Merhabalar,
Forumu 4 senedir takip etmeyim ve sanýrým buradaki hedef kitleye de uyan bir profildeyim. Sessiz takipçilere yapýlan çaðrý ile hisse.net'teki ilk mesajýmý göndermek istedim.
Borsayý yaklaþýk 1.5 sene incelemelerimden sonra, 2014 yýlý ile birlikte hisse alýmlarýna baþlamýþtým. Her ay belirli bir miktarda tasarruf ile 1.5- 2 sene alým yaparak ilk portföyümü oluþturdum. Bu zaman dilimden sonra ise hisse arasý aðýrlýk deðiþtirme, borsanýn veya hisselerimin ciddi yükseldiði zamanlarda oransal olarak dengeleme amaçlý müdahale ediyorum. Þu sýralarda daha çok alým modundayým diyebilirim. Bu 4 yýllýk süreçte hisselerim zaman zaman deðiþse de portföyümün büyük kýsmýný TUPRS, SODA ve HEKTS oluþturmakta. Kalanlar da beklentimin olduðu, yatýrým yapan, satýþ sorunu olmayacaðýna inandýðým 4-5 hisseden oluþuyor. Bununla birlikte mutlaka döviz ve gram altýn da bulundurmaya özen gösteriyorum, özellik ilk baþlarda sadece mevduat-borsa þeklinde ilerlerken, geçtiðimiz 2 yýl içerisinde ülkemizin gerçeklerinin daha da farkýna vardýðýmdan, mevduatý olabildiðince azaltarak gr. altýn ve dövize yöneldim. Yeni yeni faiz oranlarýnýn tatmin edici seviyelere gelmesi ile mevduata da yer verebilirim diye düþünüyorum. Yaþým genç olduðu için borsadaki miktarý yüzde 60 civarýna kadar çýkarabilirim önümüzdeki günlerde, ama bunun ötesine geçmeyi pek de düþünmüyorum. Belki ileri de bir yurtdýþý düzeltmesi olursa, ETF'ler veya yurtdýþý borsalarýnda yatýrým yapmayý düþünebilirim. Bu baþlýk ile hedge stratejisinin de önemini görmüþ oldum, bunu da inceleyeceðim.
Tüm katýlýmcýlarýn nezdinde, Sayýn Cautionary'e bu baþlýk için ayrýca teþekkür ediyorum.
Sn.Cautionary,
Sessiz takipci tanimina en cok uyanlardan biri de benim herhalde. Sizi cok uzun zamandir takip ediyorum. Yaslarimizin birbirine yakin oldugunu tahmin ediyorum. Borsaya ilgim universite'de ogrenci oldugum 95-99 yillari arasinda basladi. Donem donem portfoyu tamamen bosaltsam da, bu zamana kadar hisse senedi piyasalarini hep takipde kaldim. Eskilerden, yazilarina/yorumlarina ozlem duydugum KMX, BB gibi ustatlari bugun goremiyorum fakat neyse ki siz paylasimlara devam ediyorsunuz.
Merhabalar,
Bir sessiz takipçi de benim. Yeni baþlýk açýlýnca çok sevindim. Eski baþlýðýn tamamýný okumuþtum, zevkle takip ediyorum. Temettü hissesi biriktirmeye Halil Buhur sayesinde baþlamýþtým. Biriktirdiðim hisseler Froto ve Adana B idi. Sonrasýnda ihtiyaç olduðu için sattým! Froto o zamanlar yanlýþ hatýrlamýyorsam 16 tl , adana b ise 2.4 civarýnda idi. Aselsan 2015'te %100 bedelsiz verdikten sonra 9 tl maliyetle biriktirmeye baþlamýþtým, ihtiyaçtan onu da sattým. Burayý takibe baþladýktan sonra aselsan, brisa ve poltk biriktirmeye baþladým azar azar.Umarým bunlarý uzun süre biriktirebilirim. Ayrýca gram altýn biriktiriyorum her ay. BES ve büyüyen çocuk sigortasý mevcut ayrýca. Makul seviyelerde tasarruf ederek yatýrým yapmaya çalýþýyorum.
Baþlýk çok faydalý ve zevkli. Katkýda bulunan arkadaþlara teþekkürlerimi sunuyorum.
iyi geceler...iþportföyün bu yeni elektirikli araçlar ile ilgili yeni fonu hakkýnda bilgisi olan var mý?
