Ne demiþler ayný suda iki defa yýkanýlmaz. Her zaman krizler olur -hele bizim gibi ülkelerde, birbirine benzeseydi herkes grafiðe bakar dipten alýr tepeden de satarak servet sahibi olurdu.
Mesela bu olan biteni ben 90'lara hiç benzetemiyorum. Herþeyden önce 90'larda düþüþlerden önce borsada ciddi yükseliþler olurdu, artýk çok uzun zamandýr bizim borsa neredeyse hiç yükselmiyor hep düþüyor. Eskiden de TL önemli oranda deðer kaybederdi ama bir süre sonra tedbirler açýklanýr o noktada herþey tersine dönerdi. Dolar TL 1 küsürlerden kýsa denilebilecek bir zamanda 5'lere gelmiþ, artýk günlük deðer kaybý %4-5'lere varýyor ne vatandaþta ne sorumluluk sahiplerinde ses seda yok. En önemli fark ise eski krizler bir þekilde dünyadaki krizlerle birlikte olurdu, bu dönemde dünya borsalarý rekor üstüne rekor kýrarken yaþýyoruz biz bunlarý.
Her durumda þu olaný biteni gören önemli bir tecrübe ediniyordur, o da bir kazaným. Benim anlamadýðým herþey davul zurna ile geldi hala baþka yerlerde sorun arayanlar var gerçekten tuhaf. 2013'de fed faiz artýþýna baþlayacaðým dedi, bizim ülkenin cari açýðý o zamandan beri daraltýlmasý hatta kapatýlmasý gerekirken rekor açýk vermeye devam etti, krizin zemini böyle oluþturuldu. Bu kadar TL deðer kaybetti ne ithalat düþtü ne de ihracat arttý doðru dürüst. Yetmedi bol kepçe saða sola ulufe daðýtýldý, ona zam, berikine bin TL, bütçe açýðý da oluþtu. Kriz için herþey hazýrdý yani. Üstüne birçok ülke ile yaþanan sorunlar da bunlarý tetikledi.
Olan vatandaþa bizlere oluyor, asgari ücret 300 küsür dolarlara geldi, yazýk; ama görünen o ki hala kimsenin umrunda deðil. Ýnþallah tez zamanda düzelir iþler.
Bu yazý yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yer Ýmleri