İşin daha da bozulan yanı ise şöyle oldu...
Dünyanın bu büyük bağımsız denetim şirketleri, denetim dışında ayrıca bir çok konuda da hizmet sunarlar.
Halka arz, satış, danışmanlık vs...
Aklımda kalmış (geçmiş gün) AA, Enron'dan 25 milyon dolar denetim ücreti alırken aynı yıl daha fazla danışmanlık ücreti almıştı...
Burada bir farka dikkat çekmek istiyorum. Döviz mevduat azalışı kadar TL mevduat artışı olması her koşulda şart değil. Zira bu bir değiş tokuş meselesi. Elinde TL tutan ile döviz tutan içeride takas yapıyorlar gibi düşünün. O nedenle Döviz mevduatını bozan bunu mutlaka karşı ayakta bir TL varlığı tutan ile takas ettiğinden normal koşullarda TL mevduat artmaz. Sadece bir takas olur.
Döviz mevduatı satılırken TL mevduatı artıyorsa (fiziki dolar çekimi sıfır kabul edersek) bunun nedeni:
1-Döviz kuru artıyordur.
2-Geniş para arzının TL kısmındaki para çarpanı değişiyordur.
3-Geniş para arzının döviz kısmındaki para çarpanı değişiyordur.
(Para çarpanını değiştiren ve tahrik eden mekanizmalara girip yazıyı uzatmak istemem.)
Ters bir bakış açısı ile döviz mevduatı azalırken TL mevduatın artmıyor olması da kısmen sistem dışına fiziki döviz çekişini gösterebilir ama bunu kesin olarak söyleyemeyiz yukarıdaki koşulların benzeri şartlarda ama ters yönde para arzı ve döviz kurunu da detaylı olarak incelememiz gerekir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Arbadayim netten yazdım acele yazım yanlışlari için özür dilerim
@Selcuk_Atak_ adlı kişinin Tweetine göz at: https://twitter.com/Selcuk_Atak_/sta...615782913?s=08
Enron olayı sonunda dünyanın en büyük bağımsız denetim şirketlerinden Arthur Andersen (AA) sorumlu görüldü ve kapandı...
2017 yılında AA'nın tekrar açılacağı haberi çıkmıştı. Son durum nedir bilmiyorum.
Bağımsız denetim şirketlerinin denetim görevini hakkıyla yapması olağanüstü zor bir iştir...
Size şöyle ifade edeyim: Bir şirketin tüm aktifi mevcutlar, alacaklar tek tek kontrol edilir.
Teyit yazıları yazılır. Her yanıt değerlenir ve dosyalanır.
Ölçek ne kadar büyürse iş o kadar zordur.
2001 yılında AA, Enron'dan bağımsız denetim ücreti olarak yıllık 25 milyon dolar kadar bir para alıyordu.
Bu kadar parayı veren bir şirket bence bağımsız denetim şirketinin patronudur...
İşin zayıf halkası bu.
nein
bence de
AA ötekinin patronuydu...
yoksa o kadar para kaldı ki E**** iflasından
her kim olsa
tıpayı çekerde batırırdı o şirketi, herıld yane
yemişim AA nın 120 yıllık gelmişini de geçmişini de
bazı şirketlerde paçoz bi mudur olur ya
pay sahibidir aslen, ama tabi bunu içerden kimse bilmeeeezzzz
sanarsın çalışıym şunun yerine geçiym filan
bu önerme bence biraz öyle
yani her ikiside batmış olsa da
bence o batıkların parasını asil ortak
tek bi kişi yiyo...
yatırım tavsiye değil
not:insanların amacı para kazanmak. şirketleri sağlıklı tutmak uzun ömürlü medeni yerler yapmak filan değil
para kirli bişey ya
ama zaman gelcek onu imha edeceğuk
herkeş kardeş olucak
BAY malkolm hix
yok ya yukarda bi şaka bi gerçek yazdık işte
eğlenek naapak
para yönetimi , zor bi mefhum
neticede
yatırım tavsiye değil
Son düzenleme : Moruk; 17-05-2018 saat: 11:51.
Hala BETON ve elde kalmış betonları alacak azda olsa beton beyinli kaldığı varsayımı üzerinden beton ekonomisini sürdürmeye çalışan zihniyetteki insanların yönetttiği bir ülkede Dolarda yükseliş kaçınılmaz...
Yer İmleri