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Herkese merhaba,
Fitness yaptýðým dönemde hem bilgi edinebilmek hem de ayný amacý edinmiþ insanlarý görerek kendimi motive edebilmek için zindetukiye.com sitesini takip ediyordum. Bu baþlýk da yatýrým açýsýndan benim için ayný iþlevi görüyor. Bu nedenle katýlým saðlayan herkese teþekkür ediyorum. Ýyi ki varsýnýz
28 yaþýndayým ve özel sektörde elektronik mühendisi olarak çalýþýyorum. Borsayý, uzun vade yatýrýmý ve temettü yatýrýmcýlýðýný ayný anda tanýdým. Yani borsaya ilk adým atýþýmda, borsa benim için uzun vadeli bir yatýrým demekti. Böylece borsa macerama 2015 Kasýmda, 14.30 Tl gibi bir fiyattan (düzeltiþmiþ fiyatla 7.15) 1 lot aselsan alarak baþladým. Benim þansým, çalýþtýðým þirkette temettü yatýrýmcýlýðý konusunda donanýmlý ve bana yol gösterebilecek kiþiler olmasýydý. Sonrasýnda faaliyet raporu, bilanço vs. okumadan, Halil Buhur'dan, iþ arkadaþlarýmdan ve kanalfinans.com'dan temettü þirketi olduðunu duyduðum þirket hisselerinden bilinçsizce almaya baþladým. Bu hisseler adana, adel, aksa, akmgy, boluc, brisa, cimsa, fmizp, gubrf, hekts, isgyo, isyat, tavhl, ttrak, tuprs, sise, soda, trkcm gibi temettü veren hisselerdi. Bunlara ek olarak yine bilinçsiz bir þekilde büyüme beklentisi olan asels, bagfs, deva ve parsn aldým. Bir ara portföyde 32 farklý þirketin hisse senedi olunca ve þirketleri takip etmem gerektiðini idrak edince portföyü daraltmak için yöntemler aramaya baþladým. Bunun için satýþlar, karlýlýk, marjlar gibi çeþitli bilanço kalemlerini ve rasyolarý kullanarak formüller geliþtirmeye çalýþtým. Ancak bu yöntemlerle geçmiþe dönük testler yaptýðýmda piyasanýn farklý þirketler için farklý fiyatlamalar yaptýðýný gördüm. Bunun üzerine ben de portföyümü iki gruba bölüp karlýlýðýnda düzenli artýþ olan, sermayesi belirli bir miktardan büyük hisselere ve bunlara nazaran daha düþük sermayeli ve sürmekte olan yatýrýmlarý nedeniyle beklentiye sahip hisselere yatýrým yapmaya baþladým. Bu karar sonrasý portföyüm aþaðýdaki þirketlerden oluþuyor:
aksa
asels
brisa
cimsa
hekts
kords
parsn
poltk
soda
sise
tuprs
Bir de portföye dahil etmediðim, portföyün %20'sine yakýn nakitle de kýsa vadeli al-sat yapýyorum. Ancak bu hisseleri de kötü bir sürpriz yapar da elimden çýkaramazsam, elimde kaldýðýnda strese girmeyeceðim UVY'ye uygun hisselerden seçiyorum. Bu hisselerden son ikisi indes ve petkm oldu ve her ikisi de ne yazýk ki çok kötü sürpriz yaptýlar
Hisse senedi portföyünün %30'u kadar da altýn, döviz ve çeþitli fonlara daðýtýlmýþ BES var.
Hatalarýmdan ders çýkararak yatýrým hayatýma devam etmeye çalýþýyorum. Þu sýralar içinde bulunduðum yoðun dönemi atlattýktan sonra yatýrým stratejilerimi iyileþtirmek için ciddi þekilde kafa yoracaðým. Þu an izlediðim yol ve portföyümle ilgili olumlu olumsuz her türlü eleþtiriden büyük memnuniyet duyarým.
Þimdiden teþekkür ederim. Herkese bol kazançlar![]()
bugün itibari ile maliyet düþürmek için yaptýgým alýmlara ara verdim.anladým ki bi dip yok þu an boþuna cýrpýnýyoruz.o yüzden býrakdým kendi haline bakalým sonumuz ne olacak
Yer Ýmleri