Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
132,00 10% 142,32 Mn 120,20 / 132,00
20,24 10% 131,85 Mn 17,83 / 20,24
8,92 9.99% 12,85 Mn 8,46 / 8,92
52,90 9.98% 59,35 Mn 52,90 / 52,90
410,50 9.98% 30,72 Mn 410,50 / 410,50
948,00 -9.97% 4,67 Mn 948,00 / 948,00
31,24 -9.87% 167,92 Mn 31,20 / 33,70
1,22 -9.63% 5,17 Mn 1,22 / 1,30
12,07 -9.59% 562,50 Mn 12,04 / 12,55
33,84 -9.28% 417,16 Mn 33,68 / 35,02
302,75 -1.78% 10,96 Mr 301,25 / 310,75
296,25 4.31% 10,21 Mr 281,00 / 303,75
440,00 4.7% 8,34 Mr 421,50 / 443,50
3,19 1.59% 7,81 Mr 3,16 / 3,27
70,65 -3.48% 5,63 Mr 70,60 / 73,60
18,84 -0.74% 377,30 Mn 18,55 / 19,18
296,25 4.31% 10,21 Mr 281,00 / 303,75
729,00 -1.69% 1,66 Mr 728,00 / 745,50
93,40 1.03% 379,04 Mn 92,95 / 95,20
109,40 -2.23% 94,27 Mn 109,40 / 112,60
31,46 0.25% 103,26 Mn 31,38 / 32,30
10,28 -2.93% 178,59 Mn 10,27 / 10,67
83,45 1.52% 367,72 Mn 82,75 / 84,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 315/1230 ÝlkÝlk ... 215265305313314315316317325365415815 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 2,513 - 2,520 arasý.

Konu: ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

1. Son söz: Saydýranlara saydýrmadan önce kimin neye niye saydýrdýðýna dikkat ediniz... Tecrübeli bir borsacýnýn yapmasý gerektiði gibi...

Venus E2 Plus Dual cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Mal da mülk de yalan ama oyalanýyoruz iþte...

2.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Yaþýn kaç bilmiyorum, ama 20 sene devam edebileceksen...emekliliðinde çok güzel günler bekliyor seni derim.
    Umarým öyle olur.

3.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Ne güzel yazmýþsýn, niye kýrýlayým...keþke herkes senin kadar nazik olsa

Beni hisselerin 3-5 senelik performansý ilgilendirmiyor...biz grafik pahalý muhabbetini ve hektas-brisa kýyaslamasýný 13-14 ay önce yapmýþtýk.

Ben diyorum ki, ne hektas o tarihten bugüne uçtu kaçtý...ne de brisa berbat bir performans gösterdi.

Ben yatýrýmcýlarýn çok duygusal tepkiler verdiðini düþünüyorum..,bunda tabii ki yatýrým yapanlarýn geçmiþ maliyetleri etkili oluyor,,,

Mesela son bir yýla bakýnca burada bol bol övülen politeknik hissesine kimse toz kondurmuyor hala...baþlýðýnda küfreden de yok...neden??? Çünkü 3-5 sene öncesinden kalan yüksek maliyetler yok, hemen herkes ya karda ya maliyetinde...brisa politeknik ten çok daha iyi performans göstermesine raðmen neden bu kadar yerden yere vuruluyor.

Brisa son bir yýlda endekse göre de görece daha iyi performans göstermiþ...nedir bu saldýrý o zaman?

Sadece brisa deðil...Petkim baþlýðý da öyle...4-5 yýldýr malda olan ve nominal olarak zararda olmasa da, reel olarak zararda olan önemli bir kitle var.

Hergün zýr zýr, her gün saldýrý, her gün hakaret vs.

