Originally Posted by
abcd
Sn. Ebcim ben kar tahmininizi deðiþtirin diye önermedim, sadece döviz varlýðý tutmadýklarý için kur farklarý beklentisine girmeyelim þeklinde düzelttim.
3 aylýk kar beklentisini öngörmek bu yýl kolay deðil, ama satýþ tutarýný öðrenebilsek karý tahmin etmek çok kolay olacak.
En kritik ay mart ayý, çok baþarýlý geçtiðini tahmin ediyorum.
3 aylýk konsolide ( as ecza deposu dahil) kar tahmini için 3 temel kalem var;ilk çeyrek için,
-Ciro. ? Bilemiyoruz tahmin edebiliriz
-Brüt kar , cironun % 10 civarý genelde
-genel yönetim gideri - 35 mln civarý
-pazarlama gideri. -175 mln civarý
-faaliyetle ilgili diðer gelir ve giderler + 35 civarý
- toplam net faaliyet gideri -175 mln civarý
-yatýrým faaliyetleri ve finansman gelir gider net + 15 mln
-geçici kurumlar vergisi karþýlýðý oraný % 22
Bu durumda
A- ciro 4,5 mlyr olursa NET KAR 225 civarý
B- ciro 5 mlyr olursa net kar 260 civarý
C-ciro 5,5 olursa 295 civarý
D-ciro 6 olursa 325 civarý
Oluþur.
Geçen yýl ilk çeyrek ciro 4,2 civarý idi , bu rakama bu yýl geçen yýl þubat ortasýnda artan %26 fiyatlarýn yarým çeyrek etkisi dolayýsýyla bu oranýn yarýsýný, bu yýlýn þubat ortasýnda artan %12 oranýnýn yarýsýný uyarladýðýmýzda 5 mlyr ciroyu buluyoruz. Bu rakamýn net kar karþýlýðý da geçen yýlýn biraz üzerinde 260 civarý kar demektir. Ama mart ayýndaki yoðun panik ve týbbi malzeme ve eczanelere ve hastanelere yoðun ilaç sevkiyatý, benim hayalimi reel büyümeyi düþünmeye de itiyor.
Yani neden 5,5 mlyr ciro olmasýn ki, bu olursa 290 civarý kar ile süper bir performans gösterir.
Yani ciroyu bilen biri varsa yukarýdaki aralýklara bakarak net karý öngörebilir, çünkü kar marjý ve sürpriz yapmayan stabil faaliyet giderleri isabetli öngörülebiliyor.
Ne mutlu ki, böylesine yoðun bir kriz ortamýnda , çoðu þirket nakit akýmýný bile dengeleyemezken ve ayakta durmaya çalýþýrken biz, 200 ün ne kadar üzerinde çeyreklik kar gelir diye merak ediyoruz. Ýyi bir his bu.
Hakkýný vermeyen bir piyasa fiyatý var ama, bakarsýnýz deva ve ilaç a giren oyuncular , sýra selec e geldi derlerse hareket öne çekilir. Buna cesaret edememelerinin sebebi bu hissede yabancý takasýnýn çok yüksek olmasý elbette. O yüzden daha yavaþ adýmlarla gidiyor, ve yerli büyük spek bulaþmýyor. Elinden tutan bir sahibi olsa ......
Biliyoruz ki, ilk çeyrek beklentinin altýnda bile gelse, karlý stoklar 2. Çeyreðe kalacaktýr.
Sabýr...
Yer Ýmleri