Deniz bey, yýlýn kalan ikinci yarýsýnda, dünya ve Türkiye piyasalarý için tahminleriniz nelerdir?
Deniz bey, yýlýn kalan ikinci yarýsýnda, dünya ve Türkiye piyasalarý için tahminleriniz nelerdir?
Burada yazdýklarým kendi kiþisel görüþüm olup kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.
Þu anda küresel ekonomiler ve piyasalar için en önemli gündem maddesi gümrük tarifeleri.ABD;ingiltere,çin,japonya ile anlaþma yaptý.Avrupa Birliði,kanada ve meksika gibi diðer büyük ticaret ortaklarý ile ise, durum aðustos ayýnda netleþecek ve yürürlüðe girecek.Tarifeler yürürlüðe girmeden þirketler yüksek miktarda stok yaptýklarýndan ekonomiler üzerindeki etkisini en erken Kasým,Aralýk ayý gibi görebiliriz.O zamana kadar küresel ölçekte ekonomiler ve piyasalar þu andaki mevcut görünümlerini sürdürürler.Gelecek yýlýn ilk çeyreðinden itibaren ise küresel ekonomide büyümenin yavaþlamasý ve enflasyonun yükselmesiyle,gelecek yýlýn ilk yarýsýnda küresel piyasalarda düþüþ ve orta vadeli bir düzeltme hareketi görmemiz yüksek ihtimal gözüküyor.
Türkiye'ye gelince;Türkiye Cumhuriyeti Devlet'i yerine, ulus devleti yýkýp, yerine çok milletli,çok dilli ,din temelli federatif bir devlet kurulmasý ve anayasasýnýn hazýrlanmasý hedefinin açýkça gündeme alýndýðý bir ortamda ,Türkiye ekonomisinin ne olacaðý,piyasalarýnýn nereye gideceði teferruat,çok önemsiz kalýyor,açýkçasý artýk ilgilenmiyorum da.
Türkiye ekonomisi için özet olarak söyleyebileceðim tek þey;Mevcut ekonomi yönetiminin tek baþarýsý,çýkmasýna ramak kalmýþ ödemeler dengesi krizini önlemesi ve borç çevrilmesini þu ana kadar sorunsuz yönetmesi oldu.Onun dýþýnda ekonomi yönetiminde büyük bir baþarýsýzlýk var.Enflasyondan iþsizliðe tüm makroekonomik temel göstergeler çok kötü,TÜÝK'in gerçeði yansýtmayan verileriyle,algý yönetimiyle ,günü kurtarmaya çalýþýlarak,biriken problemler ileri tarihe ötelenerek ,hayal satarak , durum idare edilmeye çalýþýlýyor.Durum bu vaziyette ilen ülkemizin piyasalarý için bir yorum yapmak ise gereksiz oluyor.
Deniz bey intel bugün %9.5 düþtü. Chip yatýrýmýndan vazgeçtiðini duyurmuþ. Ama sanki gelirlerini de bu çeyrekte arttýrmýþ. Zarar kes yapýp satmakmi mantýklý yoksa yeni alým yapýp ortalamayý mi düzeltmek mantikli
https://www.cnbc.com/2025/07/25/inte...ng-issues.html
Intel drops 8% as chipmaker's foundry business axes projects, struggles to find customers
Haber bu;CEO Lip-Bu Tan "dökümhane iþini tamamen duraklatabileceðini veya durdurabileceðini yalnýzca müþteri taahhütleri ile yeni teknolojiye yatýrým yapacaðýný" söylemiþ.
Önce yarýiletken sektörü hakkýnda bir bilgilendirme notu:
Yarýiletken endüstrisinde þirketler genellikle iki ana kategoriye ayrýlýr:
Foundry (Dökümhane) Þirketleri: Çip tasarýmý yapmadan, baþkalarýnýn tasarladýðý çipleri üretirler.
Fabless (Dökümhanesiz) Þirketler: Kendi çiplerini tasarlar ama üretimi baþka bir foundry þirketine yaptýrýr.
IDM (Integrated Device Manufacturer): Hem tasarýmý hem üretimi kendi yapan entegre üreticilerdir. (Intel, Samsung gibi bazý örnekler bu kategoriye girer.)
1. Büyük Foundry (Dökümhane) Þirketleri:
Bu þirketler esas olarak çip üretimi (fabrication) iþini yapar.
Þirket Adý Açýklama
TSMC (Taiwan) Dünyanýn en büyük baðýmsýz dökümhanesi. Apple, AMD, Nvidia gibi þirketlerin çiplerini üretir.
Samsung Foundry (Kore) Samsung hem üretici (foundry) hem de çip tasarýmcýsýdýr. Foundry kolu dýþ müþterilere de üretim yapar.
Intel Foundry Services (ABD) Eskiden sadece kendi çiplerini üretirken artýk dýþ müþterilere de üretim sunuyor.
GlobalFoundries (ABD) AMD'den ayrýlarak kuruldu. Yalnýzca üretim iþi yapar.
SMIC (Çin) Çin'in en büyük dökümhanesi. Çinli þirketlere odaklý.
UMC (Taiwan) Orta seviye üretim teknolojilerine odaklanýr.
2. Sadece Çip Tasarýmý Yapan (Fabless) Büyük Þirketler:
Þirket Adý Açýklama
Nvidia GPU ve AI iþlemcileri tasarlar. Üretim için TSMC/Samsung kullanýr.
AMD CPU ve GPU tasarýmý yapar, üretimi TSMC'ye yaptýrýr.
Qualcomm Mobil iþlemciler (Snapdragon) tasarlar, üretimi dýþarý verir.
Broadcom Að, veri merkezi ve mobil çipleri tasarlar.
MediaTek Uygun fiyatlý mobil çiplerde güçlüdür, üretimi dýþarý verir.
Marvell Veri merkezi, depolama ve að çözümleri tasarlar.
Apple (tasarým birimi) Apple kendi iþlemcilerini (M serisi, A serisi) tasarlar ama üretimi tamamen TSMC'ye verir.
HiSilicon (Huawei) ARM tabanlý iþlemciler tasarlar (Kirin), SMIC gibi Çinli foundry'lerle çalýþýr.
3. IDM (Tasarým + Üretim) - Karma Yapýda Olanlar:
Þirket Adý Açýklama
Intel Kendi CPU'larýný tasarlar ve üretir. Son dönemde dýþa da üretim hizmeti sunmaya baþladý.
Samsung Exynos iþlemcilerini tasarlar, ayný zamanda hem kendi hem diðer firmalar için üretim yapar.
Texas Instruments Genelde analog/mikroçiplerde tasarým ve üretimi entegre yürütür.
************************************************** *********************************
Intel CEO'sunun söylediklerinde bir olumsuzluk görmüyorum.Þirketi hamaliye iþlerden çok ,katma deðeri yüksek, Nvidia gibi þirketlerin yaptýðý gibi ,tasarým iþine yoðunlaþmayý ve yeni teknolojilere yatýrým yaparak teknoloji yarýþýnda tekrar 1 numara olacak þekilde þirketi yapýlandýrmayý hedefliyor(CEO'nun yerinde ben olsam,ben de ayný þeyleri söyler ve yapardým)Þirketleri yeniden yapýlandýrmak ve dönüþtürmek sancýlý bir süreçtir ve ilk yýllarda ciddi zarar da yazarlar ,tabii ki riskli yatýrýmdýr ama riskine oranla getiri potansiyeli de çok yüksektir.Baþarý olur hedeflerini yakalarsa Þu anda 90 milyar usd olan piyasa deðeri 4.223 trilyon usd piyasa deðeri olan Nvdia þirket (yaklaþýk 47 kat) piyasa deðerine ulaþma potansiyeli taþýyor.Yeni CEO çok baþarýlý bir özgeçmiþe sahip ve bu hedefi baþarabilme ihtimali var.Zaten ilk baþta bu nedenle buraya yapýlacak yatýrým uzun vadeli(en az 5 yýl beklenmesi gereken ) bir yatýrým olacaðýný yazmýþtým.
Yatýrým portföylerinde genel prensip; riski az fakat getiri potansiyeli de az olan yatýrým araçlarý ile,riski yüksek fakat vaat ettiði getiri potansiyeli de yüksek yatýrým enstrümanlarýný risk tercihine göre, belirli aðýrlýklarda yatýrým sepetine dahil ederek riskleri ve getiri beklentilerini birbirlerini dengeleyecek þekilde bir sepet içinde daðýtmaktýr.(sepetin içinde ,eurobond,ABD Hazine tahvilleri gibi riski çok düþük ama getirisi sabit yatýrým enstürmanlarý,yine riski sýfýra yakýn gayrýmenkul,diðer yandan ise getiri potansiyeli düþük ama saðlam hisse senetleri, sorunlarý ve kötü bilançosu olan ama bunlarý giderirse büyük getiri potansiyeli olacak hisse senetleri,tarým enerji sanayi metalleri emtia fonlarý,likit fon..)
Sorunuza gelince;Intel yatýrýmýnýn ,yatýrým portföyünüzde belirli bir aðýrlýðý var,bu aðýrlýðý riskini ve getiri potansiyelini düþünerek belirlemiþsiniz.Bence bu aðýrlýðý deðiþtirmeyin,yani ne zarar kes yapýp satýn ne de yeni alým yapýp maliyet ortalamasý düþürün(böyle yaparsanýz portföyünüzde aðýrlýðý yüzde kaç bilmiyorum ama ilk baþta öngördüðünüzden daha yüksek risk olur).Bence;ancak mevcut CEO herhangi bir nedenle koltuðunu boþaltýrsa yeni deðerlendirme yapýlýr,bu olmadýkça,bence hiç ekrana bile bakmadan sabýrla yatýrýmýn sonuçlarýný beklemek uygun olur.
Son düzenleme : deniz43; 26-07-2025 saat: 08:01.
Teknoloji isi zor is. Chip isi daha zor. Uretim asyada pazarin bir bolumu cinde. ama amerika ile asya farkli kutuplara gittikce firmalarda gerilim olusuyor. Bende de bir bellek bir islemci sirketi var. Biri yerinde surunuyor biri iyi gidiyor. Global sirkete yatirim yapacaksaniz mutlaka sirketin cindeki uretim ve satis payina bakin. Yuksek yatirim harcamasi oldugu icin alis fiyatina dikkat edin derim.
Emlak vergisinde yuksek matrah artislarindan bahsediliyor.
Benim merak ettigim emlak vergisine esas deger 4 yilda bir takdir edilirken neden kira artisi icin yeniden degerleme 5 yilda bir yapiliyor. Bir sey mi kaciriyorum ?
Yer Ýmleri