ölü tahtasýnda bir kafayý yedi kimse gelmeyince 3.50 3.76 yaptý kendini tatmin etti aldýklarý kendi hisseleriydi
ölü tahtasýnda bir kafayý yedi kimse gelmeyince 3.50 3.76 yaptý kendini tatmin etti aldýklarý kendi hisseleriydi
Kardemir D tahtasýna yazdýðým bir iletiyi buraya da yazýyorum
Ben bilançodan gördüðüm bir iki rakamý yazayým (hepsi Milyon TL).
Nakit ve Nakit Benzerleri 1.171 (þirketin kasasýnda bu kadar para var, %97'si ABD dolarý)
Ticari Alacaklar 838 (bu kadar da piyasadan alacaðý var)
Ertelenmiþ Gelirler 916 (Ýleri tarihli avans çekleri ile alýnmýþ sipariþler)
Ticari Borçlar 1.291 (tedarikçilerine bu kadar borcu var)
Kasa + ticari alacak - ticari borç 718
Toplam finansal borçlar 1.822 (toplam kredi borcu)
1 yýl içerisinde ödenecek 460
1 - 2 yýl içerisinde ödenecek 321
2 - 3 yýl içerisinde ödenecek 244
3 - 4 yýl içerisinde ödenecek 228
4 - 5 yýl içerisinde ödenecek 177
5 yýl ve daha uzun vadeli 391
Kasa + ticari alacak - ticari borç dikkate alýndýðýnda yaklaþýk 2 yýllýk kredi geri ödemesi yapacak parasý var (bu 2 yýl içinde hiç nakit yaratmasa dahi).
2018 birinci çeyrekte yaratýlan kaynak (kabaca)
Net kar 235
Amortismanlar 38
Gerçekleþmemiþ yabancý para çevrim farklarý 86 (kur farký gelir-giderlerinin farký)
Toplam 359
Birinci çeyrekteki performansý 2018'e yayabilir ise yýlda 1436 Milyon TL kaynak yaratabilir. "Kasa+ticari alacak-ticari borç"tan gelen 718 Milyon TL'yi de dikkate alýrsak bir yýl içinde tüm finansal borçlarýný ödemeye yetecek kaynak yaratma potansiyeli var (tabii ki hiç yatýrým yapmayacak deðil!).
Sizce bu þirket ne kadar eder? Herkes buna kendisi karar verir.
Þirketin bilançosuna bakmadan bir þirket ucuz mu pahalý mý nereden bileceðiz?
Vay be kardemir d de kimse yok diyordum burasý daha ölü çýktý. Valla ben de ilk defa kardemirlere bakýyorum. Bu kadar az ky nýn olacaðýný hiç düþünmemiþtim. Eðer 3-4 ay önce baksaymýþým uygun fiyatlardan alýnmýþtým. Þimdi yine artar gibi ama riske girmeye deðmez. Bi de sormak istiyorum neden bu hisselerde devamlý yükselmelerine raðmen kimse yok.
ABD'de önümüzdeki kasýmda seçimler var. Temsilciler meclisinin tamamý ile senatonun üçte biri yenilecek. Trump bu seçimlerde darbe alýrsa baþkanlýk koltuðunda da zor oturur. Pek bir zaman kalmadý. ABD seçim atmosferine girecektir yakýnda.
Almanya'da koalisyon ortaklarý arasýnda göçmen politikasý konusunda derin çatlaklar oluþtu. Erken seçim dillendirilmeye baþlandý....
Cumhurbaþkaný Erdoðan yemin ettikten sonra hemen icraata baþlayacaktýr.
Kendisi de uzun süreden beri bütün hazýrlýklarýn yapýldýðýný ve seçimler ertesi kazandýðý takdirde süratle uygulamaya geçileceðini söylemiþti. Bakanlar ve üst düzey yöneticilerin isimleri ve ilk 100 gün içersinde yapýlacaklar bellidir muhtemelen...
Ekonomik alanda döviz kurlarý ve faizler!.....
Bakalým nasýl bir yol izlenecek?
Daha önce de birkaç kez dikkatimi çeken bir konudan burada bahsetmiþtim.
"Türkiye ihraç ettiði kadar ray ithalatý yapýyor. Cari açýkla mücadele edilirken niye ciddi miktarda ray ithal ediliyor? Acaba Türkiye'de üretilmeyen ray tiplerini mi ithal ediyor?" diye sorgulamýþtým.
http://rapory.tuik.gov.tr/29-06-2018...16609399.html?
(Önceki yýllara ait ithalat ve ihracat durumu 12 aylýk iken, 2018 yýlýna ait durum ilk 5 aylýktýr)...
Bu sene ise ray ihracatý dikkat çekici þekilde ray ithalatýnýn önüne geçmiþ.
Sanýrým yeni yönetimin giriþimleri söz konusu.
Yeni yönetim kurulu baþkaný Kardemir'in ürettiði ancak ithal edilen ürünlerin araþtýrýlacaðý ve giriþimlerde bulunulacaklarý yönünde bir açýklama yapmýþtý...
.......
2015 yýlýnda ihracatýn dikkat çekici olarak kabarmasý Yapý Merkezi þirketinin Etiyopya'da aldýðý demiryolu inþaatýndan kaynaklanýyor olmalý...
Yapý Merkezi Etiyopya'dan sonra Tanzanya'da da büyük bir demiryolu inþaatý ihalesini aldý. Muhtemelen o iþin raylarý da Kardemir'den karþýlanýr. Bu konuyu Kardemir yönetimi takip ediyordur umarým....
Haziran ayý öncü ihracat/ithalat rakamlarý açýklanmýþ. Ýthalatta demir çelik 1 milyar 595 milyon dolar ile 3. sýrayý almýþ. Cari açýk ile mücadele için yýrtýnýlýrken bu kadar demirçelik ürünü ithal etmenin manasý ne? Acaba Türkiye'de üretilmeyen cinslerdeki çelikler mi ithal ediliyor? Türkiye'de üretilmeyen çeliklerin ithalatý söz konusu ise yeni yatýrýmlar gerekeceðinden kýsa sürede yapacak birþey yok Türkiye'de üretilenler ithal ediliyorsa bir yanlýþlýk var. Ýnþaat sektörünü koruma adýna gümrük sýfýrlama yerine, inþaat sektörü için baþka teþvik yollarý bulunamaz mý? Uðraþýlsa inþaat sektörümüzü koruyacak baþka mekanizmalar bulunurdu herhalde. Mazot/benzinde fiyatlarýn daha yukarý çýkmasýný önleyecek vergiden feragat mekanizmasý kuruldu mesala. En iyisi çelik üreticileri ile inþaatçýlar iyi niyetle oturup, kafa kafaya verip devlete de fazla yük yüklemeyecek orta yolda bir çözüm üretmeleri gerek. Devlet çelik üreticilerinin de devleti, inþaatçýlarýn da devleti...
Çelik ihracatçýsýný Trump da durduramadý
Toplam ihracatýný haziran ayýnda yüzde 34 artýran çelik sektörü, Trump'ýn ek gümrük vergisi kararý sonrasý yüzde 30'luk kayba uðradýðý ABD pazarýnda yeniden çýkýþa geçti.https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/cel...ramadi/1195287ABD Baþkaný Donald Trump'ýn "Section 232" kararý sonrasý mart ayý itibarýyla çeliðe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi getirildiðini, bu haberin sektörde yeniden karamsarlýða neden olduðunu anlatan Ertan, yaklaþýk 2,4 milyon tonluk ABD pazarýný önemli ölçüde kaybetme korkusunun ortaya çýktýðýný dile getirdi.
Sektörün bu karara raðmen toplam ihracatýný artýrmaya devam ettiðini, ABD pazarýnda ise ilk þoku kýsa sürede atlatarak yoluna devam ettiðini dile getiren Ertan, þu bilgileri verdi:
"Ek verginin uygulamaya girdiði mart ayýndaki fiyat þartlarýnda bu ülkeye satýþ mümkün deðildi. Bu nedenle rakamlar hýzla düþtü. Ancak ABD iç piyasasýnýn üretimi yeterli olmadýðý için fiyatlar hýzla yükselmeye baþladý. ABD'deki fiyatlar son 15-20 gündür öyle bir seviyeye geldi ki ek vergiyi de koyduðumuzda tekrar ihracat yapabilecek seviyeye geldik. Dünya genelindeki satýþ fiyatýmýz olan 500-550 dolarýn üzerine ek vergiyi koyduðumuzda dahi rekabetçi olabiliyoruz. Bu rakamlarý önümüzdeki aylardan itibaren istatistiklerimizde görmeye baþlayacaðýz. Yani 2,4 milyon ton olmasa da benim tahminin yýl sonuna kadar 1,5 milyon ton gibi bir ihracat yapacaðýz. Ek vergi kararýnýn bize 4 aylýk bir etkisi oldu. Ýstediðimiz hýzda gönderemiyoruz ama eski kývamýna yakýn miktarlarda mal göndermeye baþlayacaðýz."
Yer Ýmleri