Karanlýkta üretim dönemi
ENDÜSTRÝ 4.0 ve dijital sanayi devrimi dünyayý deðiþtirirken, Türkiye�deki þirketler de bu yeniliðe yabancý kalmýyor.
Ahmet CAN
Ahmet CAN
[email protected]
Karanlýkta üretim dönemi
22.11.2018 - 01:27Ahmet CAN
Manisa�da televizyondan akýllý telefona kadar pek çok tüketici elektroniði üreten Vestel, fabrikasýnda yapay zekâ, robotlar ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri kullanýyor. Hatta bazý üretim bölümlerinde ýþýk bile kullanýlmadan karanlýk odalarda robotlar çalýþtýrýlýyor. Endüstri 4.0�a, verimliliði arttýrmak için yatýrým yaptýklarýný ve yapmaya da devam ettiklerini belirten Vestel Þirketler Grubu Ýcra Kurulu Baþkaný Turan Erdoðan, �Özellikle son 5 yýldan beri bu konuya odaklanmýþ durumdayýz.
Endüstri 4.0�ýn neresindesiniz derseniz hâlâ bu iþin yüzde 50�lerinde olduðumuzu söyleyebiliriz. Yüzde 50�nin bile ne kadar önemli olduðunu buradan görebilirsiniz. Ancak endüstri 4.0�a yapýlan yatýrýmlar hiç bitmiyor. Bir þirket kültürü haline dönüþmesi gerekiyor. Biz Vestel City�de bunu yaptýk ve birçok örneði hayata geçirdik� dedi. Endüstri 4.0�ýn tek baþýna bir robotlu üretim veya bir otomasyon projesi olmadýðýný anlatan Erdoðan, þunlarý söyledi: �Endüstri 4.0, sipariþin verildiði andan müþteriye gittiði ve müþterideki ürünün takibini bile içeren tam bir 360 derece konsept. Bu konseptin içinde birçok farklý alan var. Faydalarý inanýlmaz. Her türlü sipariþ karþýlama, sipariþ kalitesi, sipariþin teyidi, sipariþlerin üretilmesi ve zamanýnda teslim edilmesi ve kalite. Özellikle kalite, endüstri 4.0�ýn en büyük artý özelliði olarak karþýmýza çýkýyor. Endüstri 4.0�ýn yerini fabrikalarýmýzda arttýrdýðýmýzda þunu görüyoruz; tamir oranlarý inanýlmaz düþüyor. Dünyadaki standartlarýn altýnda yer alýyoruz. Müþteriye kaliteli ürün gittikçe, memnuniyet ve dolayýsýyla sipariþlerimiz çoðalýyor.�
5 FARKLI ÖRNEK
1- Üretim aþamalarýna yakýn takip: Vestel City�nin giriþinde bizi dev ekranlar karþýladý. Bu ekranlar fabrikadaki üretim hatlarýndaki sensörlerden gelen verileri gösteriyor. Üretim aþamasýndaki tüm veriler gerçek zamanlý olarak bu ekranlar üzerinden takip edilebiliyor. Üretim hatlarýndaki durumdan kalite kontrole kadar pek çok veri ekranlarda yer alýyor.
2- Parçalarý sürücüsüz araçlar taþýyor: Makineler arasý iletiþim akýllý fabrikada birçok farklý çözümde kullanýlýyor. Bunun en güzel örneklerinden biri tamamlanan parçalarýn sürücüsüz araçlar tarafýndan taþýnmasý oldu. Akýllý telefondan beyaz eþyalara kadar birçok teknolojik ürünün ana kartlarýnýn yapýldýðý bölümde, ana kartlarýn montajý bittikten sonra tamamen otomatik bir þekilde bir kasaya yerleþtiriliyor. Kasa dolduktan sonra bu bilgi kablosuz olarak sürücüsüz araçlara bildiriliyor. Araçlar montaj makinesinin yanýna gelerek kartlarýn olduðu kasaya alýyor. Daha sonra ise kasanýn içindeki kartlar ait olduðu elektronik cihazýn üretim tesisine gönderiliyor.
3-Ýnsanlarla robotlar ortak çalýþýyor: Endüstri 4.0�ýn en önemli konularýndan biri robotlarýn üretime dahil olmasý. Robotlarýn üretime dahil olmasý, tek baþlarýna çalýþacaklarý anlamýna gelmiyor. Özel sensörlerle geliþtirilen robotlar insanlarla ortaklaþa çalýþabiliyor. Endüstri 4.0�ýn bu özelliðini kullanan Vestel, televizyon montajýndan insanlarla robotlarýn ortak çalýþmasýný saðlýyor. Montaj iþinin kas gücü gerektiren kýsmý robotlarda. Ýnsanlar ise yorum gücünün gerektiði noktada devreye giriyor. Örneðin; 65 inçlik bir televizyonun kasasý robot tarafýndan tezgaha konuluyor. Üzerindeki jelatin çýkarýlýrken tüm kontroller insanlar tarafýndan yapýlýyor. Çalýþanýn iþi bittiði zaman robotlar bunu algýlýyor ve paneli tezgaha getiriyor. Baþka bir deyiþle robotlarla insanlar el ele vermiþ durumda.
4-Testleri yapay zekâ yapýyor: Þirketlerin üretim tesislerinde üzerinde durduðu konulardan biri kalite kontrolün yapýlmasý. Farklý ürün çeþidine sahip olan fabrikalarda tek hat üzerinde pek çok test yapýlmasý oldukça zor. Ancak yapay zekâ artýk devrede. Vestel�in akýllý telefon serisi olan Venus�ün farklý modelleri tek bir hatta ilerledikten sonra yapay zekâlý test noktasýna geliyor. Yapay zekâ hangi model olduðunu anlýyor ve buna göre farklý test prosedürlerini baþlatýyor. Bir sorun algýladýðýnda ise bu sorun yine yapay zekâ tarafýndan çözülüyor.
5-Bu odada aydýnlatma yok: Vestel City�de dikkatimizi en çok çeken örnek, karanlýk üretimin gerçekleþtirildiði bölüm oldu. Beyaz eþya üretiminde uygulanan bu konseptte, robotik ve otomasyon teknolojileri uygulanýyor. Bu bölümde insan çalýþmadýðý için tüm iþlemler, sensörler ve kýzýlötesi kameralarla donatýlan karanlýk bir ortamda gerçekleþtiriliyor. Bu sayede elektrik tüketiminin yaný sýra ýsýtma masraflarý azaltýlýyor. Dolayýsýyla üretimdeki verimliliði arttýrýyor.
Yer Ýmleri