Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 5,08 Mn 13,09 / 13,09
136,70 9.98% 162,16 Mn 127,20 / 136,70
37,96 9.97% 47,74 Mn 37,02 / 37,96
12,46 9.97% 52,87 Mn 12,30 / 12,46
48,10 9.97% 121,81 Mn 42,54 / 48,10
1.053,00 -10% 622.323,00? 1.053,00 / 1.053,00
13,35 -9.98% 20,12 Mn 13,35 / 13,35
12,54 -9.52% 302,59 Mn 12,48 / 12,79
3,35 -7.97% 35,98 Mn 3,32 / 3,49
110,60 -7.06% 52,73 Mn 109,20 / 115,20
309,25 -1.67% 2,14 Mr 308,50 / 310,75
3,19 -0.31% 1,64 Mr 3,17 / 3,22
266,50 0.95% 1,53 Mr 260,00 / 266,75
426,00 0.12% 1,52 Mr 421,50 / 429,75
28,58 4.23% 944,01 Mn 28,20 / 30,00
18,42 -1.02% 33,71 Mn 18,41 / 18,58
73,20 -0.68% 809,15 Mn 73,10 / 73,60
266,50 0.95% 1,53 Mr 260,00 / 266,75
722,50 -0.62% 167,53 Mn 721,50 / 725,50
94,25 -2.99% 102,32 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 14,79 Mn 111,30 / 111,90
30,70 -0.71% 7,98 Mn 30,20 / 30,92
10,27 0.49% 14,42 Mn 10,21 / 10,29
82,70 -0.54% 75,47 Mn 82,45 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 203/614 ÝlkÝlk ... 103153193201202203204205213253303 ... SonSon
Arama sonucu : 4907 madde; 1,617 - 1,624 arasý.

Konu: PETUN - Pýnar Et ve Un

1. Borsa güzel bir laf
    Borsada Ayý ya kaval
    çaldýrýrlar betofonun
    konçertosu diye dinletirler.
    y.t.d ironi bu yazý

SM-J700F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alýntý Originally Posted by behzat Yazýyý Oku
    Deðerli kardeþim;"yazýmý iyi okuyun" derken,faizler 2019 da yüksek seyredecek cümlemi anlamlandýrmanýzý istedim.Zira en az bir yýl yüksek faizlerle Petun'un ne temettüsü ne de hisse artýþý yatýrýmcýya faize göre reel para kazandýrmaz.Piyaslara bu yüksek faizin getirdiði yüksek faizli kredilerle dönmez.Önümüzdeki bir yýllýk perspektifi göz önüne alýrsak,býrakalým senet deðerinin yükselmesini,hergün düþen senetten en az bir yýl hayýr gelmeyeceði gibi hatýrý sayýlýr zarar yazabilir düþüncemi belirttim.Ayrýca kurlarýn yükseleceðini de belirttim.Bunlarýn hepsi görünen köy aslýnda.

Yatýrým tercihleri size göre farklýdýr,bir baþkasýna göre farklý olabilir.Siz senedin senet deðerinin artmasýna yatýrým yaparsýnýz,ben temettü veriminin de iyi olmasýný tercih edebilirim.Burada sen yanlýþ düþünüyorsun demek doðru olmaz.

Siz 1998-2000 yýllarý arasýnda yüksek faize raðmen borsayý deðerlendirirken þunlarý göz önünde bulundurun lütfen;
    O zamanlar 3 milyon üzeri yatýrýmcý vardý.Borsa inanýlmaz haraketliydi.Bilgisayar kullanýmý yaygýn deðildi.Senet sayýsý çok çok azdý.Millet halka açýlan þirketleri alabilmek için bankalarda kuyruða giriyorlardý.Ýnsanlarýn ekonomi bilgileri bugünkü gibi deðildi.Kimse borsa faiz deðerlendirmesi yapmýyordu.Zarar edip aðlayan spek'e þahit oldum.

Oysa þimdi aktif yatýrýmcý sayýsýnýn 33.000'lerde olduðu ifade ediliyor.Spekler programla oynuyorlar.Her türlü geliþmeyi anýnda deðerlendiren uzmanlar var.

