Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
4,07 10% 355,01 Mn 3,91 / 4,07
9,46 10% 2,03 Mr 9,00 / 9,46
4,40 10% 347,36 Mn 4,20 / 4,40
660,50 9.99% 372,72 Mn 660,50 / 660,50
43,60 9.99% 176,23 Mn 39,70 / 43,60
389,75 -9.99% 4,94 Mn 389,75 / 430,00
3,43 -9.97% 1,04 Mr 3,43 / 3,62
44,06 -9.97% 548,15 Mn 44,06 / 45,90
121,20 -9.96% 3,21 Mr 121,20 / 147,80
165,50 -9.96% 1,69 Mr 165,50 / 180,00
3,54 0.57% 24,09 Mr 3,52 / 3,69
113,20 9.58% 15,35 Mr 97,70 / 113,20
40,86 -0.97% 14,18 Mr 40,58 / 43,72
75,85 0.8% 10,72 Mr 74,20 / 76,10
308,50 -0.8% 9,92 Mr 306,25 / 309,50
21,20 3.62% 1,23 Mr 20,72 / 21,56
431,75 0.76% 9,13 Mr 425,00 / 438,75
339,50 4.14% 8,94 Mr 331,75 / 345,00
774,50 -1.96% 3,49 Mr 771,50 / 792,00
100,90 1.77% 616,38 Mn 99,00 / 101,60
116,40 1.93% 273,16 Mn 112,60 / 116,70
431,75 0.76% 9,13 Mr 425,00 / 438,75
36,00 2.68% 245,44 Mn 35,10 / 36,34
11,18 -0.18% 514,32 Mn 11,10 / 11,44
88,20 1.73% 812,44 Mn 86,55 / 90,30

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 682/748 ÝlkÝlk ... 182582632672680681682683684692732 ... SonSon
Arama sonucu : 5980 madde; 5,449 - 5,456 arasý.

Konu: NUHCM - Nuh Çimento

Duhul
    Mar 2017
    Ýkamet
    Akinonya Adasý Kuzey Þato
    Gönderi
    3,990
     Alýntý Originally Posted by cemsinan Yazýyý Oku
    Nuh’u 49 küsürden itibaren yerine koymalara devam ediyorum.

Hayýrlýsý

Kentuf bey ya da diðer bilgili arkadaþlara sorayým

Bucim hakkýnda fikriniz var mý
    Cemtaþ çýksa 30 milyon dolar civarý kalýyor pd

Limaný çýkaracak yer kalmýyor

Hem kendisinin hem de cemtaþýnýn bilançosu bence iyi. Ýkisi de 8’li f/k

Böylesi bir dipe ancak bu havalarda cesaret edebilirlerdi. Piyasamýz açýsýndan üzücü aslýnda.

Kiþisel olarak uzun vadeli al unut statüsünde benim için.
    Týpký 6’lardaki Nuh gibi.

Buçim de iþin baþýnda Tarman gibi sektöre çok hakim biri var.
    uzun vadeli düþünüyorsanýz bencede çok ucuz
    þuan modernizayondalar bunlarý yapabilmek için bedelliye gittiler.,önü açýk ama bekleyebilene hamal olmak lazim.
    bugünden yarýna hiçbir yerde ekmek yok
    ÝÞ ÝÞ YAPMAZ. ADAM ÝÞ YAPAR. ms2026 Akinolu Kentuf.

Duhul
    Mar 2017
    Ýkamet
    Gönderi
    3,990
    Bende usdtl 8.5 lardan 7 tl lere gelince
    beþ altý parça olan Türkiye portföyüm içinde bunu da satmiþtim

satmýþ olduðum mallarý ilk baþta olan hareket kaynaklý ( ben usd bazlý bakýyorum ) tekrar yerine koyabileceðimi düþünmüyordum
    hem tl bazlý hemde usd bazlý

piyasalar Türkiye için tahminlerim doðrultusunda ilerledi
    Türkiye için tekrar altý parça malý tekrar aþaðýlardan yerine koyma fýrsatý vermiþ oldu usd bazlý
    bazýsý da tl bazlý
    Nuh ikisine de çok müsaade etmedi aslýnda ilk baþlarda
    sonra müsaade edince bende parça parça mallarýmý piyasa ve tahta þartlarý uygun görürse almaya karar verdim
    Nuha olan inancýmdan çok aslýnda sektörün önünün çok açýk olduðunu

Bu sektörde de bence en iyi yönetilen ve büyümeye müsait þirketin nuh olduðuna inandýðým için burdayým
    Nuh ucuz deðil diðer þirketlere göre
    Ama þirketim diye geçinen çok þirkete göre þirket bence.
    En önemlisi Etik deðerler.

Ben daha önce sattýðým mallardan Türkiye de sadece nuh larý yerine koydum. Baþka çimento hissesi almadým almamda.
    Diðer sektörlerden de þuan hiçbir þey almayý düþünmüyorum.
    zIRT PIRT TRADE EDEN BÝRÝYÝM AMA KALDIRAÇLI ÝÞLEMLERDE
    HÝSSELERDE ALIR üstüne yatarým.

Piyasa bozulur mu bozulabilir o zaman iþte eskiden taþýdýklarým kadar mal alýrým.
    Artýk benim oyun planým burada satmamak üzere kurulan bir oyun planý olduðu için

artýk sektördeki bilanço büyümelerinin + eflasyon ile nasýl bir hal alacaðýný göreceðiz
    fiyat þeytandýr.
    Benim önceki verdiðim her yerin altý usd bazlý ve tl bazlý fýrsat buldukça benim için alým fýrsatý olacak.

3. kentuf Bey hayýrlý olsun.sizi burada görmek güzel.bende ilk 65 e geldiði zaman malýmýn yarýsýný verdim.diðerine kýyamadým.35 lere indiðinde tekrar aldým.nuhu konuþmaya gerek yok.ihracat,
    ihracat baþka bi þey demiyorum.

Duhul
    Mar 2017
    Ýkamet
    Gönderi
    3,990
     Alýntý Originally Posted by emre444 Yazýyý Oku
    kentuf Bey hayýrlý olsun.sizi burada görmek güzel.bende ilk 65 e geldiði zaman malýmýn yarýsýný verdim.diðerine kýyamadým.35 lere indiðinde tekrar aldým.nuhu konuþmaya gerek yok.ihracat,
    ihracat baþka bi þey demiyorum.
    Bu ara çok hindistan badralý gemi geliyormuþ limana ne iþ bilginiz varmý bundan.

5. 2022'

IA Cement'ten Imran Akram, önümüzdeki yýl için küresel çimento endüstrisinin talep beklentilerini analiz ediyor.

Londra merkezli IA Cement, 2022'de beklenen eðilimleri inceleyen kapsamlý bir belge olan Cement 2022 araþtýrma raporunu yayýnladý. Rapor, dünyadaki tüketim beklentilerine iliþkin ayrýntýlý bir görünümün yaný sýra temel risklerin, rekabetçi baskýlarýn ve ticaret akýþlarýnýn bir incelemesini de içeriyor. . Dünyanýn önde gelen üreticilerini inceler ve karbon emisyonlarý ve koronavirüsün çimento tüketimine etkisi gibi temel konularý analiz eder. Bu makale, bölgelere göre 2022 talep beklentilerini analiz ederek raporun bir özetini sunmaktadýr.

2022 çimento talebi görünümü.
    2021'deki küresel çimento tüketimi, dünyanýn çoðu yerinde saðlam bir þekilde büyüdü ve Çin hariç, %6 oranýnda artmasý bekleniyor. Ancak, daha zorlu bir karþýlaþtýrma temeli nedeniyle, H2'de momentum keskin bir þekilde yavaþladý. Satýþ fiyatlarý, altta yatan maliyet artýþlarýnýn büyük ölçeðine ayak uyduramadýðýndan, maliyet baskýlarý marj sýkýþmasýna neden oldu.
    2022'de talepte yavaþlamanýn Çin hariç daha normal %4'lük bir büyümeye doðru olacaðý tahmin ediliyor. Koronavirüs tablosu, artan aþý oranlarý ve yeni ilaç tedavilerinin kullanýma sunulmasýyla istikrarlý bir þekilde iyileþiyor. Ticari inþaat ve devam eden bayýndýrlýk iþlerindeki toparlanmayla birlikte konuttaki büyümenin yavaþlamasý bekleniyor. Daha yüksek satýþ fiyatlarý ve azalan maliyet baskýlarý, sonunda endüstri marjlarýný eski haline getirmek için birleþecek. Olgun pazar çimento talebi, teþvik paketleriyle desteklenmektedir. Çin'de, emlak sektörü azaldýkça hacimlerin düþeceði tahmin ediliyor. Yükselen emtia fiyatlarý, özellikle Afrika ve Orta Doðu'da olmak üzere birçok geliþmekte olan pazar bölgesine güçlü bir ekonomik destek saðlayacaktýr. Güneydoðu Asya'nýn delta varyantý tarafýndan özellikle sert bir þekilde vurulduktan sonra toparlanmasý bekleniyor.
    Deniz yoluyla taþýnan ticaret piyasalarý 2021'de dalgalý bir yýlla karþý karþýya kaldý. Yýlýn baþlarýndaki güçlü ithalat talebi, sýnýrlý navlun mevcudiyeti nedeniyle tam olarak karþýlanamadý. Nakliye maliyetleri son haftalarda düþtü. Artan girdi maliyetleri, bazý ihracatçýlarý sevkiyatlarý azaltmaya zorladý ve sübvansiyonlu enerji maliyetlerine sahip üreticilerin pazar payý almasý bekleniyor. Ýhracatçýlar, yüksek girdi maliyetlerini telafi etmek için 2022 sözleþmelerinde önemli fiyat artýþlarý için baský yapýyor. Karýþýk bir ithalat talebi resmi nedeniyle hacimlerin de düþmesi bekleniyor.
    Batý Avrupa – Saðlam bir toparlanma

Batý Avrupa, aþýlamada zayýf bir baþlangýç ​​yaptýktan sonra, 2021'de saðlam bir ekonomik toparlanma yaþadý. 2022'de çimento tüketimi, AB teþvik planý tarafýndan güçlü bir þekilde desteklenecek. Merkez Bankasý'nýn faiz artýrmayacaðý sinyali vermesi konut talebini destekleyecek. Karbon fiyatlarýnýn pandemi düþük seviyelerinden iki katýndan fazla artmasýyla birlikte, çimento þirketleri yüksek fiyat artýþlarý açýkladý.
    2020'de sert karantinalarýn vurduðu çimento piyasalarý – Ýngiltere, Fransa, Ýtalya ve Ýspanya – bu yýl güçlü bir toparlanma kaydetti. AB teþvikinin en büyük alýcýlarý olan Ýtalya ve Ýspanya'nýn 2022'de %4 - 5 oranýnda daha fazla talep artýþý görmeleri bekleniyor. Fransýz çimento pazarýna ticari inþaatta saðlam bir toparlanmanýn yardýmcý olmasý bekleniyor. Yükselen faiz oranlarý konut talebini soðuttuðu için Birleþik Krallýk'ta ýlýmlý bir büyüme bekleniyor. Tedarik zinciri darboðazlarýndan ve azalan göçten etkilenen özel talep ile Alman çimento piyasasýnýn nispeten istikrarlý olmasý muhtemeldir.

Doðu Avrupa – Ýstikrarlý bir görünüm

Ýnþaat piyasalarý, kýsmen tedarik zinciri darboðazlarý ve enerji güvensizliði ile dengelenen, bayýndýrlýk iþleri ve güçlü konut talebi ile iyi bir þekilde desteklenmektedir. IA Cement, 2022 bölgesel çimento tüketiminde %2 – 3 oranýnda saðlam bir büyüme bekliyor.Rusya çimento piyasasýnýn, yüksek faiz oranlarý ve bayýndýrlýk iþlerindeki ýlýmlýlýk nedeniyle hareketli bir 2021'den sonra yavaþlamasý bekleniyor. Orta ve Doðu Avrupa'daki piyasalarýn güçlü talep görmesi bekleniyor. Kilit etkenler arasýnda AB fonlarý, güçlü ücret artýþlarý ve Macaristan'da seçim öncesi konut teþviki yer alýyor. Faiz oranlarý yükseliyor, ancak iþgücü sýkýntýsý büyüyor ve Polonya, kendisini kömürle çalýþan elektrik santrallerinden uzaklaþtýrmak için büyük zorluklarla karþý karþýya.

ABD – Saðlýklý büyüme

ABD çimento piyasasý, düþük faiz oranlarý ve çok sayýda teþvik programý nedeniyle 2021 boyunca güçlü bir talep gördü. Tedarik zinciri kýtlýðýndan etkilenen yerel üretim nedeniyle çimento ithalatý önemli ölçüde arttý. 2022 tüketimini beslemesi beklenen önemli ölçüde bastýrýlmýþ talep var. Artan fiyatlarýn satýn alýnabilirliði etkilemesi ve ev inþaatçýlarýnýn evlerini tamamlamakta zorlanmasý nedeniyle konut talebinin yavaþlamasý bekleniyor. Ticari inþaatýn, depolama, kentsel daðýtým tesisleri ve veri merkezleri tarafýndan yönlendirilen saðlam bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. 1,5 trilyon ABD dolarý tutarýndaki yeni altyapý faturasýnýn 2023'ün ortalarýndan itibaren hacimleri etkilemesi bekleniyor. Genel olarak, 2022 çimento talebinde %3 – 4'lük bir büyüme öngörülmektedir. Fiyatlarýn, zorlu bir 2021'den sonra yerel üretimin artmasýyla birlikte, yüksek girdi maliyetlerini dengelemek için önemli ölçüde artmasý bekleniyor.

Latin Amerika – Daha fazla iyileþtirme

Altý yýl ardý ardýna düþen çimento talebinden sonra Latin Amerika'nýn 2021'de dikkate deðer bir çift haneli büyüme kaydetmesi bekleniyor. Bu, bölge genelinde çok daha sýký bir çimento pazarý oluþturarak fiyat artýþlarýný daha kolay hale getirdi. 2022'de IA Cement, daha zorlu bir karþýlaþtýrma temeline karþý daha normal %3'lük bir çimento talebi büyümesi bekliyor.Arjantin'in 2021'de dramatik bir toparlanmaya dayanarak olumlu bir ivmeyi sürdürmesi bekleniyor. Kolombiya'da bir dizi yeni altyapý projesinin baþlamasýyla birlikte %4'lük saðlam bir büyüme bekleniyor. Faiz oranlarýndaki hýzlý artýþ nedeniyle Brezilya talebinin keskin bir þekilde yavaþlayacaðý tahmin ediliyor.Meksika'da saðlýklý %3 – 4'lük bir büyüme bekleniyor. Beþ çeyrek çift haneli büyümenin ardýndan konut piyasasý yavaþlamaya baþladý, ancak hem endüstriyel inþaat hem de bayýndýrlýk iþleri iyileþiyor.

Ortadoðu – Petrol fiyatlarý tarafýndan destekleniyor

Petrol fiyatlarýndaki toparlanma, bu yýl %5, 2022'de ise %3 artmasý beklenen bölgesel çimento talebinde keskin bir toparlanmaya yol açtý. Suudi Arabistan'da %3 – 4'lük bir büyüme bekleniyor. Son dönemde yeni bir yapý yönetmeliði, iþgücü sýkýntýsý ve konut kredilerindeki yavaþlama konut piyasasýný etkiledi. Bununla birlikte, birkaç mega projenin talebi desteklemesi bekleniyor. Negatif reel faiz oranlarý, Türk konutlarýnda bir patlamayý körükledi. IA Cement, 2022'de yüksek hýzlý demiryolu ve yenilenebilir enerji projelerinin ön planda olduðu güçlü bir altyapý boru hattý ile desteklenen Türkiye çimento tüketiminde %2-4'lük bir büyüme bekliyor.Katar'da talepte %4 – 5'lik bir büyüme öngörülmektedir. Futbol dünya kupasý inþaatýnýn son yýlý, büyük LNG geniþlemesi ile destekleniyor. BAE çimento talebinin ýlýmlý bir þekilde artmasý bekleniyor, turizmde bir toparlanma ve emlak sektöründe yeni bir canlanma yardýmcý oldu. Çimento fiyatlarý, kronik kapasite fazlalýðý nedeniyle Haziran ayýnda tüm zamanlarýn en düþük seviyesine geriledi.

Afrika – Güçlü büyüme

Afrika'da IA ​​Cement, düþük faiz oranlarý ve yüksek emtia fiyatlarý nedeniyle 2022 çimento talebinde geniþ tabanlý %4'lük bir büyüme bekliyor. Satýþ fiyatlarý 2021'de çoðu pazarda keskin bir þekilde yükseldi ve yüksek kalmasý bekleniyor. Artan petrol fiyatlarý, bütçe kesintilerine raðmen Cezayir ekonomisinin toparlanmasýna yardýmcý olurken, Kuzey Afrika talebinin hýzlanmasý bekleniyor.Mýsýr'da devlet onaylý üretim kesintileri, arz-talep dengesinin yeniden kurulmasýna yardýmcý olarak daha iyi fiyatlandýrmaya yol açtý. Ev sahipleri için sübvansiyonlu faiz oranlarýnýn çimento tüketiminde bir toparlanmaya yol açmasý bekleniyor. Sahra altý Afrika ülkeleri bu yýl yüksek emtia fiyatlarýndan en çok yararlanan ülkeler oldu. IA Cement, 2021'dekinden daha yavaþ bir hýzda da olsa, 2022'de tüm büyük çimento pazarlarýnda saðlam bir büyüme bekliyor. Güney Afrika çimento talebindeki büyüme, daha yüksek kamu çalýþmalarý tarafýndan yönlendiriliyor. güçlü konut talebi ve enerji ve madencilik sektörlerinde artan yatýrýmlar. Kenya'da bu yýl seçim öncesi harcamalarýn zorlu bir baz etkisi yaratmasý nedeniyle büyümenin %5 – 6 aralýðýnda yavaþlamasý bekleniyor. Çok sayýda altyapý projesi ve güçlü konut talebi, daha geniþ ekonomiyi geride býrakan çimento büyümesiyle sonuçlandýðýndan, Nijerya'nýn daha güçlü bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Çin – Gayrimenkul belirsizlikleri

Çin ekonomisi son zamanlarda bir dizi ters rüzgarla karþý karþýya kaldý. Çimento tüketimi son altý ayda keskin bir þekilde düþtü ve 2021'i büyük ölçüde yatay bir þekilde kapatmasý bekleniyor. 2022'de %0 – 3'lük bir düþüþ tahmin ediliyor. Geliþtirici Evergrande Group'un borç sorunlarýnýn tüm sektörü etkilemesiyle birlikte konut, ana zayýflýk alaný. Yetkililer piyasayý istikrara kavuþturmak için adýmlar atýyorlar ve Evergrande'nin düzenli bir þekilde yeniden yapýlandýrýlmasýný yönetmeleri bekleniyor. Geniþ çaplý bir teþvik gündemde olmamasýna raðmen, zayýf özel talebi kýsmen dengelemek için altyapý harcamalarýnýn artmasý bekleniyor. Üretim kýsýtlamalarý çok sýký olmaya devam ediyor ve düþük stoklar, düþen talep zeminine raðmen son zamanlarda satýþ fiyatlarýnýn artmasýna izin verdi. Klinker ithalatý 2021'in ikinci yarýsýnda düþtü ve gelecek yýl daha da düþmesi bekleniyor.

Hindistan – Kentsel konut canlanmasý

Hindistan'ýn, çoðu büyük þehirde düþük faiz oranlarý ve sürü baðýþýklýðýnýn yardýmýyla 2022'de %7-8 gibi güçlü bir GSYÝH büyümesi görmesi bekleniyor. Çimento talebinin %6 – 6,5 oranýnda artmasý bekleniyor. Altyapý harcamalarýnýn, saðlam kýrsal tüketim ve kentsel konut segmentinde uzun zamandýr beklenen toparlanma ile birlikte talebin temel itici gücü olacaðý tahmin ediliyor. Yüksek girdi maliyetleri, üçüncü çeyrekte marjlar daralmýþ olsa da, üreticileri satýþ fiyatlarýný yükseltmeye teþvik ediyor. Kentsel alanlarda iþgücü sýkýntýsý hala yaygýn.

Asya – Görünüm iyileþiyor

Uzak Doðu pazarlarý, 2021'deki delta varyantýndan kötü bir þekilde etkilendi ve birçok ülkede çimento talebi mücadele etti. Karantinalarýn büyük ölçüde kaldýrýlmasýyla birlikte IA Cement, 2022'de bölgesel büyümenin %4 ile sonuçlanacaðý saðlam bir toparlanma bekliyor. En güçlü toparlanma Vietnam ve Endonezya'da bekleniyor. Vietnam'ýn Ocak ayýnda sokaða çýkma kýsýtlamalarýný kaldýrmasý bekleniyor, ardýndan bastýrýlmýþ özel talebin keskin bir þekilde geri dönmesi bekleniyor. Endonezya ekonomisi, yüksek emtia fiyatlarýndan önemli bir yararlanýcýdýr ve konut, KDV indirimleri ve kredi kriterlerinin hafifletilmesi ile desteklenmektedir. Üreticiler son haftalarda fiyatlarýný çift haneli oranlarda artýrdý ve artýk kömürde bir tavan fiyat belirledi. Japonya ve Tayland'daki talebin, bayýndýrlýk çalýþmalarý nedeniyle orta derecede daha yüksek olmasý bekleniyor.

Sonuçlar

Çimento talebindeki büyüme son aylarda keskin bir þekilde yavaþlarken, artan girdi maliyetleri endüstri marjlarýný daralttý. 2022'de, yeni Omicron varyantýnýn ortaya çýkmasýna raðmen, koronavirüs resminin genel olarak iyileþmesi bekleniyor. Çin hariç küresel çimento tüketiminin yavaþlamasý ve konut talebinin ýlýmlý olmasý öngörülüyor. Olgun piyasalar daha fazla teþvikten yararlanmaya devam ediyor. Yüksek emtia fiyatlarý, bir dizi yükselen piyasa ekonomisinde talebi artýracaktýr. Çin'deki talebin, Evergrande'deki borç endiþelerinin yansýmasý nedeniyle ýlýmlý bir þekilde düþmesi bekleniyor. Satýþ fiyatlarýnýn artmasý beklenirken, enerji maliyetleri ve navlun oranlarýnda bir miktar gevþeme olasý görünüyor. Yeni karbon vergileri, özellikle büyük çokuluslu þirketlerde, emisyonlarýn azaltýlmasýna odaklanmayý sürdürecektir.
    Yazar hakkýnda

Imran Akram, 2011 yýlýnda küresel çimento endüstrisine pazar istihbaratý ve danýþmanlýk hizmetleri sunan bir firma olan IA Cement Ltd'yi kurdu. Imran, Global Çimento Araþtýrma Analisti olarak 12 yýldan fazla deneyime sahiptir. Bu zamanýn çoðu, 10 yýl boyunca Avrupa yapý malzemeleri Direktörü ve Baþkaný olarak çalýþtýðý Londra'daki Deutsche Bank'ta geçti. Imran, Deloitte'ta yeminli mali müþavir olmaya hak kazandý ve London School of Economics'ten mezun oldu. Londra, Ýngiltere merkezlidir.deki çimento Trendleri

6. 2022 DÜNYA ÇÝMENTO TRENDLERÝ

IA Cement'ten Imran Akram, önümüzdeki yýl için küresel çimento endüstrisinin talep beklentilerini analiz ediyor.

Londra merkezli IA Cement, 2022'de beklenen eðilimleri inceleyen kapsamlý bir belge olan Cement 2022 araþtýrma raporunu yayýnladý. Rapor, dünyadaki tüketim beklentilerine iliþkin ayrýntýlý bir görünümün yaný sýra temel risklerin, rekabetçi baskýlarýn ve ticaret akýþlarýnýn bir incelemesini de içeriyor. . Dünyanýn önde gelen üreticilerini inceler ve karbon emisyonlarý ve koronavirüsün çimento tüketimine etkisi gibi temel konularý analiz eder. Bu makale, bölgelere göre 2022 talep beklentilerini analiz ederek raporun bir özetini sunmaktadýr.

2021'deki küresel çimento tüketimi, dünyanýn çoðu yerinde saðlam bir þekilde büyüdü ve Çin hariç, %6 oranýnda artmasý bekleniyor. Ancak, daha zorlu bir karþýlaþtýrma temeli nedeniyle, H2'de momentum keskin bir þekilde yavaþladý. Satýþ fiyatlarý, altta yatan maliyet artýþlarýnýn büyük ölçeðine ayak uyduramadýðýndan, maliyet baskýlarý marj sýkýþmasýna neden oldu.

2022'de talepte yavaþlamanýn Çin hariç daha normal %4'lük bir büyümeye doðru olacaðý tahmin ediliyor. Koronavirüs tablosu, artan aþý oranlarý ve yeni ilaç tedavilerinin kullanýma sunulmasýyla istikrarlý bir þekilde iyileþiyor.

Ticari inþaat ve devam eden bayýndýrlýk iþlerindeki toparlanmayla birlikte konuttaki büyümenin yavaþlamasý bekleniyor. Daha yüksek satýþ fiyatlarý ve azalan maliyet baskýlarý, sonunda endüstri marjlarýný eski haline getirmek için birleþecek.

Olgun pazar çimento talebi, teþvik paketleriyle desteklenmektedir. Çin'de, emlak sektörü azaldýkça hacimlerin düþeceði tahmin ediliyor. Yükselen emtia fiyatlarý, özellikle Afrika ve Orta Doðu'da olmak üzere birçok geliþmekte olan pazar bölgesine güçlü bir ekonomik destek saðlayacaktýr. Güneydoðu Asya'nýn delta varyantý tarafýndan özellikle sert bir þekilde vurulduktan sonra toparlanmasý bekleniyor.

Deniz yoluyla taþýnan ticaret piyasalarý 2021'de dalgalý bir yýlla karþý karþýya kaldý. Yýlýn baþlarýndaki güçlü ithalat talebi, sýnýrlý navlun mevcudiyeti nedeniyle tam olarak karþýlanamadý.

Nakliye maliyetleri son haftalarda düþtü. Artan girdi maliyetleri, bazý ihracatçýlarý sevkiyatlarý azaltmaya zorladý ve sübvansiyonlu enerji maliyetlerine sahip üreticilerin pazar payý almasý bekleniyor.

Ýhracatçýlar, yüksek girdi maliyetlerini telafi etmek için 2022 sözleþmelerinde önemli fiyat artýþlarý için baský yapýyor. Karýþýk bir ithalat talebi resmi nedeniyle hacimlerin de düþmesi bekleniyor.

Batý Avrupa ------- Saðlam bir toparlanma

Batý Avrupa, aþýlamada zayýf bir baþlangýç

yaptýktan sonra, 2021'de saðlam bir ekonomik toparlanma yaþadý.

2022'de çimento tüketimi, AB teþvik planý tarafýndan güçlü bir þekilde desteklenecek.

Merkez Bankasý'nýn faiz artýrmayacaðý sinyali vermesi konut talebini destekleyecek. Karbon fiyatlarýnýn pandemi düþük seviyelerinden iki katýndan fazla artmasýyla birlikte, çimento þirketleri yüksek fiyat artýþlarý açýkladý.

2020'de sert karantinalarýn vurduðu çimento piyasalarý Ýngiltere, Fransa, Ýtalya ve Ýspanya bu yýl güçlü bir toparlanma kaydetti. AB teþvikinin en büyük alýcýlarý olan Ýtalya ve Ýspanya'nýn 2022'de %4 - 5 oranýnda daha fazla talep artýþý görmeleri bekleniyor.

Fransýz çimento pazarýna ticari inþaatta saðlam bir toparlanmanýn yardýmcý olmasý bekleniyor. Yükselen faiz oranlarý konut talebini soðuttuðu için Birleþik Krallýk'ta ýlýmlý bir büyüme bekleniyor. Tedarik zinciri darboðazlarýndan ve azalan göçten etkilenen özel talep ile Alman çimento piyasasýnýn nispeten istikrarlý olmasý muhtemeldir.

Doðu Avrupa --------Ýstikrarlý bir görünüm

Ýnþaat piyasalarý, kýsmen tedarik zinciri darboðazlarý ve enerji güvensizliði ile dengelenen, bayýndýrlýk iþleri ve güçlü konut talebi ile iyi bir þekilde desteklenmektedir. IA Cement, 2022 bölgesel çimento tüketiminde %2 ¬ 3 oranýnda saðlam bir büyüme bekliyor.

Rusya çimento piyasasýnýn, yüksek faiz oranlarý ve bayýndýrlýk iþlerindeki ýlýmlýlýk nedeniyle hareketli bir 2021'den sonra yavaþlamasý bekleniyor.

Orta ve Doðu Avrupa'daki piyasalarýn güçlü talep görmesi bekleniyor. Kilit etkenler arasýnda AB fonlarý, güçlü ücret artýþlarý ve Macaristan'da seçim öncesi konut teþviki yer alýyor.

Faiz oranlarý yükseliyor, ancak iþgücü sýkýntýsý büyüyor ve Polonya, kendisini kömürle çalýþan elektrik santrallerinden uzaklaþtýrmak için büyük zorluklarla karþý karþýya.

ABD ------------- Saðlýklý büyüme

ABD çimento piyasasý, düþük faiz oranlarý ve çok sayýda teþvik programý nedeniyle 2021 boyunca güçlü bir talep gördü.

Tedarik zinciri kýtlýðýndan etkilenen yerel üretim nedeniyle çimento ithalatý önemli ölçüde arttý. 2022 tüketimini beslemesi beklenen önemli ölçüde bastýrýlmýþ talep var.

Artan fiyatlarýn satýn alýnabilirliði etkilemesi ve ev inþaatçýlarýnýn evlerini tamamlamakta zorlanmasý nedeniyle konut talebinin yavaþlamasý bekleniyor. Ticari inþaatýn, depolama, kentsel daðýtým tesisleri ve veri merkezleri tarafýndan yönlendirilen saðlam bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

1,5 trilyon ABD dolarý tutarýndaki yeni altyapý faturasýnýn 2023'ün ortalarýndan itibaren hacimleri etkilemesi bekleniyor. Genel olarak, 2022 çimento talebinde %3 - 4'lük bir büyüme öngörülmektedir.

Fiyatlarýn, zorlu bir 2021'den sonra yerel üretimin artmasýyla birlikte, yüksek girdi maliyetlerini dengelemek için önemli ölçüde artmasý bekleniyor.

Latin Amerika----------------Daha fazla iyileþtirme

Altý yýl ardý ardýna düþen çimento talebinden sonra Latin Amerika'nýn 2021'de dikkate deðer bir çift haneli büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Bu, bölge genelinde çok daha sýký bir çimento pazarý oluþturarak fiyat artýþlarýný daha kolay hale getirdi. 2022'de IA Cement, daha zorlu bir karþýlaþtýrma temeline karþý daha normal %3'lük bir çimento talebi büyümesi bekliyor.Arjantin'in 2021'de dramatik bir toparlanmaya dayanarak olumlu bir ivmeyi sürdürmesi bekleniyor.

Kolombiya'da bir dizi yeni altyapý projesinin baþlamasýyla birlikte %4'lük saðlam bir büyüme bekleniyor. Faiz oranlarýndaki hýzlý artýþ nedeniyle Brezilya talebinin keskin bir þekilde yavaþlayacaðý tahmin ediliyor.Meksika'da saðlýklý %3 - 4'lük bir büyüme bekleniyor. Beþ çeyrek çift haneli büyümenin ardýndan konut piyasasý yavaþlamaya baþladý, ancak hem endüstriyel inþaat hem de bayýndýrlýk iþleri iyileþiyor.

Ortadoðu ------------------ Petrol fiyatlarý tarafýndan destekleniyor

Petrol fiyatlarýndaki toparlanma, bu yýl %5, 2022'de ise %3 artmasý beklenen bölgesel çimento talebinde keskin bir toparlanmaya yol açtý. Suudi Arabistan'da %3- 4'lük bir büyüme bekleniyor.

Son dönemde yeni bir yapý yönetmeliði, iþgücü sýkýntýsý ve konut kredilerindeki yavaþlama konut piyasasýný etkiledi. Bununla birlikte, birkaç mega projenin talebi desteklemesi bekleniyor. Negatif reel faiz oranlarý,
    Türk konutlarýnda bir patlamayý körükledi.

IA Cement, 2022'de yüksek hýzlý demiryolu ve yenilenebilir enerji projelerinin ön planda olduðu güçlü bir altyapý boru hattý ile desteklenen
    Türkiye çimento tüketiminde %2-4'lük bir büyüme bekliyor.Katar'da talepte %4- 5'lik bir büyüme öngörülmektedir.

Futbol dünya kupasý inþaatýnýn son yýlý, büyük LNG geniþlemesi ile destekleniyor.
    BAE çimento talebinin ýlýmlý bir þekilde artmasý bekleniyor, turizmde bir toparlanma ve emlak sektöründe yeni bir canlanma yardýmcý oldu. Çimento fiyatlarý, kronik kapasite fazlalýðý nedeniyle Haziran ayýnda tüm zamanlarýn en düþük seviyesine geriledi.

Afrika ------------------ Güçlü büyüme

Afrika'da IA ¹Cement, düþük faiz oranlarý ve yüksek emtia fiyatlarý nedeniyle 2022 çimento talebinde geniþ tabanlý %4'lük bir büyüme bekliyor. Satýþ fiyatlarý 2021'de çoðu pazarda keskin bir þekilde yükseldi ve yüksek kalmasý bekleniyor.

Artan petrol fiyatlarý, bütçe kesintilerine raðmen Cezayir ekonomisinin toparlanmasýna yardýmcý olurken, Kuzey Afrika talebinin hýzlanmasý bekleniyor.Mýsýr'da devlet onaylý üretim kesintileri, arz-talep dengesinin yeniden kurulmasýna yardýmcý olarak daha iyi fiyatlandýrmaya yol açtý.

Ev sahipleri için sübvansiyonlu faiz oranlarýnýn çimento tüketiminde bir toparlanmaya yol açmasý bekleniyor. Sahra altý Afrika ülkeleri bu yýl yüksek emtia fiyatlarýndan en çok yararlanan ülkeler oldu. IA Cement, 2021'dekinden daha yavaþ bir hýzda da olsa, 2022'de tüm büyük çimento pazarlarýnda saðlam bir büyüme bekliyor.

Güney Afrika
    çimento talebindeki büyüme, daha yüksek kamu çalýþmalarý tarafýndan yönlendiriliyor. güçlü konut talebi ve enerji ve madencilik sektörlerinde artan yatýrýmlar. Kenya'da bu yýl seçim öncesi harcamalarýn zorlu bir baz etkisi yaratmasý nedeniyle büyümenin %5- 6 aralýðýnda yavaþlamasý bekleniyor.

Çok sayýda altyapý projesi ve güçlü konut talebi, daha geniþ ekonomiyi geride býrakan çimento büyümesiyle sonuçlandýðýndan, Nijerya'nýn daha güçlü bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Çin ----------------Gayrimenkul belirsizlikleri

Çin ekonomisi son zamanlarda bir dizi ters rüzgarla karþý karþýya kaldý. Çimento tüketimi son altý ayda keskin bir þekilde düþtü ve 2021'i büyük ölçüde yatay bir þekilde kapatmasý bekleniyor.

2022'de %0 - 3'lük bir düþüþ tahmin ediliyor. Geliþtirici Evergrande Group'un borç sorunlarýnýn tüm sektörü etkilemesiyle birlikte konut, ana zayýflýk alaný. Yetkililer piyasayý istikrara kavuþturmak için adýmlar atýyorlar ve Evergrande'nin düzenli bir þekilde yeniden yapýlandýrýlmasýný yönetmeleri bekleniyor.

Geniþ çaplý bir teþvik gündemde olmamasýna raðmen, zayýf özel talebi kýsmen dengelemek için altyapý harcamalarýnýn artmasý bekleniyor. Üretim kýsýtlamalarý çok sýký olmaya devam ediyor ve düþük stoklar, düþen talep zeminine raðmen son zamanlarda satýþ fiyatlarýnýn artmasýna izin verdi. Klinker ithalatý 2021'in ikinci yarýsýnda düþtü ve gelecek yýl daha da düþmesi bekleniyor.

Hindistan --------------------- Kentsel konut canlanmasý

Hindistan'ýn, çoðu büyük þehirde düþük faiz oranlarý ve sürü baðýþýklýðýnýn yardýmýyla 2022'de %7-8 gibi güçlü bir GSYÝH büyümesi görmesi bekleniyor. Çimento talebinin %6 -6,5 oranýnda artmasý bekleniyor.

Altyapý harcamalarýnýn, saðlam kýrsal tüketim ve kentsel konut segmentinde uzun zamandýr beklenen toparlanma ile birlikte talebin temel itici gücü olacaðý tahmin ediliyor.

Yüksek girdi maliyetleri, üçüncü çeyrekte marjlar daralmýþ olsa da, üreticileri satýþ fiyatlarýný yükseltmeye teþvik ediyor. Kentsel alanlarda iþgücü sýkýntýsý hala yaygýn.

Asya ------------------------Görünüm iyileþiyor

Uzak Doðu pazarlarý, 2021'deki delta varyantýndan kötü bir þekilde etkilendi ve birçok ülkede çimento talebi mücadele etti.

Karantinalarýn büyük ölçüde kaldýrýlmasýyla birlikte IA Cement, 2022'de bölgesel büyümenin %4 ile sonuçlanacaðý saðlam bir toparlanma bekliyor. En güçlü toparlanma Vietnam ve Endonezya'da bekleniyor.

Vietnam'ýn Ocak ayýnda sokaða çýkma kýsýtlamalarýný kaldýrmasý bekleniyor, ardýndan bastýrýlmýþ özel talebin keskin bir þekilde geri dönmesi bekleniyor. Endonezya ekonomisi, yüksek emtia fiyatlarýndan önemli bir yararlanýcýdýr ve konut, KDV indirimleri ve kredi kriterlerinin hafifletilmesi ile desteklenmektedir.

Üreticiler son haftalarda fiyatlarýný çift haneli oranlarda artýrdý ve artýk kömürde bir tavan fiyat belirledi. Japonya ve Tayland'daki talebin, bayýndýrlýk çalýþmalarý nedeniyle orta derecede daha yüksek olmasý bekleniyor.

Sonuçlar

Çimento talebindeki büyüme son aylarda keskin bir þekilde yavaþlarken, artan girdi maliyetleri endüstri marjlarýný daralttý. 2022'de, yeni Omicron varyantýnýn ortaya çýkmasýna raðmen, koronavirüs resminin genel olarak iyileþmesi bekleniyor. Çin hariç küresel çimento tüketiminin yavaþlamasý ve konut talebinin ýlýmlý olmasý öngörülüyor. Olgun piyasalar daha fazla teþvikten yararlanmaya devam ediyor. Yüksek emtia fiyatlarý, bir dizi yükselen piyasa ekonomisinde talebi artýracaktýr. Çin'deki talebin, Evergrande'deki borç endiþelerinin yansýmasý nedeniyle ýlýmlý bir þekilde düþmesi bekleniyor. Satýþ fiyatlarýnýn artmasý beklenirken, enerji maliyetleri ve navlun oranlarýnda bir miktar gevþeme olasý görünüyor. Yeni karbon vergileri, özellikle büyük çokuluslu þirketlerde, emisyonlarýn azaltýlmasýna odaklanmayý sürdürecektir.

Duhul
    Mar 2017
    Ýkamet
    Gönderi
    3,990
     Alýntý Originally Posted by tumer1962 Yazýyý Oku
    2022 DÜNYA ÇÝMENTO TRENDLERÝ

2022'de talepte yavaþlamanýn Çin hariç daha normal %4'lük bir büyümeye doðru olacaðý tahmin ediliyor. Koronavirüs tablosu, artan aþý oranlarý ve yeni ilaç tedavilerinin kullanýma sunulmasýyla istikrarlý bir þekilde iyileþiyor.

Ticari inþaat ve devam eden bayýndýrlýk iþlerindeki toparlanmayla birlikte konuttaki büyümenin yavaþlamasý bekleniyor. Daha yüksek satýþ fiyatlarý ve azalan maliyet baskýlarý, sonunda endüstri marjlarýný eski haline getirmek için birleþecek.

Olgun pazar çimento talebi, teþvik paketleriyle desteklenmektedir. Çin'de, emlak sektörü azaldýkça hacimlerin düþeceði tahmin ediliyor. Yükselen emtia fiyatlarý, özellikle Afrika ve Orta Doðu'da olmak üzere birçok geliþmekte olan pazar bölgesine güçlü bir ekonomik destek saðlayacaktýr. Güneydoðu Asya'nýn delta varyantý tarafýndan özellikle sert bir þekilde vurulduktan sonra toparlanmasý bekleniyor.

Deniz yoluyla taþýnan ticaret piyasalarý 2021'de dalgalý bir yýlla karþý karþýya kaldý. Yýlýn baþlarýndaki güçlü ithalat talebi, sýnýrlý navlun mevcudiyeti nedeniyle tam olarak karþýlanamadý.

Nakliye maliyetleri son haftalarda düþtü. Artan girdi maliyetleri, bazý ihracatçýlarý sevkiyatlarý azaltmaya zorladý ve sübvansiyonlu enerji maliyetlerine sahip üreticilerin pazar payý almasý bekleniyor.

Ýhracatçýlar, yüksek girdi maliyetlerini telafi etmek için 2022 sözleþmelerinde önemli fiyat artýþlarý için baský yapýyor. Karýþýk bir ithalat talebi resmi nedeniyle hacimlerin de düþmesi bekleniyor.

Batý Avrupa ------- Saðlam bir toparlanma

Batý Avrupa, aþýlamada zayýf bir baþlangýç

yaptýktan sonra, 2021'de saðlam bir ekonomik toparlanma yaþadý.

2022'de çimento tüketimi, AB teþvik planý tarafýndan güçlü bir þekilde desteklenecek.

Merkez Bankasý'nýn faiz artýrmayacaðý sinyali vermesi konut talebini destekleyecek. Karbon fiyatlarýnýn pandemi düþük seviyelerinden iki katýndan fazla artmasýyla birlikte, çimento þirketleri yüksek fiyat artýþlarý açýkladý.

2020'de sert karantinalarýn vurduðu çimento piyasalarý Ýngiltere, Fransa, Ýtalya ve Ýspanya bu yýl güçlü bir toparlanma kaydetti. AB teþvikinin en büyük alýcýlarý olan Ýtalya ve Ýspanya'nýn 2022'de %4 - 5 oranýnda daha fazla talep artýþý görmeleri bekleniyor.

Fransýz çimento pazarýna ticari inþaatta saðlam bir toparlanmanýn yardýmcý olmasý bekleniyor. Yükselen faiz oranlarý konut talebini soðuttuðu için Birleþik Krallýk'ta ýlýmlý bir büyüme bekleniyor. Tedarik zinciri darboðazlarýndan ve azalan göçten etkilenen özel talep ile Alman çimento piyasasýnýn nispeten istikrarlý olmasý muhtemeldir.

Doðu Avrupa --------Ýstikrarlý bir görünüm

Ýnþaat piyasalarý, kýsmen tedarik zinciri darboðazlarý ve enerji güvensizliði ile dengelenen, bayýndýrlýk iþleri ve güçlü konut talebi ile iyi bir þekilde desteklenmektedir. IA Cement, 2022 bölgesel çimento tüketiminde %2 ¬ 3 oranýnda saðlam bir büyüme bekliyor.

Rusya çimento piyasasýnýn, yüksek faiz oranlarý ve bayýndýrlýk iþlerindeki ýlýmlýlýk nedeniyle hareketli bir 2021'den sonra yavaþlamasý bekleniyor.

Orta ve Doðu Avrupa'daki piyasalarýn güçlü talep görmesi bekleniyor. Kilit etkenler arasýnda AB fonlarý, güçlü ücret artýþlarý ve Macaristan'da seçim öncesi konut teþviki yer alýyor.

Faiz oranlarý yükseliyor, ancak iþgücü sýkýntýsý büyüyor ve Polonya, kendisini kömürle çalýþan elektrik santrallerinden uzaklaþtýrmak için büyük zorluklarla karþý karþýya.

ABD ------------- Saðlýklý büyüme

ABD çimento piyasasý, düþük faiz oranlarý ve çok sayýda teþvik programý nedeniyle 2021 boyunca güçlü bir talep gördü.

Tedarik zinciri kýtlýðýndan etkilenen yerel üretim nedeniyle çimento ithalatý önemli ölçüde arttý. 2022 tüketimini beslemesi beklenen önemli ölçüde bastýrýlmýþ talep var.

Artan fiyatlarýn satýn alýnabilirliði etkilemesi ve ev inþaatçýlarýnýn evlerini tamamlamakta zorlanmasý nedeniyle konut talebinin yavaþlamasý bekleniyor. Ticari inþaatýn, depolama, kentsel daðýtým tesisleri ve veri merkezleri tarafýndan yönlendirilen saðlam bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

1,5 trilyon ABD dolarý tutarýndaki yeni altyapý faturasýnýn 2023'ün ortalarýndan itibaren hacimleri etkilemesi bekleniyor. Genel olarak, 2022 çimento talebinde %3 - 4'lük bir büyüme öngörülmektedir.

Fiyatlarýn, zorlu bir 2021'den sonra yerel üretimin artmasýyla birlikte, yüksek girdi maliyetlerini dengelemek için önemli ölçüde artmasý bekleniyor.

Latin Amerika----------------Daha fazla iyileþtirme

Altý yýl ardý ardýna düþen çimento talebinden sonra Latin Amerika'nýn 2021'de dikkate deðer bir çift haneli büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Bu, bölge genelinde çok daha sýký bir çimento pazarý oluþturarak fiyat artýþlarýný daha kolay hale getirdi. 2022'de IA Cement, daha zorlu bir karþýlaþtýrma temeline karþý daha normal %3'lük bir çimento talebi büyümesi bekliyor.Arjantin'in 2021'de dramatik bir toparlanmaya dayanarak olumlu bir ivmeyi sürdürmesi bekleniyor.

Kolombiya'da bir dizi yeni altyapý projesinin baþlamasýyla birlikte %4'lük saðlam bir büyüme bekleniyor. Faiz oranlarýndaki hýzlý artýþ nedeniyle Brezilya talebinin keskin bir þekilde yavaþlayacaðý tahmin ediliyor.Meksika'da saðlýklý %3 - 4'lük bir büyüme bekleniyor. Beþ çeyrek çift haneli büyümenin ardýndan konut piyasasý yavaþlamaya baþladý, ancak hem endüstriyel inþaat hem de bayýndýrlýk iþleri iyileþiyor.

Ortadoðu ------------------ Petrol fiyatlarý tarafýndan destekleniyor

Petrol fiyatlarýndaki toparlanma, bu yýl %5, 2022'de ise %3 artmasý beklenen bölgesel çimento talebinde keskin bir toparlanmaya yol açtý. Suudi Arabistan'da %3- 4'lük bir büyüme bekleniyor.

Son dönemde yeni bir yapý yönetmeliði, iþgücü sýkýntýsý ve konut kredilerindeki yavaþlama konut piyasasýný etkiledi. Bununla birlikte, birkaç mega projenin talebi desteklemesi bekleniyor. Negatif reel faiz oranlarý,
    Türk konutlarýnda bir patlamayý körükledi.

IA Cement, 2022'de yüksek hýzlý demiryolu ve yenilenebilir enerji projelerinin ön planda olduðu güçlü bir altyapý boru hattý ile desteklenen
    Türkiye çimento tüketiminde %2-4'lük bir büyüme bekliyor.Katar'da talepte %4- 5'lik bir büyüme öngörülmektedir.

Futbol dünya kupasý inþaatýnýn son yýlý, büyük LNG geniþlemesi ile destekleniyor.
    BAE çimento talebinin ýlýmlý bir þekilde artmasý bekleniyor, turizmde bir toparlanma ve emlak sektöründe yeni bir canlanma yardýmcý oldu. Çimento fiyatlarý, kronik kapasite fazlalýðý nedeniyle Haziran ayýnda tüm zamanlarýn en düþük seviyesine geriledi.

Afrika ------------------ Güçlü büyüme

Afrika'da IA ¹Cement, düþük faiz oranlarý ve yüksek emtia fiyatlarý nedeniyle 2022 çimento talebinde geniþ tabanlý %4'lük bir büyüme bekliyor. Satýþ fiyatlarý 2021'de çoðu pazarda keskin bir þekilde yükseldi ve yüksek kalmasý bekleniyor.

Artan petrol fiyatlarý, bütçe kesintilerine raðmen Cezayir ekonomisinin toparlanmasýna yardýmcý olurken, Kuzey Afrika talebinin hýzlanmasý bekleniyor.Mýsýr'da devlet onaylý üretim kesintileri, arz-talep dengesinin yeniden kurulmasýna yardýmcý olarak daha iyi fiyatlandýrmaya yol açtý.

Ev sahipleri için sübvansiyonlu faiz oranlarýnýn çimento tüketiminde bir toparlanmaya yol açmasý bekleniyor. Sahra altý Afrika ülkeleri bu yýl yüksek emtia fiyatlarýndan en çok yararlanan ülkeler oldu. IA Cement, 2021'dekinden daha yavaþ bir hýzda da olsa, 2022'de tüm büyük çimento pazarlarýnda saðlam bir büyüme bekliyor.

Güney Afrika
    çimento talebindeki büyüme, daha yüksek kamu çalýþmalarý tarafýndan yönlendiriliyor. güçlü konut talebi ve enerji ve madencilik sektörlerinde artan yatýrýmlar. Kenya'da bu yýl seçim öncesi harcamalarýn zorlu bir baz etkisi yaratmasý nedeniyle büyümenin %5- 6 aralýðýnda yavaþlamasý bekleniyor.

Çok sayýda altyapý projesi ve güçlü konut talebi, daha geniþ ekonomiyi geride býrakan çimento büyümesiyle sonuçlandýðýndan, Nijerya'nýn daha güçlü bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Çin ----------------Gayrimenkul belirsizlikleri

Çin ekonomisi son zamanlarda bir dizi ters rüzgarla karþý karþýya kaldý. Çimento tüketimi son altý ayda keskin bir þekilde düþtü ve 2021'i büyük ölçüde yatay bir þekilde kapatmasý bekleniyor.

2022'de %0 - 3'lük bir düþüþ tahmin ediliyor. Geliþtirici Evergrande Group'un borç sorunlarýnýn tüm sektörü etkilemesiyle birlikte konut, ana zayýflýk alaný. Yetkililer piyasayý istikrara kavuþturmak için adýmlar atýyorlar ve Evergrande'nin düzenli bir þekilde yeniden yapýlandýrýlmasýný yönetmeleri bekleniyor.

Geniþ çaplý bir teþvik gündemde olmamasýna raðmen, zayýf özel talebi kýsmen dengelemek için altyapý harcamalarýnýn artmasý bekleniyor. Üretim kýsýtlamalarý çok sýký olmaya devam ediyor ve düþük stoklar, düþen talep zeminine raðmen son zamanlarda satýþ fiyatlarýnýn artmasýna izin verdi. Klinker ithalatý 2021'in ikinci yarýsýnda düþtü ve gelecek yýl daha da düþmesi bekleniyor.

Hindistan --------------------- Kentsel konut canlanmasý

Hindistan'ýn, çoðu büyük þehirde düþük faiz oranlarý ve sürü baðýþýklýðýnýn yardýmýyla 2022'de %7-8 gibi güçlü bir GSYÝH büyümesi görmesi bekleniyor. Çimento talebinin %6 -6,5 oranýnda artmasý bekleniyor.

Altyapý harcamalarýnýn, saðlam kýrsal tüketim ve kentsel konut segmentinde uzun zamandýr beklenen toparlanma ile birlikte talebin temel itici gücü olacaðý tahmin ediliyor.

Yüksek girdi maliyetleri, üçüncü çeyrekte marjlar daralmýþ olsa da, üreticileri satýþ fiyatlarýný yükseltmeye teþvik ediyor. Kentsel alanlarda iþgücü sýkýntýsý hala yaygýn.

Asya ------------------------Görünüm iyileþiyor

Uzak Doðu pazarlarý, 2021'deki delta varyantýndan kötü bir þekilde etkilendi ve birçok ülkede çimento talebi mücadele etti.

Karantinalarýn büyük ölçüde kaldýrýlmasýyla birlikte IA Cement, 2022'de bölgesel büyümenin %4 ile sonuçlanacaðý saðlam bir toparlanma bekliyor. En güçlü toparlanma Vietnam ve Endonezya'da bekleniyor.

Vietnam'ýn Ocak ayýnda sokaða çýkma kýsýtlamalarýný kaldýrmasý bekleniyor, ardýndan bastýrýlmýþ özel talebin keskin bir þekilde geri dönmesi bekleniyor. Endonezya ekonomisi, yüksek emtia fiyatlarýndan önemli bir yararlanýcýdýr ve konut, KDV indirimleri ve kredi kriterlerinin hafifletilmesi ile desteklenmektedir.

Üreticiler son haftalarda fiyatlarýný çift haneli oranlarda artýrdý ve artýk kömürde bir tavan fiyat belirledi. Japonya ve Tayland'daki talebin, bayýndýrlýk çalýþmalarý nedeniyle orta derecede daha yüksek olmasý bekleniyor.

Sonuçlar

çok yararlý bir bilgilendirme olmuþ gözümden kaçmýþ.
    teþekkür ederiz tümer bey.

8. Yapýlý çevrenin temel taþlarýndan biri olan çimento ve beton endüstrisinin karbondan arýndýrýlmasý, iklim sorununun ele alýnmasýnda çok önemli bir rol oynayacak.

Bununla birlikte, mevcut teknolojiler, çimento ve beton endüstrisinin, sýcaklýklarý endüstri öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde bir artýþta tutma küresel hedefine katkýda bulunmak için gereken karbon emisyonu azaltýmýnýn sadece yüzde 30'una ulaþmasýna izin verecek.
    Bu, karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) gibi yenilikçi teknolojilerin geliþtirilmesi ve uygulanmasý gerektiði anlamýna gelir.

Bu teknolojilerin çoðu maliyetlidir ve henüz piyasaya hazýr deðildir.

Ayný zamanda, karbondan arýndýrma yatýrýmý diðer kurumsal önceliklerle rekabet halindedir.

Yapýlý çevrenin karbondan arýndýrýlmasý da nihayetinde genel beton tüketimi seviyelerinin düþmesine yol açabilir.

Bu nedenle, bir çimento ve beton üreticisinin bakýþ açýsýndan, bir sürdürülebilirlik sorunu olarak baþlayan þey, kýsa sürede bir büyüme sorunu haline gelebilir.

Çimento ve beton üreticileri tek baþýna ÇÖZEMEZ.

Baþarý þansýný artýrmak,
    çimento ekosistemi genelinde iþbirlikçi bir yaklaþým gerektirecektir.

Bu makale, çimento ekosistemindeki çeþitli katýlýmcýlarý ve bunlarýn sürdürülebilirlik zorluklarýný ve 1.5 derecelik bir hedefle uyumlu 2030 hedeflerini karþýlama ihtiyaçlarýný incelemektedir.

Bunu yaparken, çimento ve beton üreticileri için kazanan bir sürdürülebilirlik ve büyüme stratejisinin yapý taþlarýný vurguluyoruz. Üreticilerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaþmak, yenilikçi teknolojileri tanýtmak ve hem üst hem de alt satýrda büyüme için yeni yeþil yollar izlemek için çeþitli paydaþlarla nasýl iliþki kurabileceklerini gösteriyoruz.

Çimento üreticileri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaþmak, yenilikçi teknolojileri tanýtmak ve hem üst hem de alt satýrda büyüme için yeni yeþil yollar izlemek için çeþitli paydaþlarla iliþki kurabilir.

Sayfa 682/748 ÝlkÝlk ... 182582632672680681682683684692732 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •