Originally Posted by
Emirhan06
SPK kurallarý gereði %80 temettü daðýtýmý olasýlýk dahilinde. Kaldýký PETUN 2015 ve 2016 yýlý karlarýnýn yaklaþýk %70-80 civarýný daðýtmýþtýr. 2016 ve 2017 yýllarýnda yaklaþýk 1 lira temettü verdi. Yani 45 milyon TL civarý. Bu yýllarda 55-60 milyon TL net karý olduðunu düþünürsek , demek ki net karýn yaklaþýk %70-80 arasýnda bir meblaðý temettü olarak vermiþ demektir.
Zaten PETUN son 10 yýlýn en fazla temettü veren þirketlerinden. O yüzden bunu vermesi hayal deðil. Ama bana fazla gelen 1.49 TL temettü verecek denmesi. Eðer %80 karýný daðýtsa bile , hisse baþýna 1.49 TL temettü verebilmesi için 2018 yýlýný yaklaþýk 80-85 milyon TL net karla kapamasý lazým. Bu þartlarda bu zor. Þirketin satýþlarý istenen düzeyde artmýyor. Hatta artýþlar enflasyonun altýnda kalýyor.
Bu da þirketin tonaj olarak daha az satmasý anlamýna gelir. Yani þirket pazar payý kaybediyor. Bence bu seneyi de geçen seneye paralel 55-60 milyon TL kar ile kapatabilir. Ama yine de bu þirketin þu an çok ucuz olduðu gerçeðini deðiþtirmez.
PETUN þu an olmasý gerekenin en az %40 altýnda. Satýþýný ve karýný arttýramasa bile çok ucuz þu an.
Konuyu daðýtmadan gidecek olursak , %80 temettü çok iddialý ama imkansýz deðil. Bunu düzenli yapan Oyak þirketleri , Koç þirketleri var.
Sonuçda Pýnar grubunun sahibi Yaþar Holdinge 2019 ve 2020 senesinde çok para lazým olacak 250 Milyon EUR düzeyindeki tahvilin geri ödemesinde kullanýlmak üzere. O yüzden 2019 ve 2020 senesinde PInar Et ve Süt daðýtýlabilir karýn tamamýný daðýtabilir. Sonuçta buna büyük ortak Yaþar Holding karar verecek ve Yaþar Holdinge para lazým. O yüzden olasý görüyorum %80'i.
Tabii ki bu þirketin nakit akýþýný , borçluluðunu ve yatýrým yapabilme kabiliyetini azaltýr. Ama unutmayalým ki Pýnar Et'in zaten hali hazýrda banka borcu hemen hemen hiç yok. Dolayýsýyla yüksek temettü belki finansal dengeleri biraz bozar ama hisse fiyatýný yukarý çeker.
Benim asýl beklentim temettü deðil , þirketin baþkasýna satýlma olasýlýðý yada stratejik ortak alýmý konularý. Çünkü Yaþar holding 2020 senesinde 250 Milyon EUR borç ödemesi yapacak. Gelirlerinin çoðu TL olan bir þirket için , son kur artýþý ile bu parayý ödemek çok zorlayýcý olacak. Üstelik holdingin temettü getiren Pýnar Et ve Süt dýþýnda öyle çok büyük bir þirketi de yok. Bunlardan gelecek temettü ise bu borcu ödemez.
Bu yüzden ben Yaþar Holdingin önümüzdeki 1 sene içinde bazý þirketlerini satacaðýný veya ortak alacaðýný düþünüyorum. Þu anda en para edecek , iyi paraya satabileceði þirketleri ise Pýnar Et , süt ve su.
Diðerlerini iyi paraya satamaz. Eðer bu 3 þirketin birini veya hepsini satacak olursa asýl hissenin patlamasý o zaman olur.
O zaman iþte Pýnar Et'in 20-25 lira ve hatta daha fazla hisse deðerine ulaþmasý mümkün olabilir.
Hayýrlýsý.
YTD
Yer Ýmleri