Kiraya vermek için ev almaya gelince;burada da size katýlmýyorum.Kiraya vermek için ev almak benim iktisadi anlayýþýma uymaz.Yanlýþ bulurum.

Þunu belirtmeliyim ki, o yorumumdan senet temettü için alýnýr gibi bir fikir çýkarýlmamalý.

Kýsacasý;gelin biribirimizin fikirlerine katýlmadan en iyisi yine kendi bildiðimizle yatýrým yapalým derim.

Evet aynen öyle yapalým Behzat Bey. Sizinki ancak bir tercih olabilir ama en doðrusu olmayabilir týpki benimkinin en doðru olamayacaðý gibi.

Aslýnda faiz yüksekken kim temettü için kaðýt alýr dediðinizde tam da paradoksun içine düþüyorsunuz.

PETUN 10 lira ike 50 kuruþ temettü verdiðinde kim bu kadar temettü için bu kaðýdý 10 liradan alýr ki deseydiniz haklýydýnýz belki bir nebze. Ama 4.80'e düþmüþ bir kaðýt 50 kuruþ temettü verecekse , tam da zamanýdýr kaðýdý almanýn. Çünkü senet deðeri düþtükçe temettü verimi artar.

Kaldý ki PETUN eðer son 5 sene ortalamasýnda bir temettü verirse , yani 70-80 kuruþ civarý , o zaman þu anki senet fiyatý ile PETUN'un temettü verimi %15-16'lara gelir ki , bu çok iyi bir orandýr. Ve hatta siz eðer %22-23 faiz almak isterseniz tam 1 sene beklemek zorundasýnýz , halbuki PETUN'u 4.80'lerden aldýðýnýzda , eðer temettü verirse ve bu temettü 70-80 kuruþ olacaksa , bunu en geç 4 ay sonra verir. Yani %22 faiz için 1 sene beklemek mi daha mantýklý yoksa %16 temettü için 4 ay mý ? Varýn bunun hesabýný da siz yapýn.

Behzat Bey gözden kaçýrdýðýnýz husus þu bence. Ben ilk yazýmda faiz temettünün muadili deðildir bunlarý karþýlaþtýrmak yanlýþtýr dedim. Çünkü faiz almak istediðinizde ana paranýz sabit kalýr ve getiriniz sadece faizdir, Onun da enflasyon farkýný çýkarýrsanýz elinize net reel olarak % 3-4 ya kalýr ya kalmaz.

Çok saðlamcýysanýz , garanticiyseniz bu yolu seçersiniz.

Ama eðer yok kardeþim ben reel %3-4 kazanacaksam hiç kazanmýyayým ben risk seviyorum derseniz o zaman borsdan saðlam ve ucuz bulduðunuz kaðýdý alýrsýnýz. Temettü ancak bonus olur borsa yatýrýmcýsý için. Temettü veren þirket daha hýzlý yükselir mantýðý olduðundan evet talep görür düzenli temettü veren þirket. Ama hissenin 1 senede %50-60 ve hatta çok daha fazla prim yapmasý ne temettüye ne de faize deðiþilir.

Sizin mantýðýðýnýzda , zarar eden veya temettü vermeyen yada temettü verimi çok düþük þirketlere de yatýrým yapýlmaz ama unutmayýn ki borsa geleceði satýn alýr.

Sizin bu lafýnýz 8 ay önce olsaydý haklý bulurdum. Yani PETUN 10 lira iken , arkadaþlar durum kötüleþiyor , faizler yükselecek , döviz artacak , Petunun temettüsü bile bu fiyatla iþe yaramaz , kaðýt 8 ay sonra yarý fiyatýna düþecek deseniz haklý bulurdum.

Ama kaðýt gelmiþ 4.80'e ve bu kaðýt sermayesinden fazla kar ediyor. Hala daha kim ne yapsýn temettüyü derseniz buna katýlmam.

Eðer 6 ay sonranýn reel sektör için þimdiden daha kötü olacaðýný düþünüyorsanýz , yani borsanýn daha fazla düþeceðini düþünüyorsanýz , borsadan çýkarsýnýz bunu tutarlý vr mantýklý bulurum. Ama ben en kötünün geride kaldýðýný ve 6 ay sonra tüm endikatörlerin düzeleceðini düþünüyorum. Borsa da bunun fiyatlamasýný yavaþ yavaþ yapacaktýr.