Yahu kardeþim, kriterini belirle, kriterini saðlayamayan hisseyi sat...borsada 300 den fazla þirket var, git baþka hisse al...adam yýllardýr kaðýda, patrona saydýrýyor...ama satmayý düþünmüyor, sanki katolik nikahý kýymýþ,,,babanýn þirketi deðil ki, memnun deðilsen satarsýn,..elinden tutan mý var???
    Vallahi kýrmadan izah edebildiðime çok sevindim, Sizi kýrmak en son isteyeceðim þey,

Örnekler verdiðiniz hisseler olan Brisa, Hektaþ, Petkim, Poltk özelinde yatýrýmcý psikolojisine bakarsak; bu baþlýktaki en iyi örneklerden biri sanýrým benimdir. Çünkü bahsettiðiniz tüm hisseler aðýrlýklarý deðiþmekle birlikte benim mevcut portföyümde bulunmaktadýr.

Hisseleri ile katolik nikahý kýymamýþ bir ky olarak psikolojik durumumu açýklamak, ayrýca yorumlarýnýza müsaadenizle birþeyler söylemek isterim.

Son 13- 14 ay özelinde bakarsak, size göre Hektaþ uçup kaçmamasýna raðmen, þu an itibari ile, reelde 7 civarýndan, 11 tl civarýna gelmiþtir ve bahse konu sürede kazanç oraný enflasyon + 30 olmuþtur. Hektaþ benim için kýsa sürede uçup girmiþtir. Keþke, daha önce sizi, bu baþlýðý ve dudu üstadý tanýmýþ olsaydým..

Sizin için ise uçup gitmemiþtir. Bence, iki görüþte doðrudur. Sebebi ise sizin, benim ve diðer tüm yatýrýmcýlarýn; yatýrýmcý karakteri, parayý yatýrma ve hedeflediði kazancý elde etme süresi, hisse hareketlerine psikolojik tahammülü farklýdýr. Benim için 13 ayda elde edebileceðim enflasyon + %10 kazanç kardýr, baþkasýna göre ise enflasyon +%30 kar ile kazanç baþlar…

Ben sizin söyleminizden kendi adýma þu çýkarýmý yaptým. Görece daha kýsa süre aralýðýnda, hisseyi al ve bekle modundan ziyade, hissenin fiyat hareketlerini öngörerek, uygun yerlerden al – görece zirve yakýnlarýndan sat yaparak, hisse özelinde, uçup kaçacak kazançlar elde etmek mümkün olduðudur.

Böyle hisselere; Sasa, Petkim , Thy gibi sert fiyat hareketlerine sahip hisseler örnek verilebilir. Ancak, sizler gibi yýllarýný bu borsa içerisinde geçirmiþ, borsanýn her halini görmüþ, puslu havada önünü görebilen kiþiler bunu yapabilir. Takip ettiðiniz hisselerin, dibe yakýn fiyatlarýný iyi yakaladýðýnýzý zaten biliyorum

Brisa özelinde Son 13- 14 ay özelinde bakarsak, Hissede kazanç yoktur. Hatta enflasyon oraný kadar % 23 zarar edilmiþ ve paranýz erimiþtir. Þirket, kredi üzerine kredi çekmektedir. Aslýna bakarsanýz ödenen krediler, yeni krediler ile yenilenmektedir. Brisa sayesinde, Türkçede en nefret ettiðim kelime öbeðini keþfettim.. Libor % kelime öbeðinden o kadar nefret ettim ki böyle bir þey olamaz.

Gelelim Petkime, Bence, uzun vadede, hisse hikayesi olarak Petkim ve Sasadan daha büyük bir hikaye yok. Büyüme hissesi ve benim gibi 35 yasýnda birisi için emeklilik hissesi olabilecek kapasitesi mevcut. Tahtasý zor bir tahta, Þirket yönetimi þeffaflýk konusunda sýkýntýlý, problemleri olan bir þirket. Eðer Petkim ; Oyak , Koç veya Ýþ grubunun elinde olsaydý, borsanýn en nadide þirketlerinden birisi olurdu. Bu fiyatlarda sürünmesinin tek nedeni yönetimdir baþka bir þey deðil.

Poltk, daha emekleme döneminde, lakin þu anda kendisine çok büyük bir gömlek biçilmekte çok büyük beklentiler mevcut. Portföy mantýðýndan uzak, tek hisse veya % 90 oranýnda poltk taþýyan hissedarlar var. Portföyünüzün aðýr toplarý olabilir ancak portföy mantýðýndan uzaklaþmayý doðru bulmuyorum. Bir hissenin maksimum portföy yüzdesi % 50 yi geçmemelidir. Bu bile kimine göre yüksektir.

