“ÇOCUKLARIMIZI EMANET ETTÝÐÝMÝZ KÝÞÝLERÝ DOÐRU SEÇMEK BÝZÝM ASLÝ GÖREVÝMÝZ”
Küçük yaþtaki çocuklarýmýzý gözümüzün önünde tutmak zorundayýz. Gözümüzün önünde tutamýyorsak da onlarýn güvenliði ile ilgili önlemi almak birinci görevimiz olmalý. Yani siz ya çocuðunuza güvendiðiniz bir kiþinin bakýmýný saðlayacaksanýz ya bir þekilde eðer kreþe gidiyorsa güvenlik önlemleri olan bir kreþe gitmesini saðlayacaksýnýz. Örneðin; bir haberde iþitme engelli bir çocuðu, zihinsel engelli amcasýyla su almaya yolladýklarýný okudum. Siz zihinsel engelli bir amcaya bir çocuðu, üstelik duymayan bir çocuðu nasýl emanet edersiniz? Burada ailenin de çok ciddi anlamda ihmali olduðunu düþünüyorum. Yani çocuklarýmýzý emanet ettiðimiz kiþileri doðru seçmek ve doðru önlemleri almak bir anne baba olarak bizim asli görevimiz. Biz onlarýn güvenliðini saðlamak zorundayýz. Bu noktadan hareketle belli yaþta kendi sorumluluðunu alamayacak çocuklarý hakikaten gözümüzün önünde tutmalýyýz, özellikle de erken yaþtaki çocuklarý. Ama belli bir yaþtan sonra tabi ki önlem alýnmýþ bir okula, bir kreþe emanet etmek, güvendiðimiz kiþilere býrakmak gibi önlemler de alýnabilir.
Ama her saniye, onlarý boðacak þekilde gözümüz üzerinde olacak demiyorum. Eðer biz çocukla saðlýklý bir iletiþim kurduysak, yabancý biri ona yaklaþtýðýnda kendini nasýl koruyabileceðini daha önce onunla konuþtuysak, çocuk baþýna bir þey geldiðinde bizi güvenilir olarak görüp, bunlarý korkmadan anlatýr. Çünkü çocuk baþýna bir þey gelebileceði zaman çok korunmasýz olduðu bir ortam dýþýnda kendini kurtarmayý becerebiliyor. Örneðin biri ona yaklaþtýðýnda baðýrmayý, onun elinden kaçýp kurtulmayý da becerebiliyor. Ama bunlarý çocuða anlatmak, bir güven ortamý olan bir aile iliþkisini o çocukla kurmuþ olmak da gerekiyor.
Yine zihinsel engelli bir çocuðumuz varsa, zihinsel engelli olmasa bile doðruyu yanlýþtan ayýrt etmekte zorlanan, iþitme sorunu olan, görme sorunu olan çocuklarýmýz varsa onlarý da özgüvenlerini zedelemeden kendilerini koruyabilecekleri bir tarzda eðitmek, onlara yabancýlara karþý durmasý gereken noktayý, kendilerini özel anlamda nasýl korumalarý gerektiðini öðretmek bizlerin görevi ve bu çocuklarýn eðitim ihtiyacýný, özel eðitim ihtiyacýný karþýlamak da bizlere düþüyor. Onlarýn ilgili eðitimini saðlamamýz lazým.

Alýntý yaparak yanýtla

Bir Anda Sabah Olmaz Ebeda 

Yer Ýmleri