bugünün günaydýný da benden olsun...
öncelikle burada yapýlan yorumlardan etkilenip alan veya satan kiþileri uyarayým. kimseye yatýrým tavsiyesi vermiyorum. ben 2 temmuzdan bu yana alabildiðim kadar gücüm yettiðince alýyorum. herkesin risk ve getiri beklentisi kendine.. ne al derim ne sat derim. hiçbir þekilde kimseye tavsiye vermiyorum... düþüncelerimi ve bazý deneyimlerimi aþaðýda açýklayacaðým.
15 eylül 2005 tarihinde batýçim alarak baþlayan yolculuðumuz zorunlu çaðrýya odaklandýðýmýzdan "gönüllü çaðrý" olayýný düþünememizden dolayý 2006 aralýk ayýnda paylarýmýzý insider trading suçu iþleyen raymond jamese satarak son bulmuþtu.. sonra çaðrýda batýçim alamadýk söke aldýk.. gerisi malum.. diþlerimizi söke söke öylece beklettiler bizi.. tam 9 yýl.. sonra sökeler prim yaptýðýnda fiyatý sabit kalan batýçime bir daha geçtik.. 2016da.. 2017 ekim gibi sanýrým tamamen çýktýk.. 2006 sonunda satmasaydýk çaðrý sürecinde muhtemelen 12.25ten verirdik.. veya daha yukarýsýndan
aðustos 2005ten bu yana olanlarý kýsaca tekrar geçeyim.. (tekrar tekrar yazmamýn sebebi þu ki "tarih tekerrürden ibaret.. geçmiþten ders alýnmalý" filan derler ya.. ne diyeyim.. çok doðru)
2005 aðustosunda hsbcden birileri batýçim hissesi toplamaya baþlar.. ayný ay içinde ismail tarmanýn iki kere alýmý vardýr.. borsaistanbul.com'dan bakabilirsiniz. (þirket haberlerinden) 15 eylül 2005te (veya bir gün önce) ismail tarman tüm hisselerini bu hsbcden iþlem yapan Oracsom Construction Indutries (OCI) adlý ortadoðunun en parlak çimento grubuna satar.. OCInin sahibi Sawiris ailesi parayý kan kokusu alan köpekbalýðý misali kazanmasýný çok iyi bilen mýsýrlý mursi karþýtý gayrimüslim bir aile. bu alýmdan sonra "finansal yatýrým yaptýk" açýklamasýný yaparak uyuyan güzellere bir öpücük kondurur.. Düþünsenize ortadoðuda hýzla büyüyen bir çimento grubu klinker kapasitesini artýrmak yerine batý grubuna finansal yatýrým yapýyor

bunu da yiyenler oluyor..
15 eylül 2005ten 2006 sonuna kadar batýçim tahtasýnýn tek sahibi OCI'dir. hatta 2006 martýnda baþlayan krizde tüm borsa þirketleri çökerken finansbank ve batýçim düþmemiþtir.. OCI tahtaya kendi çocuðu gibi sahip çýkmýþtýr.
O dönemde zorunlu çaðrý için eþik %25. Bunlar da %21.2 civarýnda.. biz de nasýl olsa %25e daha var deyip satmýþtýk. Bunlar da "gönüllü çaðrý" yaptýlar.. Ýþte o an batýçim yönetimi uyandý.. Ýcradan sorumlu ykü beyefendi "gazeteden öðrendim" açýklamasýný o günlerde yapmýþtý. OCI çaðrý fiyatýný yükseltti.. 12.25 tl b grubu için (64.352 adet b grubu hisseden kendi sahip olmadýðý kýsým için) bir de 2000 tl 48000 adet b grubu için.. o dönemde dolar kuru 1.39 civarýydý.. yani kabaca
635 milyon dolar deðer üzerinden çaðrý yapýldý..
Uyuyan yönetimimiz uyandý.. Yine Tufan Bey tarafýndan refleks olarak tanýmlanan bir hareketle sökenin kasasýndaki 56 milyon tlden 32 milyonu batýçimin 2.633 milyon hissesini almak üzere kullanýldý. (ortalama 12.35 tl fiyatla) bu da 23 milyon dolara tekabul ediyordu. Ayrýca yönetimdeki 5 kiþi (sevinç izmiroðlu feyyaz izmiroðlu f.g.ünal belgin egeli ve 1 kiþi daha) þirketin yüzde 5.01i için çaðrý fiyatýnýn üzerinde 29 milyon dolar yatýrdýlar.
Çaðrý baþarýlý biçimde engellendi.
Sonra Feyyaz Ýzmiroðlu aðýrlýkta olmak üzere yaklaþýk 1.5 yýl hemen hemen hergün yönetim borsadan kýrýntýlarý toplamayý (fiyata etki etmeden) sürdürdü. Bu arada Feyyaz Ýzmiroðlu batýsökenin batýçim paylarýný almasýyla ilgili olarak "5 yýl sonra ne kadar doðru yatýrým yaptýðýmýzý göreceksiniz" dedi.. OCI de bu alýmla ilgili SPK'ya þikayette bulundu.. SPK'nýn cevabý 2008/08 nolu bültende yazýlý (burada paylaþmýþtým).
Bu arada 2006 yýlýnda yönetim limaþ limaný aldý 45 milyon dolar gibi bir rakama.. çok güzel doðru yerinde bir yatýrýmdý.
Sonra OCI'nin çimento bölümü Lafarge'a satýldý.. Lafarge o dönemde türkiyeden çýkma kararý almýþtý.. Önce YLOAC'deki paylarýný sattýlar sonra Darýcadaki Aslan Çimentoyu... Batýçim hisseleriyle ilgilenen olmadý.. Son olarak Ereðlideki öðütme tesisini sankoya sattýlar.. demek ki o dönemde birileri sankonun kulaðýna su damlattý ki çok da uzun zaman geçmeden 2016 gk toplantýsýndan hemen önce lafargeýn batýçim paylarý sankoya geçti.. 38 milyon dolar karþýlýðý.. 4.79 tl ortalamayla.. o dönemde "bu iþte bi iþ var çok ucuz kesin hile var.. mutlaka açýktan ödeme yapmýþtýr.. bilmediðimiz birþey var" yorumlarý yapýldý. oysaki bundan tam bir yýl önce 2015te yapýlan gk toplantýsýnda yönetimin icradan sorumlu üyesine "neden lafarge hisselerini siz almýyorsunuz?" dediðimizde "para yok" deyip cebini göstermiþti. Yanýndaki bayana "Sende var mý?" diyerek gülüþmüþlerdi. o an ezildiðimi hissettim.. Hoþ bir an deðildi.
Hani bazýlarý yönetimi neden eleþtirdiðimi filan soruyor ya.. daha bunun gibi birkaç baba sebep sayabilirim.. neyse konumuz bu deðil.
Yönetimin liman yatýrýmýndan baþka iki güzel hamlesi oldu.. birincisi rakiplerinden daha önce yaptýklarý WHR yatýrýmý. Ýkincisi ise 2009 sonunda Söke için ÇED'in alýnmasý.. tüm yatýrýmý sökede olan birisi için heyecan verici bir durum.. Ama 2008 krizi bunlarýn gözünü öylesine korkutmuþtu ki yatýrým 2018de anca tamamlanabildi.. yumurtalarý ayný sepete koymama ilkesiyle ve aksu enerjinin gazlamasýyla kovada I ve II hesleri astronomik bir fiyatla tam 56.25 milyon dolara aldýlar.. böylece yumurtalar ayrý sepetlere girmiþ oldu.. (yumurtalarýn akýbetini sonra söyleyeceðim) sonra 30.5 milyon dolara hasanlar hesi aldýlar.. res için lisans baþvurusu olan borares adlý þirketi cüzi bir rakama satýn aldýlar.. bir de bununla ilgili cüzi bir ceza yediler

borares sonra tasfiye oldu.. yanlýþ zamanda modaya uyarak enerji modasýnýn kazýðýný yediler. batýsöke klinker kapasite artýrýmý için kullanmalarý gereken kaynaðý enerji için kullandýlar.. þimdi ise bunu tazmin edebilmek için grubun kalbi olarak nitelendirdiðim sökeyi satýlýða çýkardýlar. bu þuna benziyor. bir aile var... aile zor durumda.. satýlabilecek iki varlýðý var.. bir cocuklarý.. iki köpekleri.. ailenin cocuðu satmasý gibi..
Bence sökenin satýlmasý hata. bundan önce yaptýklarý hatalarýn devamý niteliðinde.. gerçi satýlýrsa oradan gelecek nakit ve kurtulunacak borç yönetimi rahatlatýr. ama satýlýrsa hata olduðunu yine uzun vadede anlayacaðýz. þirketin temel olarak 4 önemli varlýðý var. söke, batýçim arsasý, liman ve enerji.. önem sýrasý bu þekilde olmayabilir.. 2 ile 3 yer deðiþtirebilir ama 1 ve 4ün yeri bence deðiþmez.. dediðim gibi bunlar benim düþüncelerim.. katýlýp katýlmamanýz beni baðlamaz.
Keþke halka arzla kaynak oluþtursalar.. daha önce söylediðim gibi..
ya da.. batýçimi satsalar.. hazýr sanko var.. orascom 503 milyon dolar bloke etmiþti çaðrý için.. ayný miktara iki taraf da razý olsa.. 503ün daðýlýmý a için 48 b için 455 m usd olsa a için 1000 dolar b için 3,33 dolar..
toplam ele geçirme maliyeti 543 milyon dolar olur sanko için (aldýklarý azýnlýk paylarý ve çaðrý için yapýlan ve yapýlacak ödemeler dahil).. yönetim ise
647 m dolar deðer üzerinden satsa 19 kiþinin hesaplarýna toplam yaklaþýk 350 m dolar yatar..
543 ile 647 arasýndaki 104 milyon dolar da sankonun lafarge hisselerini devralmasýnýn ödülü olur.
543ü nasýl buldum onu da izah edeyim.. liman 200 batýsöke 350 batýçim 250 enerji 50.. eksi 200 borç = 650 batýçimin deðeri..
duygusal davranma lüksü yok kimsenin.
bunlar benim yorumlarým.. hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir.. makul olmayan bir yaný da yok. son 15 yýlýn ky açýsýndan olumlu tek sonucu bu olur kanaatindeyim. kaðýdý kötüleme yok.. hakaret yok. gaz verme yok.. fiyat hedefi yok.. al tavsiyesi yok.. sat tavsiyesi yok.. tut tavsiyesi yok.. yalan yok.. tarihsel olaylarýn hepsini internetten sunabilirim. rakamlarda hata varsa da hata içmek için satýn aldýðýnýz meyve suyunun miktarýnda bile olabiliyor.. hepinize bol kazanç.
Yer Ýmleri