Þirket büyüme hissesi olmasýna raðmen, 2018 yýlýnda elde ettiði karý hissedarlara daðýtacaðýný duyurdu.. 2018 yýlýnda elde ettiði karý hissedarlara daðýtacaðýný duyurduðunda POLTK sayfasýnda neler yazmýþýz bir bakalým.

Alýntý Originally Posted by batu34 Yazýyý Oku
    Görece yüksek temettü vermesi ile þirket büyümede benim gözümde biraz frene basmýþtýr. Bu dönemde, paranýn maliyeti çok yüksek.
    Batuhan
     Alýntý Originally Posted by batu34 Yazýyý Oku
    Þeffaf yönetime sahip þirketlerde, büyüme uðruna, temettüden kýsmen belirli bir dönemde feragat edebilirim. Þirketin, büyüme döneminde görece düþük temettü vermesi beni memnun eder. Temettü þirket gerçeklerine uygun miktarda daðýtýlmalýdýr. Temettü uðruna, þirketin gelecekteki karlarýný finansal gider olarak peþinen harcamasý ne þirkete bir þey katar ne de yatýrýmcýsýna.
    Benim gözümde þirketin asýl performans ölçüsü, pozitif fiyat hareketidir.
    Batuhan
    Þimdi sizin rahatsýz olduðunuz asýl meseleye gelelim. Petkim ve Brisa sayfasýna girerseniz mutsuz ve umutlarý tükenmeye baþlamýþ ve görece para kazanamamýþ olan ky; Hektaþ ve Poltk sayfasýna girerseniz orada umutlu ve þirketine güvenen ky görürsünüz. Farklý bir örnek olsun.. Froto sayfasýna girerseniz doðru dürüst yazý dahi göremezsiniz. Soru sorarsýnýz sorunuza dudu üstaddan baþka kimse cevap vermez. Sayfaya bakan kimse yok ki.. Þirkete güven o seviyede…

Haydi þimdi, bu þirketler özelinde psikolojimi incelemeye baþlayalým.

Hektaþa güvenim tam, kafasýna balyozla vursunlar 7,5 civarýna gelsin de küpü doldurayým acayip mutlu olurum.. Maliyetime daha yeni geldi düþünün kazanç yok. Hektaþta zarar etmek bana koymaz hatta sevinirim….

Poltk için izlemedeyim, kendini bana ispat etmeli. Çok büyük gömlek biçilmiþ o gömlek orta vadede küçültülmeli

Petkimde yönetim anlayýþýna sinir oluyorum. Yönetim anlayýþýnýn deðiþmesi þart…

Brisada þirketin finansal yönetiminden þikayetçiyim. Maliyetime daha yeni geldi kazanç yok. Hektaþ kadar þirkete güvenmiyorum.. Froto’yu 4x’lerde bekliyorum.. Oralara gelsin konuþacaðýz, aramýzdaki meseleyi konuþmamýz lazým..

Peki insanlar þirkete, speke, yönetime neden isyan ediyorlar. Hissenin alternatif yatýrým araçlarýna göre maliyetinin yüksek kalmasý veya hedeflediði kazancý elde etme süresi uzarsa doðal olarak duygusal tepkiler veriyor, veriyoruz. Ýnsanýz hepimiz.. Yatýrýmcýlar, Þirket yönetimine seslerinin duyurmak, deþarj olmak istiyorlar.

Her ne kadar 300 þirket bistte iþlem görse de, kumar oynamayacaðýnýz yatýrým yaptým diyebileceðiniz þirket sayýsý 30’i geçmez. Bize hareket alaný kazandýracak, çok fazla hisse ne yazýk ki yok.. Yatýrým Tavsiyesi Deðildir.

Sevgiler Saygýlar

Batuhan
    Bu görüþler yatýrým tavsiyesi olmayýp tamamen benim hayal dünyamda uydurduklarýmdýr

4.  Alýntý Originally Posted by þef Yazýyý Oku
    bende de her ikisi de yok. bir doðru yok. kiþiye göre doðru var. bu hisseler alýnmaz demiyorum, ben alamýyorum. zira herkesin yapýsý farklý, hisseyi aldýðýnda rahat etmelisin. sn cauti gibi hektaþ uzun süre hýzlý gitti, daha da gidebilir. lastik firmalarý konusunda genel ön yargým var. çok çok iyi þirketler. lakin bizden çok milliyetçiler, kendi ülkelerinde kar yazdýrýyorlar.
    eregli, petkim ucuzlamakta , alýma baþladým. benim yapýma, iyi þirket bir nedenle kötü bilanço açýklayýp, fiyatý düþtüðünde almak daha uygun. buradaki püf nokta, düþüþ baþladýðýnda hisse nerede durur belli deðil. aðýrlýklý ortalamayý mümkün olduðunca aþaðý çekebilmek için barutun bol olmasý ve kötü zamanda korkmadan alým yapabilmek önemli.
    Sn Sefim

Diðer hisselerin fiyatlarýnýn artmasýna raðmen, bu amaçla almýþ olduðunuz hissedeki yatay fiyat hareketlerine psikolojik olarak dayanabiliyorsanýz bencede doðru bir strateji...

Bu stratejide, 2 önemli husus var.

1- Hedeflediðiniz kazancý elde etme süresi çok iyi belirlenmeli..

Ne kadarlýk vadede iþlem yapýlacak? yani bekleme süresi ne kadar olacak? Sizi yoracak bekleme süresi, heyecanýnýzýn kaybolmasýna sebep olacak ve diðer fiyatý artan hisselere göz atmanýza sebep olacaktýr.

2- Sizin de belirtiðiniz gibi hem aðýrlýklý ortalamayý düþürmek hemde fiyat artýþýnda hacimli kalkýþ yapmak için barutunuzun da bol olmasý gerekmektedir.

Ýyi uygulanýrsa, En yüksek getiri orta vadede elde edilebilir. Bu konuda, ayrýntýlý konuþmak isterim.

Batuhan
    Bu görüþler yatýrým tavsiyesi olmayýp tamamen benim hayal dünyamda uydurduklarýmdýr

5. Sevgili batu34,

Ben bu iþi profesyonel olarak yapýyorum...Allah a þükür beklentilerimin de üstünde devam ediyor...Yani paylaþtýklarým, teori yanýnda pratik olarak da oldukça iþe yarýyor...hergün piyasalarda bu testi yapýyoruz.

En son isteyeceðim þey, herkesin benim gibi düþünmesi, benim önerdiðim þekilde hareket etmesi...zaten her yatýrýmcýnýn portföy büyüklüðü farklý, yaþý farklý, risk duyarlýlýðý farklý, vadesi farklý, getiri beklentisi farklý. Farklý oðlu farklý...önerileri kendine uygun bulan, uyguladýðýnda da baþarýlý olan faydalanmaya devam eder...zaten en baþýndan beri dediðimiz, herkesin kendi dogrularini belirleyip kendi yolunu çizmesi.

99 dan bu yana, yani kuruluþundan bugüne bu forumdayým..,ayný zamanda profesyonel iþ hayatým ve borsada aktif iþleme baþlamam da 99 yýlý...tam 20 sene olmuþ.,,,dolu dolu.

Deneyimlerimi 1-2 cümle ile özetlersem..küçük, büyük, yabancý, yerli, uzun vade, kýsa vade vsvs yatýrýmcý tanýmlarý önemsiz.. ben þuna inanýyorum, iki tip yatýrýmcý var..,amatör ve profesyonel. Bu kadar.

Hisse baþlýklarýnda sýk sýk gördüðüm ve üzüldüðüm þu...yatýrýmcý amatör ve profesyonelleþme adýna bir geliþme de yok.

Neyse, bu saatten sonra ana prensiplere odaklanýp hisse detayýna girmeyeceðim...soru gelirse dilim döndüðünce yanýtlarým.

