Madem bugün haftasonu, biraz ekonomiden uzaklaþalým ve bilim þeedelim diyorum.
Canlý nedir? diye baþlýyalým.
Taþ canlýmý.?
Taþ canlý olsaydý, bizim gibi aya giderdi.! Ayda taþ varmý.? Var. Demekki canlý.
Yarýnda baþka konuya dalarýz.
Madem bugün haftasonu, biraz ekonomiden uzaklaþalým ve bilim þeedelim diyorum.
Canlý nedir? diye baþlýyalým.
Taþ canlýmý.?
Taþ canlý olsaydý, bizim gibi aya giderdi.! Ayda taþ varmý.? Var. Demekki canlý.
Yarýnda baþka konuya dalarýz.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
human bilim hepimize lazým.Atatürk ne demiþ "oyarým olm hepinizi, keçi hariç." demiþ. fetullah ne demiþ. "genç beyaz erkekler kalsýn, kalaný niye geldi." hükümet ne demiþ "bilo, vakýfa yeni depo yap, kasa gibi barnaklayýp gireyim. Dibinde de ingiltereye kadar hýzlý tünel olsun ama japona yaptýr."
Poþet satýþý mantýklýydý ama amaç marketlere kýyak yapýp çalýþanýn sýrtýna yýkmak olduðundan kýzmýþtým.
Bakan açýklamýþ içecek poþetlerine depozit gelecek diye.
Bak buna kýzmam çünki markete kýyak gibi görünmüyor. Vatandaþada kýyak deðil yük. Ama mantýklý bir karar.
Markete kýyak deðil. Tüm içeceklere ambalaþ zammý yapacaklar, geri getirirsen o zammý geri sana verecekler. Getirmezsen cebe indirecekler, ancak geri alýmda personele yük olacaðýndan, markete pek faydasý olmayacak. Yinede geri getirilmeyen çok olur, biraz kazançlarý olur.
Vatandaþada yük, hem ambalaj zammý yiyecek, belki tüm içecek ambalajlarlarý Cam'a geçecek, taþýmasý zor olacak, satýþ düþecek. Hemde geri getirme derdi var.
Ama karar mantýklý. Buna kýzamam.
Bu karara marketler itiraz ederse, bakýn nasýl geri alacaklar. Vatandaþ itiraz ederse, maaþýný ödediði coplu polisler karþýnda.
@NeAcaipDunya
Çetin Ünsalan isimli ekonomi yazarý, USD ortadan kalkarsa mahvoluruz diye bir yazý yazmýþ. Yani CIA para verse ve bizim çýkarlarýmýzý koruyan, bir yazý yaz dese, ancak böyle bir yazý yazýlýr. Belki kendisi yahudidir, kendi sürüsünün geleceði için gönüllü yazýyordur.
Para ile yazan yada ülkenin deðilde kendi sürüsünün çýkarýný düþünerek yazan çok yazar var. Çoðu ölçüyü kaçýrmýyor ve kolay saklanýyorlar. Ama iðrenç ötesi yazýlarla ölçüyü kaçýranlarda var. 3 tanesinin adýný yazdým. 2 tanesi habertürk gazetesinden.
Çin büyümesi, alýþtýklarýnýn çok altýnda geldi. Bizim son dönem yetiþtirdiðimiz devlet adamlarýný gönderelim, kaç istiyorlarsa ona göre büyüme rakamý çýkarsýnlar.
Çin in düþük büyümesinin bize bi faydasý yada zararý olurmu.? Çinle enerji yada baþka konuda pek bir baðýmýz yok. Onlara karþý büyük ticaret açýðý veriyoruz. Görünürde bi zarar görünmüyor.
Avrupada sorun yaþanýrsa bize etkisi olur. TVlerde kötü etkileniyoruz deniyor ama þüpheliyim. Avrupalý harcamayý keserse, ilk nerden kesilir. Lüks maldan. Avrupada üretilen maldan. Ucuza yönelinir. Yani bir þansýmýz olabilir, ama böyle bir yönetimle geleceði konuþmak çok saçma, ne yazabilirimki.? Avrupa ucuza yönelirse, asya ya yönelir. Bizede gelirlerde biz at pazarlýðýna gireceðimizden, birbirimizi soymaktan, durumu fark edemeyiz. Daha ormanlarý yaðmalayacaðýz. Sonra gölleri filan...
