Halka açýk þirket nasýl bilgi veremezmiþler anlamadým, sonuçta ortaklarýný bilgilendirme zorunluluðu yokmu, SPK ne der acaba bu konuya.
Halka açýk þirket nasýl bilgi veremezmiþler anlamadým, sonuçta ortaklarýný bilgilendirme zorunluluðu yokmu, SPK ne der acaba bu konuya.
ÝÞ ÝÞ YAPMAZ. ADAM ÝÞ YAPAR. ms2026 Akinolu Kentuf.
Bilanço tekniði yüksek olan bir arkadaþ 3. çeyrek ile 4. çeyrek bilançosuda ki deðiþimleri yazabilir mi ? Son çeyrek vergi dairesine gönderilen kar ile konsolide de 50 milyon fark oldu. Son çeyreklerde kar düdüþü dönemsel mi geçmiþ yýl mukayeseleri nedir ? Bu çok önemli.
Sn. Gunslinger teþekkürler. Bakýn neler oluyor ?
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliði (TÇMB), Yönetim Kurulu Baþkaný Nihat Özdemir ev sahipliðinde gerçekleþtirilen basýn toplantýsýnda, Çimento Sektörü 2018 yýlý deðerlendirmeleri ve 2019 yýlý beklentilerinin yaný sýra sektör önceliklerini paylaþtý.
''2018 yýlý Ocak-Aralýk dönemi için açýklanan verilere göre, üyeler tarafýndan üretilen çimentonun yaklaþýk yüzde 10 u ihracata konu oldu. Bu dönemdeki toplam ihracatýmýz bir önceki yýla göre ton bazýnda yüzde 7, deðer bazýnda yüzde 16 artýþla 614 milyon dolara ulaþtý.
TÇMB Yönetim Kurulu Baþkaný Nihat Özdemir, 2018 yýlýna baktýðýmýzda iç satýþta Ege Bölgesinde artýþ yaþandýðýný belirterek 2018 yýlsonu itibariyle ülke çapýnda faaliyet gösteren 54 entegre tesiste yaklaþýk 90 milyon ton kapasiteye ulaþtýk. Avrupanýn lideri, dünyanýn ilk dört ülkesi içinde yer alan sektörümüzün ihracatta gücünün arttýðýný görüyoruz. 2019 yýlýna bu konuda bizleri çok sevindiren bir geliþmeyle baþladýk. Bu geliþme, gümrük verilerine göre ocak ayý ihracatýmýzýn miktar bazýnda %100ün üzerinde, deðer bazýnda ise %85 artmýþ olmasýdýr. Nihat Özdemir, Hükümetimizin baþlattýðý Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programý kapsamýnda bizler çimento sektörü olarak elimizi taþýn altýna koyduk ve elimizden gelen desteði saðlamaya devam edeceðiz diye açýklama yaptý. Özdemir, Yeni Ekonomik Programda açýklanan yüzde 2,7 büyümeye paralel olarak çimento sektörünün de %2-%3 oranýnda büyümesini beklediklerini dile getirdi. Þimdi þöyle düþünüyorum.
Nuh çimento fabrikasý gibi anlaþýlýyor hisse. Aslýnda bir Holding.
Ýhracatta en avantajlý fabrika limana sahip ve yaklaþýk 50 ülkeye ihracat yapan NUH çimento olmuþtur. Yani kar sürdürülebilir bir kar. Bu yüzden yönetim rahat olmalý ki , geçen sene yüzde 90 olan temettüyü bu sene 70 olarak verdiler. Çimsa vermedi bu sene borçluluðu yüksek onun. Ayrýca RSI sý en düþük 30 altýnda olan; 2 þirket var. Biri Nuh diðeri parsan olmuþ. Parsanýn defter deðeri ise 2, Nuhun 0.94 . Yani BÝST içinde tabana yakýn baþka bir hisse yok. Ayrýca Nuh yapý ürünleri olan gazbeton ve ve bu ana kadar ithal bir ürün olan aluminyum pastanýn tek üreticisi olarak katma deðeri yüksek bir endüstriyel ürün olarak pazara girmesinin neticesi, ürün gamýný ve hasýlatýný artýracaktýr.
Temettü verimliliði 10 un üzerinde. Bu fiatlarla temettü sonrasý. 7 olan fiat 6.3 a deðecektir. Yani burdan satan tacir olamaz. Ancak baský uygulayan kaðýt toplayýcýlardýr. 6.3 fiatý olan þirketin sermayesi 150 milyon x 6.3 = 945 milyon NUH fiatý yapar. Bu ise 171 milyon dolar yapar. Son 5 yýlda yaptýðý yatýrýmlara eþdeðer bir rakam. Kedi ciðer misali. Son bilançoya göre sadece otel ve avm kira geliri 29 milyon + 8 milyon kudret enerji karý var. Toplam 37 milyon gelir sadece buradan. Yani çimento kapýya kilit vursa ; 945 / 37 = 25.5 yýlda þirket kendini amorti ediyor. Bu kadar ucuz NUH çimento. Kanal Ýstanbul güzergahýnda bulunan 300 dönüme yakýn olduðunu tahmin ediyorum ( net olarak bilen bir arkadaþ yazarsa memnun olurum) arsa niteliðinde ki gayrimenkullerinin konut projelerine ve 140 dönümlük sanayi arsasýna çevrilmiþ bir zenginliðin hissedarý bu seviyelerden acil ihtiyacý haricinde satmamasý lazým diye deðerlendiriyorum. Tabi tahta yapýcýnýn baský seviyesini bilemeyiz ancak kendisinin çok þeker biri olduðu kesin. SPK nýn hareketleri bir incelemesi lazým.. Hangi cepten hangi cebe gidiyor. Tüm ortaklara selamlar.
Son düzenleme : Ayan; 16-03-2019 saat: 18:05.
Þunu da not edeyim ; benim þahsen Nuh çimentodadan orta - uzun vade olarak beklediðim esas beklentim Kanal Ýstanbul ve Ortadoðuda ki yeniden yapýlanma süreçleridir. Kanal Ýstanbulda Akçansa ve Nuhla kimse yarýþamaz. Ortadoðu ve Afrikada bunlarla birlikte Mardin ve Adana çimentolar olacaktýr. Beklantiler önceden satýn alanacaðý için pozisyon almak/korumak önceliðim olacaktýr. Haliyle kimseye de yatýrým için tavsiye olarak algýlanmamasýný , sadece bir öngörü paylaþýmý olarak kabul edilmesini,her yatýrýmcýnýn algý ve sabýr eþiðinin farklý olduðunu , her yatýrýmýn da kazançlarla birlikte riskleri de barýndýrdýðýný belirtmeliyim..
Yatýrýmcý ortaklarla bu bilgileri de paylaþamak istedim.
TÇMB gerçekleþtirdiði basýn toplantýsýnda, çimento sektörü 2018 yýlý deðerlendirmeleri ve 2019 yýlý beklentilerinin yaný sýra sektör önceliklerini paylaþtý. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Çimento fiyatlarý ile ilgili açýklama yapan Özdemir, Türkiye´de beton tüketiminin neredeyse yüzde 30-35´ini Ýstanbul´daki projelere harcanýyor. Kum ve çakýl bizim dýþýmýzda olan maliyetler. Beton fiyatý arttýðýnda sanki sadece çimentodan artýyormuþ gibi bir izlenim var. Bu tamamen yanlýþ. Betonun içinde çimentonun maliyeti üçte bir civarýnda. Halk tabiriyle beton bugün 100 lira ise bunun 33 lirasý çimento. Binalarýn cinsine göre bir inþaatýn maliyeti içinde çimentonun deðeri yüzde 2 ila 4 civarýnda. Betonun içinde maliyet olarak üçte birindeyiz. Çimento fiyatý arttý, onun için beton, inþaat maliyetleri de arttý algýsý yanlýþ. Biz Limak olarak Afrikada iki ülkede çimento üretimi ve satýþý yapmaktayýz. Bunlardan biri Fil Diþi Sahilleri, diðeri Mozambik. Satýþlarýmýz burada lira, orada euro ile Burada çimentoyu 150 liraya satýyorsak, orada 150 euroya satýyoruz; yani, buradaki fiyatýn neredeyse 6 katý. Biz dünyada en ucuz çimento fiyatý olan ülkeyiz Ocak ayýna baktýðýmýz zaman miktar olarak yüzde 100 daha fazla ihracat yaptýk. Ýsrail´e ABD´ye çimento yolluyoruz. Ýnþallah Suriye düzelirse bu rakamýn çok daha fazla olacaðýný düþünüyoruz. Þu anda sýnýr kapýlarýndaki sýkýntýlarýmýzdan dolayý Suriye´ye ihracat yapamýyoruz. Talep var ama yapamýyoruz. Ýhracatta 1-2 dolar karla satabiliyoruz bizle beraber çin Endonezya, Vietnam ile uðraþýyoruz. Biz de nakliye avantsjýný kullanýyoruz dedi.Sanko Holding Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Adil Sani Konukoðlu da,Gerçekten de biz çimento üreticileri olarak ne zaman emlak fiyatlarýnýn artmasýnýn bize baðlandýðýný görünce inanýn çýldýrýyoruz. Nedeni ortada bizim katkýmýz yüzde 4; yüzde 96´sý ne durumda? Kimse bu oraný tartýþmýyor. Üstüne üstelik hiçbir zaman unutmayalým ki bizim çimento üretirken de maliyetimizin yüzde 65´i dýþa baðýmlý, enerji. Çimentoya gelen zamma baktýðýnýz zaman bir þey ortada. Dünyadaki en ucuz çimento Türkiye´de þeklinde konuþtu.
Zararýna çimento sattýklarýný belirten Konukoðlu ise “Biz buradan ABD´ye çimento gönderiyoruz neden çünkü ABD´de 150 dolara çimento satýlýyor bizden 35-40 dolara çimento alýyor. Götürüyor ABD´ye 150 dolara satýyor. 60 dolar da nakliye ücreti. Böyle ucuz olduðu zaman kim almaz çimentoyu. Biz Türkiyede zararýna mal satýyoruz. Türkiye´deki konut fiyatlarýnýn artmasýnda inþaat maliyetlerinin artmasýnda lütfen bize de baðlamayýn. Bir tek biz deðiliz; hiç bir þey de yapmadýk. Dönüp baktýðýnýz zaman son 6 aydýr zam da yok dedi.
Yer Ýmleri