TCMB/PPK ÖZETÝ: ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDE BELÝRGÝN BÝR ÝYÝLEÞME VE HEDEFLERLE UYUM SAÐLANANA KADAR PARA POLÝTÝKASINDAKÝ SIKI DURUÞ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEKTÝR
30.5.2018 14:04:05 TCMB Para Politikasý Kurulu, düzenlemelerin amacýnýn aþýrý oynaklýk dönemlerinde piyasanýn ihtiyacý olan likiditeyi zamanýnda, kontrollü ve etkili bir þekilde saðlama olduðunu bildirdi
TCMB Para Politikasý Kurulu'nun 23 Mayýs 2018 tarihinde yaptýðý toplantýsýnýn
tutanak özetleri yayýnlandý.
Kurulun deðerlendirmeleri söyle:
Para Politikasý Kurulu (Kurul), toplantýda yakýn dönem geliþmelerini deðerlendirerek 25 Nisan 2018 tarihli toplantýda ele alýnan ve Enflasyon Raporu'nda yer alan risk senaryolarýný gözden geçirmiþtir.
Yakýn dönemde, geliþmiþ ülkelerde finansal koþullar sýkýlaþmýþtýr. Güçlü talep koþullarý ve emtia fiyatlarýndaki yükseliþe baðlý olarak enflasyonun hýzlanmasý ihtimali bu ülkelerin para politikalarýnda öngörülenden hýzlý bir sýkýlaþma sürecini tetikleyebilecek bir risk oluþturmaktadýr. Amerikan Merkez Bankasý'nýn (Fed), 2018 yýlýnýn geri kalanýnda üç faiz artýþý daha yapma olasýlýðý yükselmiþ ve ABD tahvil getirileri artmýþtýr. Deðerlenme eðilimine giren ABD dolarýnýn da etkisiyle, yakýn dönemde küresel finansal piyasalarda dalgalanmalar meydana gelmiþ, geliþmekte olan ülkelere yönelik risk algýsý bozulmuþ, döviz kurlarýnda deðer kaybý ve oynaklýk artýþýnýn yaný sýra portföy akýmlarýnda zayýflama gözlenmiþtir.
Küresel finansal piyasalardaki dalgalanmanýn yurt içi finansal koþullar üzerinde sýkýlaþtýrýcý etkileri olmuþtur. Jeopolitik geliþmelerin yaný sýra enflasyon ve cari açýk gibi makro göstergelerdeki görünüm, Türkiye'nin küresel dalgalanmalara olan hassasiyetini artýrmýþtýr. Risk primindeki yükseliþ ve portföy akýmlarýndaki azalýþa baðlý olarak Türk lirasý diðer geliþmekte olan ülkelerin para birimlerine kýyasla daha fazla deðer kaybetmiþ ve daha dalgalý bir seyir izlemiþtir. Türk lirasýndaki deðer kaybetme eðilimi Mayýs ayýnýn üçüncü haftasýndan itibaren ivmelenerek iktisadi temellerle uyumlu olmayan saðlýksýz fiyat oluþumlarýna iþaret etmiþtir.
Bu doðrultuda Merkez Bankasý, piyasalarda gözlemlenen saðlýksýz fiyat oluþumlarý ve aþýrý oynaklýklarýn enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini gözeterek, 25 Nisan tarihli toplantýdan bugüne döviz piyasalarýna yönelik bazý düzenlemeler yapmýþtýr. Bu düzenlemelerin amacý, aþýýrý oynaklýk dönemlerinde piyasanýn ihtiyacý olan likiditeyi zamanýnda, kontrollü ve etkili bir þekilde saðlamaktýr.
Piyasalara Yönelik Önlemler
7 Mayýs 2018 tarihli duyuru ile rezerv opsiyonu mekanizmasý kapsamýnda döviz imkân oraný üst sýnýrý yüzde 55'ten yüzde 45'e düþürülerek dilim aralýklarý yeniden belirlenmiþtir. Söz konusu deðiþiklik ile bankalara döviz likiditesi saðlanýrken Türk lirasý likidite koþullarý sýkýlaþtýrýlmýþtýr.
6. 9 Mayýs 2018 tarihli duyuru ile günlük olarak düzenlenen Türk Lirasý Depolarý Karþýlýðý Döviz Depolarý ihale tutarý 1,25 milyar ABD dolarýndan 1,5 milyar ABD dolarýna yükseltilmiþtir. Bu deðiþiklik ile en fazla 6,25 milyar ABD dolarý olan söz konusu ihalelerin toplam bakiyesinin 7,5 milyar ABD dolarýna ulaþabilmesi saðlanmýþtýr. Ayný tarihli duyuru ile 2018 yýlýnýn ikinci çeyreðinde gerçekleþtirilecek Türk lirasý uzlaþmalý vadeli döviz satým ihalelerine iliþkin takvim
2 güncellenmiþtir. Açýklanan takvime göre, söz konusu ihaleler yoluyla oluþacak vadelli döviz satým pozisyon tutarý 7,1 milyar ABD dolarýna yükseltilmiþtir.
Makroekonomik Görünüm ve Politika Faizi
Bir önceki toplantýda, Kurul, Türkiye ekonomisinin, maliyet yönlü enflasyon baskýlarý ile karþý karþýya olduðu bir duruma portföy çýkýþlarýnýn da eþlik etmesini risk senaryosu olarak deðerlendirmiþ; böyle bir durumda döviz kurlarýndaki artýþýn tüketici fiyatlarý ve genel olarak finansal istikrar üzerindeki olasý yansýmalarýnýn para politikasý tepkisinde belirleyici olacaðýný deðerlendirmiþtir.