6. Merhaba Arkadaþlar
    1 yýlý biraz aþkýn süredir borsa ile ilgileniyorum. Ýlk mesajýmý hatýrlayanlar olabilir burada, maksimum 14 yýl içerisinde temettü emekliliði gibi bir amacým var. Çok yüklü borsaya girmeden bu bir yýlýmý temel analize ayýrdým ve aldýðým hisselerle uygulamalý görmüþ oldum. Uzun vadenin karakterime uygun olduðunu test etmiþ oldum.Bu süreçte Cautionary, Dudu hocalarýmla görüþ alýþveriþinde bulundum teþekkür ederim kendilerine.
    Güncel portföyümü ve gelecek hakkýnda düþüncelerimi paylaþmak istedim.Þu anda elimde AYGAZ, EGEEN, EREGL, HEKTS, PETKM, SODA, TTRAK mevcut. Þu anda genel toplamda %5 gibi zarardayým (%20-25 zarardan bu noktaya geldi). Zararýn büyük kýsmý EREGL ve TTRAK hisselerinden dolayý.Bu hisseleri taþýdýðým için piþman deðilim nakit ayýrdýkça eklemeye devam edeceðim.SODA hissemin büyük bir kýsmýný karý görünce satmýþtým bu konuda piþman oldum.Kendimce oluþturduðum kurallar içinde BIST100 dýþýndaki hisselere yatýrým yapmama kararý aldým. Bu sebeple ilerleyen dönemlerde AYGAZý portföyümden çýkarmayý düþünüyorum.Uygun bir maliyete gelirse FROTO eklemeyi planlýyorum.Sonrasýnda bu 7 hisseden dönemsel olarak maliyeti uygun olanlardan eklemek gibi bir düþüncem var.Cautionary hocamýn grafik pahalý hipotezini, Dudu hocamýn 3ün 1i hipotezini ve benzer hipotezleri gerçek manada anladýðýmý hissedersem ederine ulaþan hisseleri satýp ucuz maliyetli olanlardan ekleyeceðim (hisse ederini hesaplamayý da çok iyi bilmek gerekiyor diye düþünüyorum henüz iyi bile sayýlmam). Ancak þu anda satýþ iþlemine kapalýyým.EREGL ve TTRAK hisselerinin þu anda uygun fiyatlý olduðunu düþünüyorum özellikle uzun vade düþününce.Sadece hissede deðilim yatýrýmlarýmýn kabaca %50 si gram altýnda.
    Benim gibi arkadaþlara kendi izlediðim yolu anlatmak istedim yatýrým tavsiyesi olarak almayýnýz zira bende bu iþe yeni baþlamýþ biriyim.

