Öncelikle þu alýntý yukarýda bir dursun.
Sayýn Trendhound üstadýn sataþmasý üzerine sizlerle portföy bilgilerimi paylaþmaya karar verdim. Hissenin analizini yapacak bir tarafý kalmadý, benim performansýmý deðerlendirelim, bakalým maliyet düþürmek iyi miymiþ kötü müymüþ görelim.
Aþaðýdaki grafikteki kýrmýzý çizgi hissenin 2017 Eylül'deki 15 lira zirvesinden günümüzdeki 6.6 lara fiyatýný gösteriyor.
Mavi çizgi de benim halkbank hisselerimin maliyetimin zamana baðlý deðiþimini.
Ben bu þekilde hesabýmý gün gün tutuyorum.
Açýklamasýný da yapayým:
Ýlk halkbank hissemi 8 eylül 2017'de yani 10 ay kadar önce 13.48'den aldým.
Sonraki süreçte hisse düþtükçe ben de ek alým yaparak, ayrýca sürekli kýsa vadeli alsat iþleri yaparak (bunda az az ama neredeyse her zaman kar ediyorum) maliyetimi düþürdüm.
Ek alýmla maliyet düþürme stratejim kasým sonundaki ilk dip görülene kadar çok etkili oldu, grafikte bu aradaki maliyetimdeki þiddetli düþüþ görülüyor, 10.5 lira düzeyine düþürmüþtüm. Sonrasýnda mart sonuna kadar dört ay yeni dip görülmediðinden ek alým yapmadým ama alsat iþlemleriyle uðraþtým ve maliyetimi küçük küçük düþürmeye devam ettim. Nisan sonunda hisse dokuz liranýn altýna kýrýlýnca maksimum portföye ulaþtýðýmdan ek alým iþi son buldu, küçük alsatlara devam ettim ve mayýs ortasýnda maliyetimi 8.95'e düþtü. Sonrasýnda mayýsta maliyetimde 50 kuruþa yakýn yükseliþ görülüyor, bunun nedeni benim bilinçli olarak hisselerimin bir bölümünü satýp akbank-garan-iþbank'a çevirmem, zararý realize edince kalanlarýn maliyeti yükselmiþ görünüyor. Bundan sonra al-sat iþlerini de azalttým ve genelde beklemeye geçtim. Ancak bu hafta diðer hisselerimden kazandýðým biraz parayý da halkbankta ek alýmda kullanýnca maliyet birazcýk daha düþtü. Þu anda maliyetim 8.70. En yüksek piyasa faizinden bekleme maliyetini de koyarsak maliyetim 9.30 ediyor.
Ek alýmla ve alsatla maliyet düþürme stratejim hisse %20-25 düþene kadar çok iþe yarýyor, veya biraz zorlayýnca %30 diyelim. Nitekim halkbankta da grafikte görüleceði üzere nisan sonuna yani hisse dokuz altýna gidene kadar epey iyi durumdaydým, hisse dönse dibe yakýn bir yerlerden maliyetlenmiþ olacaktým ama düþüþ %55'leri geçti ve buna dayanacak bir strateji yok (stoploss haricinde) dolayýsýyla ben de patladým. Patladým dediðim fazladan bir zararým yok, sadece artýk maliyet düþüremiyorum ve düþen hisseyle beraber zararýmýn büyümesini izlemekle yetiniyorum.
Maliyet düþürmesem ne olurdu? Mesela TH gibi bir seferde portföyün tamamýný veya yarýsýný yatýrýp bekleseydim? Elbette baþarý doðrudan hisseyi nereden alacaðýma baðlý olurdu, dibi ve trendin nereden döneceðini bilemediðimiz için ben bunun yerine kendi uyguladýðým dinamik yöntemi tercih ediyorum. Zararý yok, faydasý var.
Mesela Sayýn Trendhound 15 kasýmda 10.22 maliyetle hisseyi aldý, bugün maliyeti zaman maliyetini de eklersek 11.2 gibi bir rakamdýr. Benim o tarihte yani 15 kasýmda maliyetim 10.85'ti, ama þu anda 8.70 ve zaman maliyetiyle beraber 9.30.
Þu andan itibaren ise ben de pasif izleyici durumdayým, ek alým yapmýyorum, alsat da yapmýyorum bu ortamda olmaz.
Merak edenler için bugün itibarýyla borsa porföyüm:
halkbank 63%, garanti 15%, ekgyo 9%, akbank 8%, isbank 5%
Bundan sonraki stratejim ise: büyük bankalar hakkýnda detaylý çalýþmalarým var, akbank-iþbank-garantinin göreceli fiyatlarýna teknik analiz uygulayarak bu üçü arasýnda borsadan çýkmadan parayý dolaþtýracaðým ve edebileceðim karý yine halkbank maliyetimi düþürmeye harcayacaðým.

Yer Ýmleri