Originally Posted by
Emirhan06
Evet hocam geçen sene Pýnar süt için daha erken demiþtim , 2021 2. -3. çeyrekleri görmek lazým borcu düþüyor mu karlýlýk artýyor mu diye. Çünkü Pýnar süt 2019 ve 2020 senelerinde kötü bilançolar açýkladý ve yüksek finansal borç yüzünden çok faiz ödediði için net karý düþük geldi son 2 sene.
Bu sene ilk çeyrek iyi baþladý ama finansal borç aynen devam ediyor. Kýsa uzun toplam yaklaþýk 280 milyon civarý banka kredisi devam ediyor. Bir an önce bu borçtan kurtulmalý Pýnar süt yoksa net karý düþürmeye devam edecek bu borç. 2021 sadece ilk çeyrek net 22 milyon finansal gider var. Bu çok yüksek. Bunu azalttýðý zaman karlýlýk çok daha iyi düzeye gelir.
PETUN mu Pýnar süt mü ? Bu soruya aslýnda 1-2 defa cevap yazdým. 2 þirketin de birbirine göre avantajlarý ve dezavantajlarý var.
Pýnar sütün üretimi daha çok temel gýda üzerine ( süt , peynir , yoðurt , tereyað , meyve suyu vesaire ) , bu yüzden kar marjlarý daha düþük ama ciro yüksek.
Pýnar etin üretimi daha lüks gýda üzerine , kar marjlarý yüksek ama ciro düþük.
Pýnar sütün finansal borcu çok , Pýnar etin hemen hemen hiç finansal borcu yok.
Pýnar sütün öz sermayesi daha kuvvetli , etin biraz daha düþük.
Pýnar sütün ihracatý toplam cironun %15'i kadar ve artmaya devam ediyor. Büyüme potansiyeli çok fazla. Pýnar etin ihracatý toplam ciro içinde çok az ve artmýyor hatta düþüyor. Et ürünlerinin ihracatý zor bir konu. Hele hele Türkiye gibi etin pahalý olduðu bir ülkeden et ihraç etmek zor bir konu.
Pýnar sütün daha çok finansal yatýrýmý ve iþtiraki var ama Pýnar etin iþtiraklerinin kalitesi ve karlýlýðý daha iyi.
Normal þartlarda Pýnar sütün , Pýnar etten çok daha deðerli olmasý lazým piyasa deðeri olarak. Þu anda eþitler. Ama geçmiþ senelere bakarsak Pýnar süt her zaman pýnar etten en az %50 daha pahalý deðerleniyordu. Eðer finansal borcu bitirirse yine ayný duruma geçer.
Yani her ikisini de portföyde bulundurmakta fayda var. Ama ben paralel hareket edeceklerini düþünüyorum. Hareket paralel olur ama belki Pýnar sütün hisse deðeri daha iyi performans gösterebilir. Ama bunun için 2. ve 3. çeyreði görmek lazým. Finansal borç nereye gidiyor , net kar nereye gidiyor. Eðer Pýnar süt 2. ve 3. çeyrekte net karýný arttýrýp , finansal borcunu düþürebilirse o zaman arayý açar hisse deðeri olarak.
Ama bu þirketler tamamen iç içe geçmiþ þirketler. Pýnar etin %12'si direk Pýnar sütün. Yani pýnar etteki olabilecek yüksek kardan Pýnar süt direk yararlanýyor. Diðer taraftan YBP'nin ve Pýnar foods'un da %45'i Petunun. Ve Pýnar sütün satýþlarýnýn %80'ini YBP yapýyor. Dolayýsýyla Pýnar sütün satýþlarýnýn iyi gitmesi de PETUN'a direk yarýyor.
O yüzden ikisi arasýnda çok fark yok ama mantýken Pýnar sütün daha deðerli olmasýný bekliyorum orta ve uzun vadede. Her ikisinin de portföyde olmasýnda yarar var.
Yer Ýmleri