Originally Posted by
pilavli
Kendi düþüncelerim þöyle:
ABD davanýn ertelenmesine tahammülü olmadýðýný gösterdi, eðer dava yine ertelenirse veya rahibe savcýnýn istediði gibi uzun bir ceza çýkarsa bunun ülkemize milyarlarca dolar bedeli olacak. Bu davaya artýk ülkemizin menfaati açýsýndan bakmak lazým, böyle bir kararýn ülkemize büyük zararý olur, ben bunu mümkün görmüyorum.
Eðer rahibe beraat çýkarsa o zaman da zaten yaralý olan hukuk sistemimiz gülünç hale düþecek, madem beraat edecekti neden defalarca tahliye kararý kabul edilmedi vb denecek, bu kadar aðýr suçlamalardan beraat ettirmek kolay deðil, davanýn uluslararasý olarak takip edildiðini düþünürsek büyük bir imaj kaybý olur, ABDnin baskýsýna boyun eðdiðimiz düþünülür ve oradan da yara alýrýz, dýþiþleri açýsýndan da kötü olur yani.
Ben mevcut þartlar altýnda hem hukuki hem ekonomik olarak en iyi sonucu þöyle görüyorum: rahibe terör propagandasý yapmak gibi ufak bir suçtan suçlu bulunur, birkaç yýl hapis verilir, adam zaten uzun süredir içeride, onlara sayýlýr ve tahliye edilir, cezanýn süresini tam tahliye olacak kadar ayarlarlar. Böylece hem yargýlanýp suçlu bulunmuþ ve cezasýný çekmiþ olur, hem de tahliye olur memleketine gider ABD ile aramýzdaki sorun çözülür.
Bir diðer olasýlýk da savcýnýn istediði aðýr cezanýn verilmesi ama Erdoðan'ýn yetkisiyle adamý affedip ABD'ye vermesi. Ben bunu da uluslararasý iliþkiler ve hukuk sistemi imajý açýsýndan doðru bulmuyorum, Erdoðan'ýn hiç karýþmamasý daha olumlu olacaktýr.
Ben olasýlýklarý epeyce düþündüm ve en doðru sonucun bu olduðuna inanýyorum, dikkat ettiyseniz ABD bayramdan beri baþka bir yaptýrým uygulamadý ve hem onlarýn hem bizimkilerin sesi kesildi, ben bu durumu da kapalý kapýlar ardýnda görüþmelerle bir anlaþma saðlandý diye anlýyorum.
Bu yazdýðým senaryoya göre (rahibin 12 ekimde tahliyesi ve ülkesine dönüþü) halkbankta pozisyonumu alacaðým. Bu senaryo tutarsa papaz býrakýlýnca bizim hisse ani bir yükseliþ yapacak (ayrýca genel olarak borsa yükselir dolar da düþer vb.), davaya yaklaþýnca son günler pozisyon almak için geç olur, ekim baþý gibi hisseleri artýrýp yükümü tutup pusuya yatacaðým ve davadan sonraki yükseliþin momentumuna göre tutmaya veya satmaya karar vereceðim.
Yer Ýmleri