Aklma gzel bir rnek geldi, konuyu ok gzel aklyor, bakalm anlalr ekilde yazabilecekmiyim.
Hkmet d gleri suluyor. Muhalefetin eitimli kesimide "ekonomiyi bu hale getiren sensin" diyor.
Hakllar, ekonomi gerekte ktyd, bu hkmet ok daha kt hale getirdi.
Hakl olarak sen bu hale getirdin d g arama deniyor.
ok hakllar...
Ancak olaya derin bakmak lazm... Yzeysel bakarsak, sopa ile urarz, sopay tutan grmeyiz.
rnee gelirsem.
Benim adm Cevat.
Birde kar komum var.
Komumun maln mlkn ele geirmek istiyorum. Ben zenginim.
Onlarca yl urap, kyn ileri gelenlerine para verip yanma ekiyorum. Kyn yerel gazetesi benim emrimde, kendi lehime haber yapyorum, komu alehine yayn yapyorum.
Yllar sonra baaryorum ve Komumun bana ynetici olarak bir deliyi koyuyorum. Akll adam koysam bana bi faydas olmayacak. Benden hesap soracak, "naapyorsun, bana ne yaptrmaya alyorsun" diyecek. Deli koyuyorumki, istediim gibi kontrol edip komum alsn, her yl gelirlerini ben alaym.
Bir sistem yaratyorum ve komumun bana ynetici olarak koyduum deliler deisede yenisi geliyor. Bi deli gidiyor, dier deli geliyor. Bu sayede komuu iftlikteki ana damarlarda tamamen ele geiriyorumki, deli nin biri arza karsa kontrol elden tamamen gitmesin.
80 yl ler iyi gidiyor, koyduum sistem 80 yl sper yryor, her yl komumun gelirlerini cebe indirecek sistemi kurmuum. Tm dnya ilerlerken, komum ok alt halde ok yava ilerliyor. Dnya lkeleri birer birer komumu geiyorlar. nki komunun geliri kurdurduum sistemle bana akyor, komunun ilerlemesi iin kullanlamyor. Medya bende, cahil halkn lider olarak grd din adamlar bende olduundanda komunun slalesinde kimsenin durumdan haberi olmuyor. Fark eder gibi olanda sistem yok ediyor. Ses karmasna izin verilmiyor yada ldrlyor.
Ama deli bir gn ba kaldryor, dediimi yapmyor, "Bu iten benim daha ok pay almam lazm" diyor.
Deli bu, ii deliye verirsen her zaman kontrol edemezsin. Akllya versende iine yaramaz.
Bende deli ile mcadeleye balyorum. Glym, zenginim, bana alan sistemimi 80 ylda kurmuum.
Deli diyorki "Tarlada meyvelerin rmesinin, evin duvarlarnn atlamasnn sebebi d glerdir, benim suum yok."
Kurduum sistemin adamlar diyorki,
"tarlada meyveler rd, evin duvarlar atlad, bu adam bu ii yrtemiyor."
Deliyi sulayan Adamlar Hakl. 100 kerede hakl, bin kerede hakl. deli bu ileri bu hale getirdi.
Peki deliyi o komunun bana koyan kim.?
Deliye deli deyip sulu yaparsak, o deli gider, yeni deli gelir. Soyulmaya devam eder komu. AKILLI ADAM GELMEZ.
Deliyi oraya getiren sistemi kuran bulman lazm. Ancak o zaman smr sisteminden kurtulursun...
Bu rnekte, bugnki sreci anlatamyorsa, hi bir ey anlatmaz...
Gazete ve TV lerde kim SADECE deli yi suluyorsa, deli giderse bu iler dzelir diyorsa. Ya saftr aptaldr, yada Cevatn kurduu sistemin adamdr.
Yazmamsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer mleri