Yükseldi diye hiç bir enstrümaný short lamam...endeksi bile, sat sinyali gelince shortluyorum...kaldý ki hem dolartl, hem ons çok dalgalý hareket edebiliyor...sýradýþý bir dönem yaþýyoruz...bu nedenle kýsa vade sat sinyalini, altýn Ýçin dikkate almam.
Ayrýca bu sene için ons hedefim 1900, dolartl 7 diye paylaþmýþtým sene baþýnda...ons lehine pek çok ilave geliþme oldu...b7 nedenle þu anki gram fiyatý bana abartý gözükmüyor...gideceði yere biraz daha erken gider görüntüsü var sadece, bunun da benim açýmdan bir sakýncasý yok.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Ýþ yatýrým raporunu okudum...virüs sonrasý ilk kapsamlý rapor sanýrým...Salgýn ve etkilerine dönük beklentileri makul, hisse deðerlemelerinde de sürpriz yok...ben de paralel düþünüyorum açýkçasý.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
PÝYASALARDA BAÞARILI OLABÝLMENÝN EN ÖNEMLÝ KURALLARINDAN BÝRÝ BANA GÖRE ÝÞLEME BAÞLAMADAN RÝSK PRÝMÝNÝZÝ BELÝRLEMENÝZDÝR. DAHA DETAYLI OLARAK ÝSE POZÝSYON BÜYÜLÜÐÜ BÝR BAÞKA DEYÝÞLE RÝSK(PARA) YÖNETÝMÝ UYGULAMAKTIR.
BUNU YAPARSANIZ HER POZÝSYONDA NE KADAR PARA KAYBEDEBÝLECEÐÝNÝ BAÞTAN BÝLÝRSÝNÝZ TABÝ BUNUN ÝÇÝN ZARAR KES NOKTASINDA TETÝÐÝ ÇEKMEKTÝR. BUNLARI BELÝRLEYÝP VAY ÇOK DÜÞTÜ DESTEÐE GELDÝ BURADAN DÖNECEK, YABANCI ALMAYA BAÞLADI, ÇOK ÖNEMLÝ BÝR ÝHALE ALACAKMIÞ, AMCAMIN OÐLU TUT DEDÝ VB. HÝÇBÝR TEMELE OTURMAYAN BÝLGÝLERLE SON NOKTA MUTLAKA HÜSRAN OLACAKTIR. BU ÇOK GÖRÜLMÜÞ VE GENEL GEÇER BÝR KURALDIR.
BÝR ÝÞLEME BAÞLADIÐINIZDA FÝYATIN NEREYE GÝDECEÐÝ KONUSUNDA HERKESÝN BÝR FÝKRÝ OLABÝLÝR ANCAK FÝYATI KÝMSE TAHMÝN EDEMEZ VE ZATEN ETMESÝ DE GEREKSÝZDÝR. BÝZÝM PLANIMIZDA FÝYAT NE OLURSA BÝZ NE YAPACAÐIZ MANTIÐI OLMALIDIR.
HER ÝÞLEMDE KAZANMAK GÝBÝ DÜÞÜNCENÝZ VARSA ZATEN PÝYASALARDAN UZAK DURUN ÇÜNKÜ KAZANAMAZSINIZ. ÖNEMLÝ HUSUS NEDÝR BENCE ZARARLARI ÇOK HIZLICA KESMEK YANÝ TETÝÐÝ ÇEKMEK, KARLI POZÝSYONLARDA ÝSE MÜMKÜN OLDUÐUNCA UZUN OTURABÝLMEK.
PGSUS DA BASÝT BÝR SÝSTEM ÖRNEÐÝNÝ @murat77632757 TWITTER ADRESÝMDEN PAYLAÞTIM. ÝNCELERSENÝZ NE DEMEK ÝSTEDÝÐÝMÝ ANLAYACAKSINIZ. KURAL BASÝT SÝSTEM YANÝ OYUN PLANI YAPMAK VE EN ÖNEMLÝSÝ UYGULAMAK HER ZAMAN ÝYÝ SONUÇLAR VERÝR.
Benim stratejim al noktasýnda taþýdýðým pozisyonun %60'ý ile ilk alýmýmý yaparým....daha sonra fiyat yükselince benim yýllar önce çok deneyimli birisinden öðrendiðim ve sisteme yazdýðým bir noktadan o pozisyon için ayrýlan miktarýn geri kalan %40'ý ile ikinci bir alým yapýp pozisyonu tamamlarým....
Ýzlediðim strateji mal yükselirken ortalama yapmaktýr...buna piramitleme deniyor...temel kuralý; yükselen piyasada yapýlmasý ve stop lose kurallarýna mutlaka uyulmasýdýr. Neden ilk alým daha yüksek oranlý derseniz bu tecrübe ile kanýtlanmýþ bir yöntemdir ve hep iþe yarar.
Bir sonraki yazýmda pozisyon büyüklüðü ayarlamada denilen para/risk yönetimine kýsaca deðineceðim....forumu okuyan çok ama fikir beyan eden, araþtýrýp öðrenmek isteyen pek yok...herkesin bunlarý bildiðini görmek çok umut verici...inþallah öyledir... benlik bir þey yok öðrenmek isteyen talep eder....birkaç kiþi de bile bir farklýlýk yaratabilirsek bu iþ amacýna ulaþmýþ demektir.
Yer Ýmleri