Nisan ayýnda tüketici fiyatlarý yüzde 1,87 oranýnda artmýþ, yýllýk enflasyon 0,62 puan yükselerek yüzde 10,85 olmuþtur. Enflasyondaki yükseliþte petrol fiyatlarý ve döviz kuru geliþmelerine baðlý olarak yükselen enerji ile temel mal grubu fiyatlarý etkili olmuþtur. Temel mal grubundaki geliþmelere baðlý olarak çekirdek göstergelerin yýllýk enflasyonlarý ve ana eðilimleri yükselmiþtir. Gýda yýllýk enflasyonu iþlenmemiþ gýda fiyatlarý öncülüðünde gerilerken, B ve C endekslerinde yýllýkk enflasyon sýrasýyla 0,59 ve 0,80 puan artarak yüzde 12,54 ve yüzde 12,24 olarak gerçekleþmiþtir. Bu dönemde üretici fiyatlarý kaynaklý maliyet yönlü baskýlar bir önceki aya kýyasla güçlenmiþ, talep koþullarý maliyet þoklarýnýn enflasyon üzerinde hissedilir olmasýnda rol oynamýþtýr.
Enflasyonun yüksek seviyeleri ve enflasyon beklentilerindeki artýþ, fiyatlama davranýþlarýna iliþkin riskleri canlý tutmaktadýr. Yayýlým endeksleri, ekonomik birimlerin fiyat artýrma eðiliminin oldukça güçlendiðine iþaret etmektedir. Enflasyonun ana eðilimine dair göstergelerin katýlýk sergilemesi ve çekirdek enflasyon seviyelerinin yüksek seyretmesinin fiyatlama davranýþý üzerinde risk oluþturmaya devam ettiði, bunlara ilave olarak yakýn dönemde baþta petrol olmak üzere ithalat fiyatlarýnýn yükselmesinin de söz konusu riskleri artýrdýðý deðerlendirilmektedir.
2018 yýlýnýn ilk çeyreðinde güçlü seyreden iktisadi faaliyetin, ikinci çeyrekte ana eðilimine yakýnsamaya baþladýðý görülmektedir. Toplam talep kkoþullarýnýn enflasyon üzerindeki etkisinin kademeli olarak zayýflamaya devam edeceði öngörüsü korunmakla birlikte, son dönemde Türk lirasýndaki deðer kaybýyla oldukça belirginleþen maliyet yönlü baskýlar ve bunun olasý ikincil etkileri enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir.
Özetle, yakýn dönemde piyasalarda gözlenen saðlýksýz fiyat oluþumlarý ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliþ genel fiyatlama davranýþlarýna dair riskleri artýrmýþtýr. Bu deðerlendirmeler doðrultusunda Kurul, fiyat istikrarýný desteklemek amacýyla güçlü bir parasal sýkýlaþtýrma yapýlmasýna karar vermiþtir. Bu çerçevede, Geç Likidite Penceresi uygulamasý çerçevesinde borç verme faiz oraný yüzde 13,5'ten yüzde 16,5'e yükseltilmiþtir.
Kurul, ayrýca toplantýda para politikasýnýn öngörülebilirliðini artýrmak ve aktarým mekanizmasýný güçlendirmek amacýyla operasyonel çerçevenin kýsa süre içinde sadeleþtirilmesi hususunda mutabýk kalmýþtýr.
TCMB fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda elindeki bütün aaraçlarý kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileþme ve hedeflerle uyum saðlanana kadar para politikasýndaki sýký duruþ kararlýlýkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranýþlarý ve enflasyonu etkileyen diðer unsurlardaki geliþmeler yakýndan izlenerek ihtiyaç duyulmasý halinde ilave parasal sýkýlaþtýrma yapýlabilecektir.
30.5.2018 14:02:11 TCMB/PPK ÖZETÝ: ENFLASYON BEKLENTÝLERÝ, FÝYATLAMA DAVRANIÞLARI VE ENFLASYONU ETKÝLEYEN DÝÐER UNSURLARDAKÝ GELÝÞMELER YAKINDAN ÝZLENEREK ÝHTÝYAÇ DUYULMASI HALÝNDE ÝLAVE PARASAL SIKILAÞTIRMA YAPILABÝLECEKTÝR
30.5.2018 14:02:03 TCMB/PPK ÖZETÝ: ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDE BELÝRGÝN BÝR ÝYÝLEÞME VE HEDEFLERLE UYUM SAÐLANANA KADAR PARA POLÝTÝKASINDAKÝ SIKI DURUÞ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLECEKTÝR
30.5.2018 14:01:55 TCMB/PPK ÖZETÝ: TCMB FÝYAT ÝSTÝKRARI TEMEL AMACI DOÐRULTUSUNDA ELÝNDEKÝ BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEKTÝR
30.5.2018 14:01:44 TCMB/PPK ÖZETÝ: YAKIN DÖNEMDE PÝYASALARDA GÖZLENEN SAÐLIKSIZ FÝYAT OLUÞUMLARI VE ENFLASYON BEKLENTÝLERÝNDE SÜREGELEN YÜKSELÝÞ GENEL FÝYATLAMA DAVRANIÞLARINA DAÝR RÝSKLERÝ ARTIRMIÞTIR
Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.
Yer Ýmleri