7.  Alýntý Originally Posted by steed1987 Yazýyý Oku
    Merhaba Arkadaþlar
    1 yýlý biraz aþkýn süredir borsa ile ilgileniyorum. Ýlk mesajýmý hatýrlayanlar olabilir burada, maksimum 14 yýl içerisinde temettü emekliliði gibi bir amacým var. Çok yüklü borsaya girmeden bu bir yýlýmý temel analize ayýrdým ve aldýðým hisselerle uygulamalý görmüþ oldum. Uzun vadenin karakterime uygun olduðunu test etmiþ oldum.Bu süreçte Cautionary, Dudu hocalarýmla görüþ alýþveriþinde bulundum teþekkür ederim kendilerine.
    Güncel portföyümü ve gelecek hakkýnda düþüncelerimi paylaþmak istedim.Þu anda elimde AYGAZ, EGEEN, EREGL, HEKTS, PETKM, SODA, TTRAK mevcut. Þu anda genel toplamda %5 gibi zarardayým (%20-25 zarardan bu noktaya geldi). Zararýn büyük kýsmý EREGL ve TTRAK hisselerinden dolayý.Bu hisseleri taþýdýðým için piþman deðilim nakit ayýrdýkça eklemeye devam edeceðim.SODA hissemin büyük bir kýsmýný karý görünce satmýþtým bu konuda piþman oldum.Kendimce oluþturduðum kurallar içinde BIST100 dýþýndaki hisselere yatýrým yapmama kararý aldým. Bu sebeple ilerleyen dönemlerde AYGAZý portföyümden çýkarmayý düþünüyorum.Uygun bir maliyete gelirse FROTO eklemeyi planlýyorum.Sonrasýnda bu 7 hisseden dönemsel olarak maliyeti uygun olanlardan eklemek gibi bir düþüncem var.Cautionary hocamýn grafik pahalý hipotezini, Dudu hocamýn 3ün 1i hipotezini ve benzer hipotezleri gerçek manada anladýðýmý hissedersem ederine ulaþan hisseleri satýp ucuz maliyetli olanlardan ekleyeceðim (hisse ederini hesaplamayý da çok iyi bilmek gerekiyor diye düþünüyorum henüz iyi bile sayýlmam). Ancak þu anda satýþ iþlemine kapalýyým.EREGL ve TTRAK hisselerinin þu anda uygun fiyatlý olduðunu düþünüyorum özellikle uzun vade düþününce.Sadece hissede deðilim yatýrýmlarýmýn kabaca %50 si gram altýnda.
    Benim gibi arkadaþlara kendi izlediðim yolu anlatmak istedim yatýrým tavsiyesi olarak almayýnýz zira bende bu iþe yeni baþlamýþ biriyim.
    Baþarýlarýn uzun soluklu olur umarým...býkmadan bu uzun vade yatýrýma devam eden 10-15 arkadaþýmýz olsa, bunlardan 5 i mesela 20 sene sonra erken emekli olabilecek duruma gelse, ne mutlu bize.

Bu arada grafik pahalýlýk konusunda bir uyarý yapayým...grafik pahalýlýk eldeki hisseyi satma konusunda bir þey demez, hatta maliyet çok aþaðýlarda kalmýþsa ek alým yapma da demez.

Sadece grafik pahalý bir hissede sýfýrdan maliyet oluþturmaya baþlama der...büyük ihtimalle 5-10 sene gibi bir vadede tatminler getiri elde edemeyeceksin der.

Öte yandan u-100 dýþýndan hisse almama konusunda ben de benzer düþünsem de...portföyün %10 unu geçmeme koþulu ile 1-2 u-100 dýþý hisse portföye alýnabilir noktasýndayým þu an.

Özellikle Ulusoy un daki son 6 aylýk geliþmeler, beni böyle düþünmeye itti.

8.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Baþarýlarýn uzun soluklu olur umarým...býkmadan bu uzun vade yatýrýma devam eden 10-15 arkadaþýmýz olsa, bunlardan 5 i mesela 20 sene sonra erken emekli olabilecek duruma gelse, ne mutlu bize.

Bu arada grafik pahalýlýk konusunda bir uyarý yapayým...grafik pahalýlýk eldeki hisseyi satma konusunda bir þey demez, hatta maliyet çok aþaðýlarda kalmýþsa ek alým yapma da demez.

Sadece grafik pahalý bir hissede sýfýrdan maliyet oluþturmaya baþlama der...büyük ihtimalle 5-10 sene gibi bir vadede tatminler getiri elde edemeyeceksin der.

Öte yandan u-100 dýþýndan hisse almama konusunda ben de benzer düþünsem de...portföyün %10 unu geçmeme koþulu ile 1-2 u-100 dýþý hisse portföye alýnabilir noktasýndayým þu an.

Özellikle Ulusoy un daki son 6 aylýk geliþmeler, beni böyle düþünmeye itti.
    Benzer topikler bu forumda 2012-2013 gibi de popülerdi keþke baþladýðým iþi devam ettirebilseydim ama iþin içine evlilik girip çocuk sebebi ile de haným iki yýl çalýþmayýnca pek ilerleme kaydemedim.

Þimdi çocuðum için biriktiriyorum motive olmasý daha kolay oluyor, nispeten gelirde arttý ve ev kredisi de bitiyor artýk yatýrým vakti.

Sayfa 315/1230 ÝlkÝlk ... 215265305313314315316317325365415815 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •