https://x.com/HakanDogu1166/status/1825453232333721822
"
Türk otomotiv sanayinde iþler iyi deðil ve daha iyiye gitmeyecek.
Çeþitli nedenleri var:
1-Bu yýl ve seneye Avrupa pazarýnda büyüme yok (ihracat pazarý)
2-Üç beþ sattýðýmýz Avrupa dýþý pazarlar hýzla Çin'li oluyor
3-Ülkemizde üretim ve ihracat yapan þirketlerin baðlý olduðu global þirketlerin dünya pazarlarýnda iþi zor
4-Yeni teknolojilerle yerlileþme oranlarý azalýyor
5-En önemlisi tüm dünyada otomotiv ve tedarik piyasasý alt üst, büyük bir belirsizlik hakim
Türkiye tüm bu olanlara hazýrlýklý mý?
-Hayýr, herkes gibi Türkiye'de hazýrlýksýz yakalandý
Ne yapmalý?
Sanayi, Ticaret, Ulaþtýrma ve Maliye Bakanlýklarý birlikte çalýþýp:
a-Yerli piyasadaki vergi oranýný kademeli düþürmeli ve AB ortalamasýna getirip iç pazarý 2-2,5 M adede taþýmalý
b-Teþvikleri katma deðer yaratana verip yerli üretim aracý teþvik etmeli, 2,5 M gidecek pazarý bir koz olarak kullanýp yeni yatýrým çekmeli
c-Türkiye'de olmayan teknolojilerin yerlileþmesi için, devletin sermayesine gireceði yüksek teknoloji þirketleri oluþturarak, artýk 4 tekerlekli bilgisayar olacak araçlarýn tedarik sanayisinin oluþturulmasýnýn önünü açmalý
d-Otonom sürüþ. baðlantýlý araçlar için gerekli telekom alt yapý yatýrýmlarýnýn ve düzenlemelerinin yapýlmasý
c-Mobilite eko sistemine bütünsel bakýp, þehir içlerinde ve þehirler arasýnda tüm sistemleri birbirine dijitalleþme ile entegre hale getirip "Baðlantýlý Araç" teknolojilerini kullanarak yeni iþ modelleri geliþtirmeli bu teknolojilerde dünyada köþe baþýný tutmalý
Mevcut durum aslýnda büyük fýrsatlarda vad ediyor, akýllý olan ülkeler ipi göðüsleyecek"
Doðru tespitler,yazýlanlara ben de katýlýyorum.
Yer Ýmleri