naat sektrnde demir sknts
EMLAK*- 18 Mays 2017, 05:19

naat sektr temsilcileri demir bulmakta zorlandklarn aklad. Demir sknts zlmezse antiyelerin duracan syleyen sektr temsilcileri, “Demirin alternatifi yok. naat ve yan sektrler zarar grr” dedi
*
Mteahhitler son aylarda ana malzemelerinden demire ulama sknts yayor. lk etapta demirdeki fiyat artndan etkilendiklerini belirten sektr temsilcileri imdi de rn bulamadklarn sylyor. Sorunun iki yn olduunu anlatan naat Mteahhitler Konfederasyonu (MKON) Genel Bakan Tahir Telliolu, “lk sorun fiyat. Geen yl ubatta tonu bin 200 lirayd. Bu yl ubatta bin 600 oldu. imdi ise 2 bin 100 lira. Dieri piyasada demir yok. Trkiye’nin birok noktasndan yeler aryor ‘Demir bulamyoruz’ diyor. Bu rnn alternatifi yok. Sorun zlmezse antiyeler nasl yrsn. Bana ‘ruhsat alaym m’ diye soran ye var. bu noktaya geldi. antiyeler durursa bu dier yan sektrleri ve istihdam da vurur” dedi.
BAKANA ANLATILDI
Telliolu, sorunu Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci ile de paylatklarn syledi. Demir reticisinin ihracata arlk vermesi nedeniyle bu sorunu yaadklarn iddia eden Telliolu, unlar syledi: “Dardan ok talep gelince i pazar pay oraya kayd. Hkmet yeni dzenlemeler yapmal. Madem retici i pazar dengelerini dnmyor, dardaki demir reticisinden bizim alm yapmamz iin tevikler salanmal. thalat vergileri dmeli.”
stanbul naatlar Dernei (NDER) Bakan Nazmi Durbakaym ise sorunun talepe gre az kalan retimden kaynaklandn belirtti. Demirin hurda ve cevher olmak zere 2 ekilde temin edildiini belirten Durbakaym, “Hurdada sorun yok. Ancak cevher ksmnda sorun var. Gemi yllarda talebin stnde retim oldu ve demir fiyatlar dkt. retici zarar etti, ok firma iflas etti. Mevcut arz yetersiz geldi. Arz artar, sorunu geici gryorum” dedi.
KARABORSA UYARISI
Byk firmalarnn stoklu altn o nedenle daha az zarar grdn syleyen Durbakaym, “Orta ve kk lekli firmalar durumdan daha ok etkilendi. Byk firmalarn da stoku bir yere kadar” dedi. Karaborsa noktasna da gelinebilecei uyars yapan Durbakaym, frsatlarn da bu durumundan faydalanacan dile getirdi.

BRDEN TALEP ARTII OLDU
ELK hracatlar Birlii Ynetim Kurulu Bakan Namk Kemal Ekinci ise Telliolu’nun iddialarna katlmadn, ihracat kaynakl bir sorun olmadn belirtti ve unlar syledi: “Sknt inaat eliine olan i talep ertelenmesinden kaynaklanmtr. Referandum sonrasnda birden talep art oldu. Bu srete reticilerimiz tesislerini durdurmamak iin ihracata arlk vermek mecburiyetinde kalmlard. Ayrca ham maddesinin yzde 70’ini ithal eden sektrmz, uluslararas fiyat oluumlarndan etkilenmektedir. Mamul rn fiyatlarndaki artn temel sebebi budur, dier nemli sebep ise dolar kurundaki arttr.” Ekinci, “Son be, alt gndr retici firmalarmz talep sormu fakat iki bin tonun zerinde talep alnamamtr. MKON’u konuyu grmek zere davet etmi bulunmaktayz” dedi. (Hrriyet / Glistan Alagz)
LG-D855 cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.

Alnt yaparak yantla

Yer mleri