O egeli ben deðilim
Dolarýn 6 yý geçememesi de kabuðumuza çekilmemiz kaynaklý iþte. Swap piyasasýný bitirdik. Cds piyasamýz yoðun bakýmda. Bu þu demek, tl managed float denen, yönetilen-yönlendirilen serbest kur... devlet isterse swap piyasanda olduðu gibi serbest piyasayý boþ verip spekülasyon yapanýn canýný yakar.
Peki bunun neresi kötü derseniz. Kur umuz dýþarýdan speküle edilmez...ama dýþarýdan para da gelmez, yatýrým da gelmez. %2-3 ortalama büyümeye razý olursan olur...ona da bizim ülkeye yetmez. 2020 de yönetilen kur, enflasyon ve faiz ile %5 büyümeye çalýþacaðýz...baz etkisi ile %4 belki mümkün ama..,%5 olsun diye zorlanýrsa, bir yerler patlar,,, yeni bir krize gireriz.
Baz etkisi bittiði icin seneye en fazla %3 büyürüz. Dýþ dünyadaki geliþmelere göre ortalama %2-3 arasý bir büyüme ortalamasý tuttururuz.
Þunu unutmayýn..,enflasyon gibi volatilitenin de düþüðü makbuldür...çok düþüðü iyi deðildir. Neden geliþmiþ ülkeler %0-1 Olan enflasyonlarýný %2 olsun istiyor.
Tl nin son 2-3 aydýr volatilitesi erdeyse euro usd den bile az...Çin in parasý bile daha serbest. Yani gizli bir yönetilen kur, ya da dirty float denen olay var... bu yönetim bir süre devam eder, bir yerde patlayana kadar...belki 1 yýl, belki 3 yýl sonra patlar... pek çok parametreye baðlý. Aslýnda 2000 krizi öncesindeki sistem...yeni bir þey keþfetmiþ deðiliz![]()
“The trend is your friend until the end when it bends.” - Ed Seykota
Tam olarak firmanýn öz deðerinin piyasa tarafýndan olmasý gerekenden bugün düþük deðerlendiðini veya gelecekte intrinsic deðerin çok artarak hisse fiyatýný da yukarýya çekeceðini satýn alýyorsunuz. Her iki durumda da beklentiyi satýn alýyorsunuz. Firma, katma deðer yarattýktan sonra, bu katma deðeri sizinle paylaþýrsa adýna temettü deniyor.
Ben istisnalar ayrý tutulmakla beraber temettü veren þirketleri pek sevmem. Demek ki büyümesi bitmiþ, demek ki nakiti olsa bile yapacaðý çok bir þey yok ki al nakitimi ben yatýrýma dönüþemiyorum sen dönüþtür diyor. Temettü vermeden sürekli yüksek büyüyen þirket ise zaten temettü verenden çok daha yüksek bir içsel deðere ulaþma yönünde adýmlar atýyor. Hadi hepsi tamam, bu bir tercihtir diyelim saygý duyalým. Þirket deðer kazanýnca satýp 0 lira vergi ödemek varken, aldýðým temettuden ise %15 vergi ödüyorum. Yani sürtünme kaybý oluþuyor. Bu durumda zaten tartýþmaya gerek yok her ikisi de ayný oranda vergilense yine tartýþalým ama mevcut durumda temettü çok saçma oluyor.
%15 stopaj konusunda sizinle ayný fikirdeyim sayýn Nosfecagri, zaten vergisi ödenmiþ bir kâr üzerinden tekrar %15 vergi ödemek insana koyuyor.
(Bunun bir diðer sebebi de, kamunun toplanan vergileri çok verimli biçimde kullanmadýðýný düþünüyor olmam.)
Ama olaya þu açýdan da bakabiliriz. Yatýrýmcý büyümeyi mi önceliyor, yoksa temeli saðlam ve düzenli temettü ödeyen bir þirket alýp çok fazla ekran takibi yapmadan temettü ile geçinmeyi mi?
Þahsen belli bir portföy deðerine 5-10 yýl içinde ulaþmayi hedefledigim için, temettü veren þirketlerden ziyade hýzlý büyüme potansiyeli olan þirketleri bularak orta vade taþýmaya çalýsiyorum.
Belirttiðim sürede hedefledigim portföy deðerine ulaþýrsam, gayrimenkul-altin-hisse senedinden oluþan bir sepet yapmayý ve temettü ödeyen þirketleri de almayý planlýyorum. Böylece nakit akýþýný da saðlamis olacaðým.
Yer Ýmleri