Originally Posted by
temettü2023
Merhaba Arkadaþlar
Oyak kurulduðu yýldan beri nerdeyse ortaklarýna hiç zarar ettirmemiþ. genelde de üyelerinin parasýný (nema olarak adlandýrýlýyor) yýllýk enflasyon X2 oranýnda deðerlendirmiþler. baktýðýmýz zaman tsk dan emekli subaylarýn
(subay örneði verme sebebim bu baþlýktaki birçoðumuz üni mezunu olmamýz, muadillik bakýmýndan) oyakta çok ciddi rakamlarda birikimleri oluyor. ortalama 25 yýl görev yapmýþ ve oyak sisteminde kalmýþ birisinin bugün bir milyona yakýn birikimi oluyor. maaþlarýnýn genelde yüzde 5 ile yapýlan kesintilerden oluþan bu rakamlara 20 25 yýlda ulaþýlmýþ olunuyor. oyak sistemi rüþtünü ispatlamýþ bir sistem. neden oyak konusunu açtýn diye sorabilirsiniz. oyak bu baþarýsýný yýllýk enflasyon x2 oranýnda baþarýsýna borçlu. birçoðumuz uzun vade hedefliyoruz. oyak sistemi gibi hep kar eden (dikkatinizi çekerim zarar ettiði yýl yok ) ve ortalama da senelik enflasyon X 2 oranýnda artýþ saðlayan bir fona ortak olmak nasýl olur arkadaþlar . zarar olmamasý çok önemli. artýþ oraný da enf X 2 oranýnda olsun yeter. týpký oyak sistemi gibi. oyaðý çok beðeniyorum ama asker olmadýðýnýz sürece sisteme giremiyorsunuz.
ordudan emekli subaylar hem sgk dan maaþ alýyorlar hem de oyaktan maaþ alýp güzelce yaþamlarýna devam ediyorlar. doðrusu böyle bir sistemi kendi adýma oluþturmak istiyorum. çalýþtýðýmýz sürece (sgk 20 sene sigorta þartý koymuþ) sgk primlerimiz üst limitten yatýyor ama sgk maaþýna tek baþýna bel baðlamayý sakat buluyorum. oyakvari bir ek gelir yaratmak istiyorum. iþte bunu da bahsettiðim þekilde bir fon ile baþarabilirsem kendimi bu yolda baþarýlý addedeceðim.
bu minvalde görüþlerinizi eksik etmeyiniz lütfen.
Saygýlarýmla
Bu baþlýðýn açýlýþ amacý bu hedef doðrultusunda hareket etmek zaten...Bunun için düzenli tasarruf, tasarruflarýn iyi reel getiri ile yatýrýmlarda deðerlendirilmesi.
Enflasyon*2 þeklindeki bir getiri rasyonel deðil..son yýllarda böyle gerçekleþtiði için böyle düþünüyor olabilirsin..Ben buna enflasyon+%10-20 arasý getiri diyorum...enflasyonun son 15 yýlda ortalama %10 civarý olduðunu düþünürsek..oyak enflasyon+%10 u baþarmýþ olur.
Þahsen 3 yýldýr aktif olarak bu iþe kafa yoruyorum..þu ana kadar enflasyon +%20, yani üst bandý becermiþ durumdayým...ama bunu 15-20 sene sürdürebilmek kolay deðil...sürdürsen zaten, makul bir baþlangýç sermayesi ile 20 sene hatýrý sayýlýr bir varlýða ulaþýrsýn.
Sonuçta, birisinin enflasyon+%20 getirebileceðine inansam, parayý o fona gözüm kapalý yatýrýrm...enflasyon+%10 u ben de saðlarým diye düþünüyorum.
Bu vesile þunu da belirteyim..Bu baþlýkta ve twitter da rasyonel, kumar oynama dürtüsünden uzak, aklý ve hýrsý makul yatýrýmcýlarla yazýþýyoruz..ancak þu an, tüm dünyada 2000 yýlýndaki gibi bir çýlgýnlýk var...o dönemleri yaþamayanlar bilmez..neredeyse bire bir ayný þeyler yaþanýyor.
Bu dönemde yazdýklarým, önerilerim ve fikirlerim ister istemez cazip gelmiyor çoðu kimseye...hayýlrýsý ile bu dönemi atlatalým diyorum..sonra yine yoðun bir þekilde konuþur, tartýþýrýz.
Hiç kar etmemiþ, yakýn vadede de etmesi beklenmeyen..gözümde fiilen batýk hisselere saldýrýyor insanlar..üstelik bir ayda ikiye katlanmýþ fiyatlardan...ne diyeyim..bu iþin sonu güzel bitmeyecek ama...birkaç yýl sonra, geriye dönüp 2000 yýlýndaki balona bakýp, insanlar nasýl oldu da bu kadar bilinçsizce borsaya yatýrým yaptýlar diyordum...þimdi ayný senaryo tekrarlanýyor ve ben hayterler içinde izliyorum.
Not: endeksin seviyesine çok itirazým yok...zaten bu yýl için 80 bin alt seviye, 120 bin üst sýnýr beklentimi paylaþmýþtým...gerçi ben bu hareketi son çeyrekte bekliyordum...ama çok da sorun deðil...sorun bazý bist30 kaðýtlarýnýn saçma sapan seviyelere çýkmasý...borsa iyice kumarhaneye döndü maalesef.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri