnýn usd/ons deðerlenmesi katkýsý var.)

11.Ülke kredi notu:

Yatýrým yapýlabilir seviyenin 4-5-6 kademe altý.
    Son düzenleme : deniz43; 30-04-2024 saat: 07:21.

https://www.hisse.net/topluluk/showt...11#post6789711

Doðru,para arzýndaki artýþ varlýk fiyatlarýnda balon yaratmýþ durumda.ABD ,Japonya gibi sadece kendi parasýyla borçlanan ülkeler için borcun çerilmesi sadece ulusal servetin ve ulusal gelirin yeniden daðýtýlmasý ve paylaþýlma olayý.Linkteki yasa tasarýlarý gibi yasal düzenlemelerle para ve maliye politikalarýyla ,hem kamu borcunun düþürülmesi hem de bütçe açýklarýnýn kapatýlmasý mümkün.Yapýlmaz ise de varlýk balonlarýnýn patlamasý ihtimal dahilinde.

Bizim gibi dýþ ticaretini yabancý para ile yapan ve borçlanan ülkelerin ise , borçlarýný belirli rasyolarýn içinde tutmazlarsa,herhangi tetikleyici bir nedenle her zaman darboðaza girme riski var.

Ýstatistiksel olarak kapitalist serbest piyasa ekonomilerinde belirli periyotlarla hep varlýk balonlarý ve sonrasýnda makroekonomik veriler daha fazla sürdürülemez bir dengesizliðe gelince, tetikleyici bir nedenle ekonomik krizlerin çýkýp ,makroekonomik dengelerin yeniden olmasý gereken seviyelerde oluþtuðunu ve varlýk balonlarýnýn da ortadan kalktýðýný görmekteyiz.Bir süre sonra da yeniden varlýk balonlarýnýn þiþmeye baþladýðýný.Bu döngüsel bir süreç,yine olacaktýr,sadece depremler gibi tam olarak ne zaman olacaðýný bilmiyoruz.
    Küresel piyasalar genel olarak ülke ekonomilerinin durumunu yansýtmýyor.Bizim piyasamýz ise hiç yansýtmýyor.En derin piyasalarda bile bolca spekülasyon ve balon yaratma, bazan de manipülasyon var.Ýstatistiksel olarak piyasalar kaçýnýlmaz olarak balonlarýn patlamasýyla makroekonomik göstergelerin gösterdiði yere geliyorlar ve dengeler yeniden oluþuyor ama ne zaman olur,çok fazla deðiþken var,bilmesi oldukça zor.
    Bizim piyasalar da ,ülke ekonomisinin makroekonomik verilerinin gösterdiði çizgiden çok fazla sapmýþ durumda ,ama önünde sonunda makroekonomik seviyelerin gösterdiði ibre ile örtüþür.Zamanýný bilemeyiz ,sapma çok fazlaysa tetikleyici bir nedenle yarýn da olabilir,5 yýl sonra da...

Sayfa 2105/2714 ÝlkÝlk ... 11051605200520552095210321042105210621072115215522052605 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •