Sayýn TH. fevkalade tecrübeye raðmen belki bir konuyu gözardý ediyorsunuz. Soru þu bankalar neden düþüyor ? Garantideki sert satýþlarýn sebebi ne ? Sadece Telekom mu? Bir þey oldu . Son satýþ bir sel gibi indi ve savunmasýz Halk Banksýný da önüne katýp sürükledi. Uzun yýllar hisse senedi ile ilgilendiðim zamanlarda hep Kordsa, Erdemir gibi sanayiþirketleri ile ilgilenmiþtim. Bilançolarýný fevkalade anlýyor ve gelecek karlarý ve yapýlarýný adeta ezberlemiþtim. Ýlk defa bankacýlýk endeksine Halk Bankasý alarak (fiat ve F/K ve D/D ine aldanarak ) girdim. Yani hamama girmiþ gibi oldum. Bankalar ilerde gelecek bilançolarý fiatlýyor . Ýlerdeki bilançolarda ki sýkýntý ne ? Karlýlýklar neden düþecek ? Epeydir araþtýrýyordum. Garanti Bankasý karþýlýk ayýrdýðý 2. seviyede ki alacaklarý için bunu da yeni finansal bilanço hazýrlama tekniði ile yapmýþ. Bu oran 16.6 lara çýkmýþ. Halk bankasý ve diðer kamu bankalarýýnda dünya standartlarýnýn altýnda oluþan 3-3.5 rakamlarý çok düþük olmasýna raðmen eski sistem olarak hazýrlandýðýný okudum. Yani sürprizlerle karþýlaþabiliriz. Garanti Bankasý , Ýþ Bankasý ve Yapý Kredide yoðunlaþan bu yeniden yapýlandýrýlan borçlar nedir ? Çok büyük çoðunluðu enerji þirketleri. Peki enerji þirketleri (Ak enerjiyi Yapý kredide yazmýþtým) . Bereket enerji gibi ismi duyulmamýþ, henüz ilk kez 500 sanayi þirketine girdiði gün gelen 4 milyar dolarlýk yeniden yapýlandýrma isteði olmuþ! Bu nasýl iþ ? Dedim; araþtýrdým. Denizliden daha birkaç sene küçük çaplý enerji iþi ile uðraþýrken birden bankalardan çektiði 4 milyar dolar kredi ile daðýtým ihalesine giren bir þirket. Yani bu þirketler kendi öz sermayeleri ile girmemiþ bu iþlere. Bankalarý ortak etmiþler adeta. Bu þekilde 45 milyar dolarlýk yapýlandýrmadan bahsediliyor. Biz hep sonradan öðrenen oluyoruz ve yukardan maliyetlenen bizler rüzgarýn önünde yaprak gibi savruluyoruz.
Peki neden zararla karþýlaþtý bu þirketler; dövizle borçlan TL. ile tahsilat yap. elektrik tavan fiat uygula ve yükselen doðalgaz ve petrol ile artan döviz bazlý maliyetlenme ! Bu belirsizlik bankacýlýk endeksini baskýlýyor. En kötüler fiatlanýrken dibin dibi geçmiþ krizlerde olmayan bir durumla karþýlaþýyoruz. Bahsettiðin krizlerin çoðu dýþ kaynaklý idi . Hele ki 2008 . QE ile uçtu piyasalar. Ýþte biz tam o dönemde yüksek cari açýkla hak etmediðimiz bir zenginliðe , evlere arabalara kredilere boðulduk. Dýþ tasarrufu kullandýk. AB ile görüþmeler devam ediyor. Ýçte ve dýþ konjüktür lehimize gidiyordu. Irak, Suriye ihracat kapýmýzdý. Ýhracat çeþitli ülkelere yapýlýyordu. Biz o tasarruflarý verimli kullanmadýk. Ýki markamýz hariç. Aselsan ve THY. Hele ki Aselsanýn defter deðerine bakýn 5-6-7 lerde. Gelecekleri parlak . Beklenti yüksek. Yeni Hava limaný açýlana kadar mallar taþýnýr ; þatafatlý törendenden ekimden sonra yeni sahiplerine teslim edilir. Cemil Ertemin açýklamalarý þimdi yabancý yatýrýmcýlarýn masasýnýn önünde yok mu ? Neden sermaye getirsinler ve þimdi çok ucuz olan ve dolar bazýnda karlarý düþen Halk Bankamýza ortak olsunlar. Selamlar.

Yer Ýmleri