2 gece önce ege cansen hoca nýn TV programý vardý. Kulaklarýma inanamadým.
Bu 2 oluyor, ege hoca nýn söylediði þeye inanma zorluðu çekmem.
87 den beri ekonomi takip eder günlük gazete okurum. ege hocayýda uzun zamandýr okuyordum, yanýndaki asaf hocayýda. asaf hocayý okumayý býrakmam ne zamana denk düþüyordu.? Kýzýp bi mail atmýþtým. 2006 lý yýllar filan olsa gerek.
Ne diyordum, ege hocayý hep okurdum halada okurum. Kendisi sürüye girmez, diðer ekonomistlere benzemez. Lider dir çünki bilgisine ve kendine güveni tamdýr. Korkarak yazmaz.
Yanlýz gördüðüm kadarý ile hep patronlarýn tarafýnda yazar, o sebeple hep yarým aydýn demiþimdir. En azýndan yarým aydýn, diðerleri aydýn bile deðil.
SOn bir kaç ay içinde 2 kez þaþýrttý beni. Ýkisindede þok oldum doðrusu.
1 ay kadar önce, Türkiye olarak dolara geçmeliyiz dedi. Kulaklarýma inanamadým. Her halde yanlýþ duydum dedim. Halada emin deðilim duyduðumdan. Bunu demiþ olamaz diyorum.
2 paramýz var diye eskiden beri derde, USD ye geçelim demesi yeni.
2 gün öncede yine þok oldum. Patron adamý olduðunu biliyordumda bu kadarýný beklemiyordum.
blumberg Ekraný açtýðýmda, asafla ege oradalar. karþýlarýnda geceleri çýkan o ekonomist, adýný bilmiyorum.
Tam o anda seyirciden gelen maili okudu sunucu. "Milletin geliri artmazsa, nasýl harcayacakta patronlar kazanacak.?"
Benim savunduðum görüþün aynýsý. Seyirci yazmýþ. Milletin geliri artarsa, harcar, millete mal satan patronunda geliri artar, geliri artan patron bankadan kredi çeker yeni fabrika kurar, bankanýnda geliri artar. Sistem budur. Seyircide bunu söylüyor.
ege hoca ne cavap verdi.? Ýnanýlmaz.
Sanýrým o dakkaya kadar ege hoca maaþlarýn artmamasý gerektiðini savunmuþ olmalý. Zaten hem yazýlarýnda hemde TV de arada sýrada bunu söylüyor. Seyircide bunun üzerine o yazýyý göndermiþ olmalý.
ege hoca dediki "patron ihracatla para kazanacak."
Ýnanamadým. þok þok þok.
Tercümesi þu.
Millet boðaz tokluðuna çalýþsýn, zaten þu an büyük çoðunluk öyle çalýþýyor. Üretilen malýda patron yurt dýþýna satsýn.
Aynen bunu söylüyor. Ýçerde satmasý gerekmez sonucu çýkýyor. Ýhracat yapýp servetine servet katacak, milletin maaþý düþük olacak...
Bu sistem yahudilerin yerleþtirmeye çalýþtýðý sistem. Biz üstünüz, geri kalan az geliþmiþ insanlar. Biz üst sýnýfýz, kalan 8 milyar kiþi bize çalýþacak. Uþaðýmýz kölemiz olacak. Dünyanýn hakimi biz olacaðýz.
yahudilerin sistemi bu ve konu ile ilgili herkes bilir.
ege hocanýn söylediðide orya çýkýyor.
Ýþçiye zam yapmayýn, onlar fakir kalsýn. patronlar iþçinin ürettiði ürünü ihraç edip para kazansýn.
Somuta indirgeyelim.
Araba fabrikan var. Yýlda 500 bin araba üretiyorsun. 50 bin içerde patronlar ve ailelerine sat. kalan 450 bini ihraç et mesela Ýtalya ya sat.
Sonuç: Ýþçilerin sýfýr arabasý olmasýn. Peki Ýtalya o 450 bin arabayý nasýl alacak. Türkiye yýlda 2 milyon toplam araba üretiyor diyelim. 200bin içerde patronlara sattýn, 1.800.000 dýþarý satacaksýn.
Ýyide dýþarýda kime satacaksýn. Diðer ülkelerin iþçisi iyi para kazanamazsa o arabayý nasýl alacak.? ege hocanýn kafasýný diðer ülkelerede uyarlarsan, ÝHRACATTA YAPAMAZSIN.
Mantýðýn tutar yaný yok. Türkiye hariç tüm dünya çalýþanlarý yüksek maaþ alsýn, onlara satalýmmý diyor.???
Ya bunadý, yada kötü niyetli. Zeka seviyesinin düþük olmadýðý açýk. Adamýn mantýðý inanýlmaz...
Belkide ben ekraný açtýðýmda konunun geliþi çok farklýydýda ben çok yanlýþ anladým...
Ancak diðer verilerle birleþtirince yanlýþ anlamadýðýmda açýk... adam her enflasyon zýpladýðýnda, maaþlara zam yapýlmamalý diyor. Bunu bildim bileli söylüyor ve yazýyor. 2 gece önce ilave ettiði düþünce, ihracatla patronlar ayakta dursun.
Bize üniversitede okutulan temel bilgi ise, enflasyonu daha çok üretim ve tam serbest rekabetle durdurursun. Liberal, kapitalist sistemin temel kuralýdýr bu. Her dalda Bol üretim, serbest rekabet, kanunlarla sýký denetim. Üniversitelerin ekonomi bölümlerinde öðrettiklerine ters söyledikleri.
Yok artýk yarým aydýn bile diyemem... Aydýn maydýn deðil, çeyrek bile deðil.
USD ye geçelim bir, ikinciside bu. Gözümde yerin altýna indi.
Yazmamýþsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer Ýmleri