Bi dönemde TV ekonomistleri arasýnda þöyle bir EZBER dönüyordu.? Bunlara öðretilmiþti.
"Yabancý gelmesi için reel faiz vermen lazým."
"Tamam verelim peki reel faizden kastýn ne.? Kaç vereyim.?"
"TR enflasyonu %20, demekki %25 verirsen gelir."
Bu ezber her hafta TV lerde dönüp duruyordu. Benim mantýkta almýyordu.!!!
"Lan" diyordum, "Ben yabancýysam, TR deki enflasyondan bana ne.? Kendi ülkemdeki enflasyona bakarým. Üzeri kârdýr. Ýster mozambikte kazanayým, ister TR de. Benim enflasyonum %2 ise, üzeri kazançtýr."
Örneðin, ben Alman para sahibiyim 1 milyon avro'm var. TR ye getirip faize koyacaðým. TR de yýllýk enflasyon %20, bankalarýn mevduata verdiði faizde %20, Almanyada ENFLASYON %2. Belki daha düþüktür.
Kur farký olmadýðýný varsayarak hesabý yapýyorum.
1 milyon AVRO yu getirdim TL ye 7 TL den çevirdim, oldu 7 milyon TL.
Koydum 1 yýllýk %20 faize, yýlsonu oldu 8 milyon 400 bin.
Döndüm 7 TL den AVRO aldým oldu 1 milyon 200 bin AVRO.
Param bir yýlda %20 arttý. Alman enflasyonu %2, kazancým %18. Sadece kurfarký riskini göze aldým. Kur farký ilave kazançta getirebilirdi, ilave kayýpta. Onu bilemeyiz hesaba katmadýk. Geçen 10 yýl kur farký hep yabancýnýn kazancýna çalýþtý. Son 3-4 yýl tersine döndü.
Yani Alman olarak TR ye paramý getirip geri almýþým %20 kazanmýþým. Bana ne TR deki enflasyondan. %2 nin üzerindeki her kazanç benim için reel kazançtýr.
Ama TR ekonomistleri öyle þartlandýrýlmýþlardýki, yabancýya reel faiz olarak, TR enflasyonu üzeri hesabý söylüyorlardý.
Her keste bunu tekrarlýyordu.
Çok eskiden hesabý yazdým, internette paylaþtým. Sonraki yýllarda ekonomistlerde duymadým, bu reel faiz TR enflasyonu saçmalýðýný. Hala kullanýyorlarmý bilmiyorum.
Parayý TR de tutarsan, yerleþeceksen yada þirket kuracaksan TR enflasyonu seni baðlar. Eni sonu para piyasalarýnda para kazanýp tekrar çýkaracaksan TR enflasyonu seni baðlamaz. Çoðunluk vur kaç için geliyor.
Bu þartlandýrmayý, dýþarýdan maaþ alan besleme ekonomistler baþlatýyor. Sonra ezberci bizim ekonomistlerde ne döndüðünü bilmeden takip ediyorlar. Adamlarda zeka var akýl yok. Sadece ezberliyor. abdurrahman yýldýrým söylemiþse doðrudur bende kullanýrým.. Bu ezberle yahudi TV lerde millete akýl veriyorlar. lan ezberi aldýðýn adam yahudi beslemesi.
Her neyse...
yazý süper oldu, üstüne bugün biþey yazabilirmiyim bilmiyorum..
Bu þekilde bi kaç ezber bozmuþtum. hatta birde dünya ezberi bozmuþtum. TR sýnýrlarýný aþmýþ durumdayým, aman dikkat.!!!
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri