Sayýn baymetin,
Sorunuza ben yanýt vereyim.Metastock'ta relatif strength comparative isimli bir gösterge var.Eðer karþýlaþtýrma hissesi olarak xu100 seçilirse belirlediðiniz hisse grafiðini xu100 grafiðine böler.Yeni grafik üzerine örneðin 9 günlük moving avarage eklenirse hissenizin endeks karþýsýndaki gücünü ölçmüþ olursunuz.Yeni grafikte 9 günlük hareketli ortalama üzerinde ise endekse karþý daha güçlüdür.
Cuma günü Odaþ hisse baþlýðýnda yazdýðým bir yazýdan alýntý.
Bu yorum neredeyse netleþen seçim sonucuyla örtüþen bir yorum.
Açtýðým bu baþlýðýn ilk sayfasýna "bu nedenle" geçmiþ tahminleri en doðru olan araþtýrma þirketinin tahminlerini ve yorumlarýný ekledim.
Borsada olasýlýklara yatýrým yaparýz , bu olasýlýklarýn da rasyonel analizlere dayanmasýný bekleriz . Alým satým kararýmýzý verirken duygularýmýz etkisindeki kendi beklentilerimize dayalý sonuçlara göre bir yatýrým stratejisi oluþturamayýz.
Sonuç benim takip ettiðim beklentilerini de burada yayýnladýðým þirketin tahmin ettiði gibi.
Büyük adam diyorsunuz "Ýsmini paylaþýn da bilelim kim bu büyük adam (!)
Bu saçmalýðý paylaþtýðýna göre küçük adam olma yolunda "büyük bir adým" atmýþ demektir.
Bu açýklamasý siyasi midir ?
Baðlý bulunduðu toplulukla alakalý mýdýr ?
Bu kiþiyi büyük adam yapan nedir ?
Bu þekilde bazýlarýna paranoyakça gelebilecek bu sorularý sormam son nerede normal.
5 büyük bankanýn ekonomistlerinden birisini arayýp bu durumu sorsanýz hiç birisi bu görüþe katýlmaz.
Ýsimlerine TV' den aþina olduðunuz
Haluk Börümcekçi
Gizem Öztok Altýnsaç
Iþýk Ökte
Üzeyr Doðan
Arzu Odabaþý ( yeniler bilmeyebilir kendisi finansal piyasalarýn en iyilerindendir)
Serhat Gürleyen
Arayýn sorun....
Türkiye' yi Arjantin gibi görmek isteyenlere hizmet eder bu paylaþýmýnýz sadece.
Görüyorum ki hangi ekonomistin gerçeðe iþaret ettiðini düþünürken de "siyasi görüþlerimizden kopamýyoruz"
Böylesine net, burada dillendirmeye deðmeyecek bir söylemin, yatýrým kararlarýmýzý yönlendirebilmesi gerçekten çok ilginç.
"Ne kadar yanlýþ olursa olsun bir þeyi sürekli tekrar ederseniz insanlar gerçekliðine inanýr " diye bir söz var.
Arjantin' in yanýna Türkiye' yi koyan zihniyetin hareket noktasý da bu.
Bu ilk deðil ,
Þunu da dediler : Devlet bankadaki dövizlere el koyacak. Bu sözü Prof. ünvaný olan ortodontistimden bile duydum.
Gçemiþte aracý kurum ortaðý olmuþ en az 25 yýllýk borsacýdan da duydum.
Delinin birisi bir kuyuya taþ attý herkes peþinden gidiyor. Yapmayýn arkadaþlar hepimiz ayný gemideyiz
"Bu geminin adý Vatan"
Arjantin ve Türkiye rakamlarýný yan yana koyun kýyaslayýn.
En azýndan bunu yapýn.
Ne kadar saçma olduðunu kendiniz de görebilirsiniz.
Son düzenleme : parasever; 24-06-2018 saat: 22:20.
Deðerli bir bilgi vermiþsiniz , fakat kastettiðim þey bu deðil.
30 hisselerinin endekse kaç puan katký yaptýðýný bilmek gerekiyor.
Ayrýca 10 yýllýk faiz oranlarý seyrine dair bir öngörü de gerekiyor.
Elbette kur ile ilgili de bir öngörü gerekiyor.
Tek tek hisselerin bilanço tahminlerini yapýp düþüþlerle beklenen endeks seviyesinde olabilecekleri fiyatlarý tahmin etmek gerekiyor.
Bunlarý bildikten sonra hisselerin tek tek hareketlerinin nasýl olacaðýnýna dair varsayýmlar üretebilirsiniz.
Mesela bu düþüþte
Zayýflamasý beklenen banka bilançolarý
Ýhracatçý þirketlerin durumu
Emtia yükseliþinin etkisinde olan hisseler.
Dibi tahmin etmek adýna önemli deðiþkenlerdi.
Bunu yaparken ayný zamanda kur ve faiz tahminlerinizin gerçekliðini de test etmiþ oluyorsunuz
Borsa, faiz, kur biliyorsunuz ki hepsi bir bütünün parçasý.
Birisini doðru tahmin ettiðiniz zaman diðerlerinin doðruluk olasýlýðý da doðal olarak artýyor.
Son düzenleme : parasever; 24-06-2018 saat: 21:51.
Çarþambadan beri yazýyorum "borsaya para giriþi var" diye.
Açýklanan rakamlara göre alýcý yabancý.
http://www.borsagundem.com/haber/yab...-yapti/1317709
Takip ettiðim hisselerde emeklilik fonlarýnýn satýþýna takýk oldum.
Hikaye hiç deðiþmiyor; ucuz fiyatlarda yerli satýyor yabancý alýyor.
Dolar uçacak diye konuþan "sözde uzmanlar" yüzünden yerli yatýrýmcý kafasý karýþmýþ þekilde dolara koþtu.
Yabancý da yüksek fiyatlardan dolarlarýný bozma þansýný yakalýyor.
Dolar ve borsa beklentimi seçim öncesinde Çarþamba paylaþtým þimdi izleyelim olacaklarý.
Bu senaryodan farklý bir senaryo gerçekleþeceðine dair ön sinyaller alýrsam burada yine paylaþýrým.
Þimdi orkestradaki enstrümanlar ne çalacaklar ona bakacaðým![]()
Yarýn ve sonraki günlerde ne yapacaðýz?
Piyasa ne bekliyor ?
Bu sorunun cevabý ile baþlayalým.
Borsanýn hareket mantýðý öngörebildiði bir gelecekteki beklentiyi satýn almaya dayanýr.
Bu olumlu da olabilir olumsuz da ya da belirsizlikte olabilir zaten bunu da satar.
Þimdi beklentisi ne ?
Piyasanýn cevap beklediði þey ne ?
Hepimiz biliyoruz...
- Ekonominin baþýna kim geçecek
- Merkez bankasýnýn durumu ne olacak
- Yardýmcýlar, danýþmanlar kim olacak
Bütün bunlar aslýnda "sattýðýmýz bir belirsizlik" yani 92 000 fiyatlamasýnýn içindeki bir belirsizlik bu.
Dolayýsýyla bunlar belirli hale geldikçe "borsa olumlu fiyatlayacaktýr"
Hatýrlayýn Babacan giderse iyi olmaz söylemleri vardý , yerine yenileri geldi borsa yükseldi.
Þimdi de "Þimþek var mý yok mu diye bakmayacaktýr piyasa"
Yerine gelecek olanýn ne söyleyeceðine bakacaktýr daha yok iþlerin nasýl yürüyeceðine bakacaktýr.
Açýkçasý bunu yazarken ben de acaba diyorum ama duygularýmdan sýyrýlýp piyasanýn fiyatlama mekanizmasýna göre hareket ediyorum..
Az duygu çok mantýk.
Öyle ise önümüzde olumlu fiyatlama getirecek bir beklenti var.
Bu beklentiye ohalin kalkmasýný da eklersek.
Hatta bu beklentilere "yerel seçimleri ile ilgili belirsizliðin de ortadan kalktýðý gerçeðini ekleyebiliriz"
Bunlar oldukça güçlü beklentiler...
Arkama yaslanýp "ortalamalar kýrýlmadýðý sürece pozisyonumu korumak düþer bana"
Beklentiler gerçekleþinceye kadar...
Beklentiler gerçekleþtiðinde herkes almaya koþarken biz satalým mý diye bakarýz...
Günlük bazda 21 günlük aðýrlýklý ortalama
Saatlik bazda 50 saatlik , hatta 100 saatlik aðýrlýklý ortalama
dikkat edeceðim ortalamalar.
kýrýlmadýðý sürece sorun yok diye düþünüyorum.
Ayrýca suna da dikkat edeceðiz.
Endeksin orkestra hisselerinde enstrümanlar olduðunu söyledik.
Eðer enstrümanlar yani hisseler her gün yeni tepeler yapýyorsa endeksin de bu þekilde davranacaðýný söyleyebiliriz.
Fakat bu hisselerden bazýlarý bir yere yükselip önceki günün en düþük noktasýnýn altýndaki seviyelere gelmeye baþlýyorsa endeksin
de sonraki süreçte bu davranýþý sergilemesi beklenebilir.
Ben þahsen bunlara dikkat ettiðim sürece olasý en yüksek kazancý kazancý elde edebileceðimi düþünüyorum
Son düzenleme : parasever; 24-06-2018 saat: 23:36.
Yer Ýmleri