Son düzenleme : alicemal; 21-01-2019 saat: 11:31.
@NeAcaipDunya
BISTin geldiði seviyede artýk iþ ciddiye bindi. 100 bini geçirmek ciddi bir karar.
Balinalar el atmazsa, 100bini geçemeyiz. Geçmek için ekonomik ve politik, umut verici bir geliþme yok. O sebeple iþ büyükler, yani balinalara kalýyor.
Eðer geçirmeye niyetleri varsa, önce bir tartacaklardýr. 100bine yaklaþýnca ne kadar satýþ yeniyor.?
Ortamý analiz edip, sora kendilerine en kârlý gelecek þekilde geçireceklerdir.
Yok eðer henüz geçmeye niyetleri yoksa, yüksek hacimle biraz mal daðýtýp, BISTI kendi haline býrakacaklardýr. Çobansýz kalan sürü korku ile hareket eder, hali ile satýþlarla aþaðý.
Geçermiyiz geçmezmiyiz NET fikrim yok. Uzun vadeci olduðumdan konuyu ciddi düþünmedim. Ciddi gibi görünen alýþlarla buraya kadar geldiðimizden, geçme ihtimalimiz var. Hissi olarak geçecez gibi geliyor. Tabi hacim grafiðinide dün incelemiþtim, oradada geçecez yazýyordu.
Kalýcý olurmu.? Geçerse olur gibime geliyor.
@NeAcaipDunya
Her Salý günü çarþý iznine çýkýyorum, söke starbaksa. Bi kaç haftadýr hayrete düþüyorum.
Bugünde börgýr king müþterileri ile doluydu. Orta sýnýf aile çocuklarý doldurmuþtu. Söke ilçesi beni kovalamaya çalýþýyor sanýrýmsa.
Hani okullar tatil olmuþ olsa, o çocuklar yine starbaksa gelmez, börgýr king e gider. Sakatat dan yapýlma kýrmýzý boyalý köfteleri ile kanserojen ketçaplarýný höpürdetirler. Yada hormonlu tavuk etlerini yutarlar. yanýnda da bol alýþkanlýk verici maddeye bulanmýþ içeceklerini hüpletirler.
Hiç düþündünüzmü, ays tii denen ve üzerinde ice tea yazan poþet sular neden bu kadar içiliyor diye.? Bildiðin su.
Ben düþündüm.
Etiketinde yazmýyor ama, içine biþey koymuþlar, içtikçe içesin geliyor. Tat yok, ama içmek istiyorsun.
Ne anladýnýz.?
Hiç biþey. Ýþte keçiler bu yüzden var, sizin yerinize analiz edip yazýyorum ama yinede nafile.
Ýçine çin tuzu denen, gübre bile yesen, tekrar yeme isteði veren madde türü biþey katýyor olmalýlar. Formülü, mono sodyum glutamat.
Patates ve mýsýr cipsi paketlerini okuyun, tüm markalarda var. Ama bence pek çok yiyecek ve içeceðede katýyorlar ve etikete yazmýyorlar.
Japonlarýn, deniz yosunundan ürettiði bu çin tuzu denen madde yani E622 yada monosodyum glutamat, bildiðim kadarý ile kendisi direk zararlý deðil, kanser filan yapmýyor. Ancak sürekli yeme isteði uyandýrdýðýndan, hem obez oluyorsunuz, hemde içine katýldýðý þeyler kanserojen olabiliyor.
Etiketlere mutlaka yazýlmalý. Ýsteyen alýr. Ama millette þuur, ,rade yokki. Eðitim versen yinede tam kurtarmaz. Alýn SSCB, toptan üniversite eðitimliydi, ama yahudiler içten çürütebildiler. Sonunda battý. O kadar eðitime raðmen neler döndüðünü anlayamadýlar.
Her neyse...
Nooluyor bu söke starbaksa aakedeþ.?
Bu arada sanýrým bardaklarýn boyunu %15 kadar küçültmüþler.
Starbaks son 6 ayda 2 kez küçük zamlar yaptý. Yinede Türk marka kahve satanlardan daha ucuza, daha çok kahve veriyordu. Bardaklarýda küçülterek üçüncü bir zam daha yapmýþ oldular. Belkide küçültmemiþlerdir ben yanýlmýþýmdýr ama sanmýyorum. Her neyse, kahve miktarý için deðil, kendi yanlýzlýðýmda sakin kahve içip saatlerce huzur dolu vakit geçirmek için gidiyorum. Ama söke bozuldu...
Umarým geçicidir.. Yaw kýþýn ortasýnda böyle kalabalýk olursa, havalar ýsýndýðýnda ne olacak acaba.?
Starbaks harici bana uygun yerde yok.? Taþýnmanýn zamaný gelmiþtir belkide.?
@NeAcaipDunya
BIST de ne oluyor.?
Kontrolum dýþýnda biþey yok. O sebeple fazla piyasaya bakmýyorum.
Önceki BIST yazýmda ne yazmýþtým. Çýkýþ ciddiye benziyor, 100bini geçme ihtimali var. Devamýnda ne yazmýþtým.?
Büyükler 100bin gibi önemli bi direnci nasýl geçirir. Kendilerine en avantaj saðlayacak þekilde.
Önce oraya gelinince endeksle oynayýp, alýþ satýþlarý analiz ederler.
Geçrimeye karar verirlerse, bi kaç kötü haber eþliðin de aþaðý hamle yapar sora düþük hacimle bile geçirebilirler. medya önemlidir.
103 bin 105 bin aralýðýnda üzerine gelecek mallarý niye 98binde 99 binde almasýnlar deðilmi.?
Önce besleme ekonomi kanallarýna kötü haberler yaptýrýrlar. 100 binden aþaðý salmýþ gibi yaparlar, millet satar. hepsini yan ceplerine koyarlar.
Kötü haberler ekonomi kanallarýnda devam eder. Küçük hacimle gösteriþsiz bi þekilde 100 bini geçirirler, sora hacme baþlayýp yeþili yakarlar.
Canlanan yerliler lan geçti galiba deyip 103binde mala saldýrýr. 103 - 105 aralýðýnda, 99 ortalama ile aldýklarý mallarý geri verirler. o arada endeks düþer gibi olunca, 104 ortalamalaý mal alanlarýn bir kýsmý lan düþüyor tuzaðamý geldik diye 101 civarý mallarý geri verir filan feþmekan..
yani sürüden olabildiðince faydalanýp öyle geçmek varken, neden dümdüz yüksek hacimle geçsin.
BIST de paralý çok giriþ yokki herkes kazansýn. Mevcut sürü de zor bir sürü ve sinekten bile yað çýkarmak zorundalar. Normal yatýrýmcý býrakmadýlar BIST te ve tek suçluda BIST yönetimi.
Geriye kumarbazlarla, mecburi kurumsallar kaldý.
Herhalde %80 böyledir. kalan %20 de, amatör ve iþini iyi yapan küçük ve orta büyüklükte yatýrýmcýlardan oluþuyordur.
BIST de büyüklerinde küçüklerinde kazanmasý çok zor... o sebeple grafikteki her çizgi, entrika ve bizans oyunlarý ile þekillenmiþ.
Uzun vadeci olduðumdan ve iyi bir temel analist olduðumdan, fazla etkilenmiyorum. Þunuda belirteyim, benim temel analizden anladýðýmla sizinki farklý olabilir. Kafaya takmayalým. hayat kýsa hepimiz öleceeez...
Bana hala BIST 100 bini geçecek gibi geliyor... en fazla 2 hafta içinde BENCE geçeriz. Ýhtimali %60 civarý görüyorum...
Tabi bu arada hükümet yeni bi numara icad etmezse. Allahtan yerel seçime yaklaþtýk ve pek artislik yapmýyor. Biraz kendini tutuyor...
@NeAcaipDunya
Ali Cemal bitli misin ?
Yumurtacý mý ? yoksam paþa popçuuu [emoji4] hayyy aksi yaa klavyem sürþtüü topçu olcaktý oo çarþý izni nedir Abi yaa [emoji28]
Ýyi insan olmanýn da ,hoþgörünün de , sevmenin de sermayesi bedava.. Sevin lan birbirinizi !
S.Alýþýk
Yer Ýmleri