Þu andaki düþüþ tamamen dýþ piyasalarla ilgili. Biraz durulursa biz kendi dinamiklerimizle hareket ederiz. Aslýnda Amerika 10-15 gündür düþüyordu ama çok tepki vermedik biz de son 6 ayda çok düþtüðümüz için. Ama son 2-3 güne dayanamadýk.

Bence oraya da çare bulacaklardýr. Çin ile amerika anlaþýrsa bu düþüþ tersine döner. Ýþte o zaman da bu fiyatlardan kaðýt almayan bence üzülür.

Ama siz yok daha en kötüyü görmedik daha aþaðý gideceðiz diyorsanýz o da sizin fikriniz saygý duyarým ama katýlmam.

Ev kirasý olayýna gelince. Ben de kiraya vermek için ev almaya karþýyým ama bunu yapanlar var ayný temettü almak için kaðýt alanlar olduðu gibi. Çünkü ev aldýðýnýzda elinize geçen sadece kira deðildir. Evin de deðerinin artmasý size gelir olarak yansýr. Ayný hisse-temettü iliþkisinde olduðu gibi.

Ama bu denkleme anapara - faiz iliþkisi girmez. Orada sermayenin sabit kaldýðý için getiri yüksek olurç Ama ev ve hisse olayýnda sermayeniz de arttýðý için temettü veya kira faize göre düþüktür.

Yani ikisinin çalýþma dinamikleri farklý biraz.

Neyse tercih meselesi deyip konuyu kapatalým.

Saygýlar bol kazançlar

Temettü

4. Hisse yýllýk bazda genelde yatayda takýlan Bi hisse olduðu için yýllýk fiyatýnýn genelde 10 da biri kadar temettü verirdi.. Geçen sene bu politikasýný bozarak bu verim yüzde 5 e düþtü.. Benim beklentim hisse fiyatýna göre 25 30 kuruþ arasý Bi beklenti.. Tek teselli süt te bozulan rasyolar et için geçerli deðil.. Ve pýnarlarýn son kalesi

5.  Alýntý Originally Posted by Emirhan06 Yazýyý Oku
    Evet aynen öyle yapalým Behzat Bey. Sizinki ancak bir tercih olabilir ama en doðrusu olmayabilir týpki benimkinin en doðru olamayacaðý gibi.

Aslýnda faiz yüksekken kim temettü için kaðýt alýr dediðinizde tam da paradoksun içine düþüyorsunuz.

PETUN 10 lira ike 50 kuruþ temettü verdiðinde kim bu kadar temettü için bu kaðýdý 10 liradan alýr ki deseydiniz haklýydýnýz belki bir nebze. Ama 4.80'e düþmüþ bir kaðýt 50 kuruþ temettü verecekse , tam da zamanýdýr kaðýdý almanýn. Çünkü senet deðeri düþtükçe temettü verimi artar.

Kaldý ki PETUN eðer son 5 sene ortalamasýnda bir temettü verirse , yani 70-80 kuruþ civarý , o zaman þu anki senet fiyatý ile PETUN'un temettü verimi %15-16'lara gelir ki , bu çok iyi bir orandýr. Ve hatta siz eðer %22-23 faiz almak isterseniz tam 1 sene beklemek zorundasýnýz , halbuki PETUN'u 4.80'lerden aldýðýnýzda , eðer temettü verirse ve bu temettü 70-80 kuruþ olacaksa , bunu en geç 4 ay sonra verir. Yani %22 faiz için 1 sene beklemek mi daha mantýklý yoksa %16 temettü için 4 ay mý ? Varýn bunun hesabýný da siz yapýn.

Behzat Bey gözden kaçýrdýðýnýz husus þu bence. Ben ilk yazýmda faiz temettünün muadili deðildir bunlarý karþýlaþtýrmak yanlýþtýr dedim. Çünkü faiz almak istediðinizde ana paranýz sabit kalýr ve getiriniz sadece faizdir, Onun da enflasyon farkýný çýkarýrsanýz elinize net reel olarak % 3-4 ya kalýr ya kalmaz.

Çok saðlamcýysanýz , garanticiyseniz bu yolu seçersiniz.

Ama eðer yok kardeþim ben reel %3-4 kazanacaksam hiç kazanmýyayým ben risk seviyorum derseniz o zaman borsdan saðlam ve ucuz bulduðunuz kaðýdý alýrsýnýz. Temettü ancak bonus olur borsa yatýrýmcýsý için. Temettü veren þirket daha hýzlý yükselir mantýðý olduðundan evet talep görür düzenli temettü veren þirket. Ama hissenin 1 senede %50-60 ve hatta çok daha fazla prim yapmasý ne temettüye ne de faize deðiþilir.

Sizin mantýðýðýnýzda , zarar eden veya temettü vermeyen yada temettü verimi çok düþük þirketlere de yatýrým yapýlmaz ama unutmayýn ki borsa geleceði satýn alýr.

Sizin bu lafýnýz 8 ay önce olsaydý haklý bulurdum. Yani PETUN 10 lira iken , arkadaþlar durum kötüleþiyor , faizler yükselecek , döviz artacak , Petunun temettüsü bile bu fiyatla iþe yaramaz , kaðýt 8 ay sonra yarý fiyatýna düþecek deseniz haklý bulurdum.

Ama kaðýt gelmiþ 4.80'e ve bu kaðýt sermayesinden fazla kar ediyor. Hala daha kim ne yapsýn temettüyü derseniz buna katýlmam.

Eðer 6 ay sonranýn reel sektör için þimdiden daha kötü olacaðýný düþünüyorsanýz , yani borsanýn daha fazla düþeceðini düþünüyorsanýz , borsadan çýkarsýnýz bunu tutarlý vr mantýklý bulurum. Ama ben en kötünün geride kaldýðýný ve 6 ay sonra tüm endikatörlerin düzeleceðini düþünüyorum. Borsa da bunun fiyatlamasýný yavaþ yavaþ yapacaktýr.

Þu andaki düþüþ tamamen dýþ piyasalarla ilgili. Biraz durulursa biz kendi dinamiklerimizle hareket ederiz. Aslýnda Amerika 10-15 gündür düþüyordu ama çok tepki vermedik biz de son 6 ayda çok düþtüðümüz için. Ama son 2-3 güne dayanamadýk.

Bence oraya da çare bulacaklardýr. Çin ile amerika anlaþýrsa bu düþüþ tersine döner. Ýþte o zaman da bu fiyatlardan kaðýt almayan bence üzülür.

Ama siz yok daha en kötüyü görmedik daha aþaðý gideceðiz diyorsanýz o da sizin fikriniz saygý duyarým ama katýlmam.

Ev kirasý olayýna gelince. Ben de kiraya vermek için ev almaya karþýyým ama bunu yapanlar var ayný temettü almak için kaðýt alanlar olduðu gibi. Çünkü ev aldýðýnýzda elinize geçen sadece kira deðildir. Evin de deðerinin artmasý size gelir olarak yansýr. Ayný hisse-temettü iliþkisinde olduðu gibi.

Ama bu denkleme anapara - faiz iliþkisi girmez. Orada sermayenin sabit kaldýðý için getiri yüksek olurç Ama ev ve hisse olayýnda sermayeniz de arttýðý için temettü veya kira faize göre düþüktür.

Yani ikisinin çalýþma dinamikleri farklý biraz.

Neyse tercih meselesi deyip konuyu kapatalým.

Saygýlar bol kazançlar
    Deðerli kardeþim;haklý görüþlerin var elbet.Ben o cümleyi kurduðumda kendi yatýrým tercihimi belirtmek için kurmadým.Zira hergün,ama hergün PETUN alýyorum.O verdikçe inadýna alýyorum.Kaldý ki þu an PETUN'un F/K sý öyle bir yere geldi ki,almayana da, verene de þaþmamak ne mümkün.
    Ama ortada bir gerçek var ki,bugün mevduat faizleri borsaya cazibesini kaybettirmiþtir.Bu sadece benim deðil,tüm piyasa ekonomistlerinin de görüþleridir.Ve görünen köydür.
    Size bol kazanç ve saðlýklar diliyorum..

6.  Alýntý Originally Posted by behzat Yazýyý Oku
    Deðerli kardeþim;haklý görüþlerin var elbet.Ben o cümleyi kurduðumda kendi yatýrým tercihimi belirtmek için kurmadým.Zira hergün,ama hergün PETUN alýyorum.O verdikçe inadýna alýyorum.Kaldý ki þu an PETUN'un F/K sý öyle bir yere geldi ki,almayana da, verene de þaþmamak ne mümkün.
    Ama ortada bir gerçek var ki,bugün mevduat faizleri borsaya cazibesini kaybettirmiþtir.Bu sadece benim deðil,tüm piyasa ekonomistlerinin de görüþleridir.Ve görünen köydür.
    Size bol kazanç ve saðlýklar diliyorum..

Evet Behzat Bey sihirli kelime bu aslýnda . F/K.

Benim de yatýrým yaparken en çok kullandýðým rasyolardan biridir. Yani temettü evet bir faktördür ama çok da güvenilir bir gösterge deðildir. Yani þirket çok kar da edebilir ama o sene hiç temettü vermeyebilir yada az verebilir. Mesela bu sene az verdi PETUN. Seneye nakit kýymetli deðip vermeyebilir bile.

Ama F/K öyle deðil , o yüzden F/K oraný benim için temettüden çok daha önemlidir. Þirket para kazansýn ve çok kar etsin F/K oraný düþsün ama isterse temettü vermesin , nasýl olsa o kar bir þekilde fiyata yansýyacaktýr. O yüzden nem hisse deðerinin artmasýný temettüden fazla önemserim.

Evet faizlerin yüksek olmasý otomatik olarak borsaya kötü yansýdý. Çünkü þirketlerin satýþlarý düþecek , borçlu olanlar daha fazla finansal gider ödeyecek ve karlar azalacak. Buna en güzel örnek Pýnar Süt. FAVÖK süper ama net kar neredeyse yok ve hatta 12 aylýkda zarar açýklamasý büyük ihtimal.

Faizler yüksekken borsa pergormansý düþer demenize katýlýrým ama ilk size cevap verirken takýldýðým cümleniz , Faizler bu seviyede iken kim ne yapsýn temettüyü demiþtiniz ben ona itiraz etmiþtim.

Sonuçta burada birden çok parametre var düþüþde ve çýkýþta. Herþeyi tek parametreye baðlayamayýz. Avrupada faizler sýfýra yakýn ama þu anda orasý da neredeyse son 1 yýlýn en düþüðüne geldi. Demek ki sadece faize bakýp borsa performansýný deðerlendirmek her zaman doðru olmuyor.

Size de bol kazanç ve saðlýk dilerim.

Saygýlar

KAP : BORSA ISTANBUL

Yabancý yatýrýmcýlarýn Pay Piyasasý ve Piyasa Öncesi Ýþlem Platformunda gerçekleþtirdiði 2018 yýlý Aralýk ayýna iliþkin iþlemler ekteki tabloda yer almaktadýr.

“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardýr. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.

>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<

8. Yaþarlar þirketlerini iyi

yönetmediler. Bence

Yani þirketleri hep Aþaðýya

çektiler . hep küçük düþündüler.

bilmiyorum çocuk lar Arasýnda bir çekiþme varmý.varmýþ gibi gözüküyor.

Bence Çok ama çok baþarýsýz lar.

Eðer bu þirketler iyi bir adama olsa Emin olun

Dünya Markasý olurdu .

þimdi yaþarlarýn yapacaðý

son güzel birþey piyasalar

Düzelince þirketlerini tek

tek satýp gitmeleri herkes

için hayýrlý olur.hem onlar

için hem bizim icim

hem ülke için hayýrlý olur

yoksa birazda kalýrsa þirketler çöp olacak

þirketle
    Y.t.d ironi bu yazý
    bu benim yorumum kimseyi baðlamaz

SM-J700F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 203/614 ÝlkÝlk ... 103153193201202203204205213253303 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •