Originally Posted by
ragwaer
Deniz bey iyi günler dilerim. Düþüncelerinizi öðrenmek istediðim konu, aslýnda hepimizin son haftalarda þahit olduðu kur deðeri dengesi ve döviz finansmaný hakkýnda.
Son haftalarda, Merkez Bankasýnýn net döviz rezervlerinde belirgin bir iyileþme söz konusu.(Son 1 aylýk iyileþme yaklaþýk 17 milyar dolar) Üstelik bunu, kuru dengelenmiþ seviyelerden baþarýyor.(Son 1 aylýk USD/TLde hiç artýþ yok) Diðer taraftan, cari açýkta(altýn ithalatýnda kotayla, negatif etkisini tam bilemediðimizden) kayda bir iyileþme yada düzelme/dengelenme söz konusu deðil, zaten mümkün de deðil (Ýhracatçýlarýn ortak söylemleri)
Yukarýda belirttiðim iki ana dal, dýþ finansman ihtiyacýnýn sürdürülmesi gerektiðini gösterse de, nasýlsa bir þekilde hem Merkez Bankasý döviz biriktirebiliyor, hem cari açýðý finanse edebiliyoruz. Üstelik bunu kuru artýrmadan yapabiliyoruz!
Diðer tarafta, politika faizinin dahi, enflasyonun tuike göre dahi 18 puan altýnda olduðu aþikarken(enagý söylemiyorum bile, ki gerçeði hepimiz biliyoruz), bunu becerebiliyoruz. Üstelik enflasyonun baz etkisini de ancak temmuz ve aðustos aylarýndan sonra görebileceðiz. (Zaten tüm ekonomi yönetimi de buna odaklanmýþ durumda)
Bütçe açýðý deðerleri rekor kýrarken, kamuda þimdiye kadar hiçbir tasarruf önlemi alýnmamýþken(dahasý israf artarak devam ederken), stabil kur ile turizm gelirlerinin geçtiðimiz yýlý yakalamasý pek mümkün görünmezken, elektriðe neredeyse 2 yýldýr zam yapýlmamýþken, bu yaþananlar bahar havasýndan fazlasý sanki.
Benzer þekilde, Borsada iþlem gören bist30 þirketlerinin de halihazýrda ilk çeyrek bilançolarý gelmeye de baþladý. Parasal sýkýlaþtýrmanýn en fazla negatif yönde etkisini göstereceði sektör olan bankacýlýkta dahi, bugün gelen garanti bankasý bilançosu düþüncelerimi çürütüyor. Dahasý, ben Koç, Sabancý yada OYAK grubunu düþünemiyorum (pozitif anlamda)
Yazýlarýnýzýn tümünü bazen üstünden tekrar geçerek okuyorum ve kendimce ülke ekonomi gündemini de takip ediyorum. Ama, maalesef bu yazdýklarýmý aklým almýyor. Ben iktisatçý deðilim, ama ülkede iktisatçýlar mý çok pesimist, anlayabilmiþ deðilim, lütfen üstünüze alýnmayýn. Siz iyi ki varsýnýz.
Sizin fikrinizi gerçekten merak ediyorum.
Redmi Note 9 Pro cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Yer Ýmleri